Bumar - Łabędy DUT 0502 [R]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

Bumar - Łabędy DUT 0502 [R]

#1 Post autor: scorpions » 2011-06-14, 16:28

Cześć i czołem !

Po "sukcesie" Stara , zabrałem się za model Brytyjskiego wozu bojowego "Warrior" , niestety spora liczba błędów w nim zawartych zmusiła mnie do przerwy w pracach nad nim , w związku z czym na matę trafił model samojezdnego żurawia - Bumar Łabędy DUT 0502. Model wydany przez wyd. Modelik ; skala 1:25 ; opracowanie Jan Kołodziej. Długo zbierałem się do budowy tegoż modelu , gdyż wydawał mi się on stosunkowo trudny , ze względu na pełną mechanizacje i dosyć dużą liczbę części , ale doszedłem do wniosku , że powinienem sobie poradzić :-P , a co z tego wyjdzie - zobaczymy. Model wydany jest w malowaniu PSP w Gliwicach.
No to zaczynamy ; po pierwsze okładka :

Obrazek

Po drugie , oczywiście fotka podklejonych wręg:

Obrazek

Po trzecie ; z tych wręg powstało coś na kształt szkieletu ramy:

Obrazek Obrazek

Jak nietrudno się domyśleć , kolejnym krokiem było oklejanie poszyciem:

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać nie wszystko zeszło się tak jak powinno , ale większość z tego będzie zakryta , a to co pozostanie widoczne postaram się jakoś zamaskować. Ramy postanowiłem nie malować , bo za dużo farby by poszło , ino poretuszowałem krawędzie.

Następnie pochwy podpór ( ta z "widelcem" , to przednia ):

Obrazek

No i na zakończenie wszystko razem :

Obrazek Obrazek

Na razie by było
Do następnego - papa

P.S. Mam nadzieję , że nikt nie uzna tego jako zdrade , ale postanowiłem poprowadzić relacje na jeszcze dwóch forach , więc gdybym z czymś wtopił , to proszę mnie poprawić.

Awatar użytkownika
46lukasz

#2 Post autor: 46lukasz » 2011-06-14, 16:34

No, wziąłeś się scorpions za coś większego :)
Tym bardziej życzę powodzenia :)

-Łukasz

Awatar użytkownika
OSTOJA

#3 Post autor: OSTOJA » 2011-06-14, 16:44

Oczywiście podglądam, jakżeby inaczej. :roll: :-D

Awatar użytkownika
Kroolo

#4 Post autor: Kroolo » 2011-06-14, 18:52

scorpions pisze: oczywiście fotka podklejonych wręg:
Obrazek ;-)

Będzie kolos!

Awatar użytkownika
IRON_84

#5 Post autor: IRON_84 » 2011-06-14, 22:44

scorpions, taki skromny był i nieśmiały podwozia skota nie chciał pokazać a tu proszę jaka relacyja startuje.
Ja przekonałem się że modele w 2D często wyglądają na trudne,
a po pierwszych cięciach wszystko okazuje się oczywiste i nic
tylko dążyć do szczęśliwego końca.

Awatar użytkownika
scorpions

#6 Post autor: scorpions » 2011-06-15, 11:56

No wiesz , pokazać podwozia Skota nie chciałem , bo nie ma tam co oglądać. Zrobiłem tylko taka prowizorkę , żeby koła sie na czymś trzymały. Mam nadzieje , że dotrwam do końca , a czy będzie on szczęśliwy , to się okaże :mrgreen:
Niemniej , dzięki wszystkim za doping.

Awatar użytkownika
scorpions

#7 Post autor: scorpions » 2011-06-16, 17:36

Cześć i czołem !

Powoli zbliżamy się do budowy zawieszenia , ale zanim to nastąpi , podorobiałem jakieś różne , różniste uchwyty tam i ówdzie. Rame zdecydowałem sie pomalować , ze względu na to , że te pierdółki wymagały drobnego szlifu , więc je musiałem pomalować , a coby się kolorystycznie nie odróżniało , machnąłem też rame :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz trza by się wziąść za zawieszenie , więc do nastepnego - papa

Awatar użytkownika
scorpions

#8 Post autor: scorpions » 2011-06-26, 15:25

Cześc i czołem !

Trzeba by troche ruszyć relacje , co niniejszym czynie. Ostatnimi dniami pracowałem nad kolejnymi elementami zawieszenia i tak oto powstał taki komplecik :

Obrazek

W skłąd którego wchodzą :
Piasty kół , drążki skrętne i wał kardana :

Obrazek

Mosty :

Obrazek

Siłowniki zawieszenia :

Obrazek

Fotek wahaczy nie zrobiłem , gdyż musiałem je trzymać w specjalnie ponumerowanych kopertach , abym ich nie pomylił.
Oczywiście po posklejaniu tych wszystkich elementów trza było posklejać je w całość. Autor zaprojektował to wszystko jako ruchome , a niestety ja błędnie zinterpretowałem długości poszczególnych szablonów , przez co powychodziły mi różne kfiatki. Wahacze górne przy tylnych mostach , były za długie , stąd widoczne rurki na nich , dzięki którym ustaliłem ich ( wahaczy ) długość. Siłowniki zawieszenia wyszły mi za długie , i nie pasowały do uszek na piastach ( powinienem zrobić krótsze , albo ruchome , wówczas miałyby one możliwość schowania się i wszystko byłoby git ) , stąd usunąłem z nich ( siłowników ) dolne uszka i przykleiłem bezpośrednio do mostów , dlatego wygląda to troche dziwnie. Tak to wygląda po sklejeniu wszystkiego w całość :

Obrazek Obrazek Obrazek

Mimo iż oryginał posiada wszystkie trzy osie skrętne , i w modelu też była taka opcja , aby wszystkie koła skręcały , ja zrobiłem tylko przednią oś skretną , a reszta na sztywno :

Obrazek

Potem skleiłem sobie dwa przednie koła , aby zobaczyć jak to będzie mniej więcej wyglądało :

Obrazek

Bieżnik to już moja walorka :-P Na tylnych kołach będzie troche inny bieżnik , gdyż z tym jest za dużo dłubania.

I komplet :

Obrazek

No i na razie tyle - zobaczymy się jak skleję tylne koła - papa

Awatar użytkownika
IRON_84

#9 Post autor: IRON_84 » 2011-06-26, 16:01

Zawieszenie wygląda ładnie,
co do bieżnika to mam wrażenie ze jakiś taki trochę płytki.
Zakładamy że zużyty już.

Awatar użytkownika
scorpions

#10 Post autor: scorpions » 2011-06-26, 16:48

IRON_84 pisze:co do bieżnika to mam wrażenie ze jakiś taki trochę płytki
Ma 0,6 mm. grubości , z grubszej tektury nie chciałoby mi się wycinać , ale chyba lepszy taki niż żaden. Z drugiej strony on tak na zdjęciach dziwnie wygląda.

Awatar użytkownika
IRON_84

#11 Post autor: IRON_84 » 2011-06-26, 17:34

scorpions pisze:Ma 0,6 mm. grubości , z grubszej tektury nie chciałoby mi się wycinać , ale chyba lepszy taki niż żaden. Z drugiej strony on tak na zdjęciach dziwnie wygląda.
Pewnie dlatego że koła wielkie.

Awatar użytkownika
scorpions

#12 Post autor: scorpions » 2011-07-04, 18:32

Cześć !

Koła tylne , a co za tym idzie cały spód , gotowe :

Obrazek

Jak już wspominałem , koła mają łatwiejszy bieżnik , ze względu na zbyt dużą pracochłonność , tego z przednich kół , teraz jest taki bardziej szosowy :mrgreen:
I na ramie :

Obrazek Obrazek Obrazek

I na razie by było na tyle - papa

Awatar użytkownika
46lukasz

#13 Post autor: 46lukasz » 2011-07-04, 18:39

Kołeczka superanckie :D bieżnik jak i cała felga bardzo mi się podoba :)
powodzenia w dalszej budowie

-Łukasz

Awatar użytkownika
IRON_84

#14 Post autor: IRON_84 » 2011-07-04, 21:31

scorpions, a będziesz opony jakoś brudził czy coś bo błyszczą się jak przy jakiejś limuzynie.
Bieżnik na tylnych kołach spoko, ale ten z przednich robi lepsze wrażenie.

Awatar użytkownika
scorpions

#15 Post autor: scorpions » 2011-07-05, 11:25

IRON_84 pisze:scorpions, a będziesz opony jakoś brudził czy coś bo błyszczą się jak przy jakiejś limuzynie.
Brudził nie będę. Błyszczą się , ale tylko na zdjęciach , maluje je czarną pactrą , a ona ma takie właściwości , że odbija światło , i na fotkach daje taki połysk. W rzeczywistości praktycznie tego nie widać. Zresztą widziałeś koła w Skocie i Starze na żywo , nie błyszczały się , a malowane są tą sama farbą ( nawet z tego samego słoiczka :mrgreen: ). Bieżnik z przednich kół też mi sie bardziej podoba , ale namordowałem się niemiłosiernie , żeby okleić nim tylko dwa koła , a co dopiero jeszcze cztery , to nie na moje siły i nerwy , zreszta jak sie to wszystko przykryje podstawą wysięgnika i błotnikami , to nie powinno0 sie zbytnio wyróżniać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”