M151 Mutt z działem bezodrzutowym 1:35 Academy

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
r-t

#16 Post autor: r-t » 2011-04-03, 09:40

Cześć, podoba mi się to co widzę ;-)
Ja osobiście pewne rzeczy wykonał bym inaczej, ale to tutaj nie ma znaczenia :-P

BTW, fajne fotki.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#17 Post autor: Stojkovic » 2011-04-03, 11:12

Co konkretnie byś zmienił? Pewnie myślisz o radiu, które trochę wyszło poniżej poziomu na jaki liczyłem, no i nie pomyślałem i przymocowałem na stałe siekierę przed malowaniem, czego żałuję.

Ja generalnie to się ciesze, że jak na pierwszą przygodę z blaszkami, to moja inwencja i umiejętności sprawiły, że model w ogole przypomina to co ma przypominać.

Wieczorem dodam nowe fotki, więc teraz prace pójdą szybciej.

Awatar użytkownika
r-t

#18 Post autor: r-t » 2011-04-03, 11:23

Prze wszystkim wajchy od biegow, za malowanie wziął bm się po poskładaniu budy w kupę i przetarcia bym sobie darował na tym etapie.
Radio, wydaje mi się że powinno mieć nieco inny odcień by odcinało się od monolitu nadwozia.

Blacharka całkiem, całkiem.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#19 Post autor: Stojkovic » 2011-04-06, 19:59

Trochę fotek z postępów warsztatowych, żeby nie było, że u innych komentuje, a u siebie nic nie robię i nie ma czego komentować.

Przymierzyłem szybę przednią do ramy i ku mojemu niezadowoleniu, okazało się, że przeźroczysty plastik na oliwkowym kolorze kontrastuje strasznie i wygląda to nieciekawie. Postanowiłem zatem, wykonać coś na wzór uszczelki lub ramki na szybę. Trochę się przy tym ubabrała i tu pytanie, czym najlepiej to usunąć? Malowałem Model Masterem olejnym.
Tragedii nie ma, ale jak jest opcja to lepiej wyczyścić.

Obrazek
W ramie wygląda to już o niebo lepiej. Jest jeszcze tylko mały prześwit specjalnie na środku pod tym słupkiem na szybieby zobrazowac jak to wyglądało wcześniej. Jak oceniacie wygląd kabli do silniczków od wycieraczek?
Obrazek

Troszeczke siedzenia na ramie poobijałem, bo wiadomo, że często w tym miejscu się oceirało te rurki.
Obrazek
Obrazek

Do silnika dołożyłem blaszkę z przodu, która służyła do zatrzaskiwania klapy silnika. Mam nadzieję, że widać ją na fotce.
Obrazek

Wziąłem się też za radio, które potraktowałem suchym poędzlem.

Obrazek
Obrazek

Doszły tez wspomniane niezadowalające mnie światła. Tak już będzie musiało zostać...
Obrazek

Sama komora silnikowa zostanie chyba otwarta, więc klakson zblaszkowany narazie widać i wielka dziura prócz tego. Wejdzie tam chłodnica, silnik i okablowanie.
Obrazek

Widok na bok pojazdu i dodana antena.
Obrazek

Poprawiłem zgodnie z obietnicą zegary i wystające zeń kawałki kalki i filmu. Teraz prezentuje się to tak:
Obrazek

Na koniec pomalowałem główki wajch do zmiany biegów itp.
Obrazek

Jutro zacznę walkę z silnikiem i okablowaniem. Liczę na wsparcie forumowe i wszelkie porady, bo tak po prawdzie to pierwsza waloryzacja taka w życiu.
Zachęcam do komentowania, bo zawsze analizuje wasze posty przed kolejnymi etapami pracy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#20 Post autor: Stojkovic » 2011-04-07, 16:14

Cały dzień dzisiaj przeszedł na robieniu komory silnikowej. Namordowałem się przy tym co nie miara, ale uważam, że było warto. Nie musze chyba dodawać, że jak na pierwszy taki zabieg modelarski to jestem z tego usatysfakcjonowany.

Kable dostaną jeszcze delikatnego szarego lub czarnego koloru, by nie było ewidentnie widac, że to druty i spręzynki. Póki co pojemnik na płyn hamulcowy został, ale chyba go usunę i coś tam wsadzę innego.

Silnik wystaje nieco nad poziom maski, więc nie ma już opcji z zamknięciem silnika dzięki niedokładnemu wymierzeniu przez Academy.
Trudno, nie ma odwrotu, teraz tylko prace nad maską i mój mutt będzie się prezentował z otwartą maską.

Nie wiem, co więcej mogę napisać na chwilę obecną... pokazuje zatem fotki i prosze o łagodny wymiar kary.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Twitch
Kontakt:

#21 Post autor: Twitch » 2011-04-07, 16:20

Jak dla mnie to wygląda konkretnie :-)

Awatar użytkownika
Nikooo

#22 Post autor: Nikooo » 2011-04-08, 16:58

Bardzo fajnie ci silnik wyszedł :-D

Awatar użytkownika
Stojkovic

#23 Post autor: Stojkovic » 2011-04-12, 10:56

W międzyczasie zrobiłem próbnego washa na modelu, obniżyłem silnik i starałem się go wyprostować.

Sam teraz nie wiem, czy dodatkowo go washnąć jeszcze raz, czy takie efekt jak jest, jest w porządku?

Musiałem urwać też zderzak przedni bo był krzywo i nie w tym miejscu co trzeba...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Powoli powstaje też działo bezodrzutowe.
Obrazek
Obrazek

Tego użyłem do washa
Obrazek

Prosze o opinie i porady, bo sam nie wiem, co o tym washu myśleć.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#24 Post autor: Stojkovic » 2011-04-13, 14:34

Kolejne etapy prac. Efekty poniżej, świadomie nie bawiłem się zbytnio z podwoziem, bo i tak nikt pod spód zaglądał nie będzie, jak umieszcze Mutta na podstawce. Jedyna ingerencja, to wymiana sprężyn z odlewowych z plastiku na druciane.

Doszło kilka kalek, pojazd sidoluxowany więc się świeci na fotkach. Słabe światło, więc fotki z lampą.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Stojkovic

#25 Post autor: Stojkovic » 2011-04-16, 06:52

Kolejne rzeczy wykonane, do modelu doszło:
- drugi wash
- kolumna kierownicy z dźwignią
- kotwiczki na masce
- lakier matowy

Do zrobienia pozostało niewiele:
- dokleić na stałe szybę przednią do ramy, ramę do modelu
- pokrowce na siedzenia, wkleić siedzenia
- maskę przykleić na stałe w pozycji otwartej
- lusterko boczne
- działo bezodrzutowe z pociskami
- dokleić boczne siedzenia na błotnikach
- poprawić kierownicę i dźwignię
- brudzenie
- dokleić światło na błotniku lewym
- dorobić antenę.

To chyba wszystko. No to do kolejnego updejtu :)
Sugestie mile widziane

Maska:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Nikooo

#26 Post autor: Nikooo » 2011-04-16, 13:48

Super. Obręcz kierownicy ci się trochę ubabrała oliwkowym to trochę to popraw ;-)

Awatar użytkownika
Stojkovic

#27 Post autor: Stojkovic » 2011-04-17, 19:35

Niestety kalki jakieś lipne w tym zestawie...

Poszły 3 warstwy sido pod kalki, dwie na kalki, potem mat i wyszło jak wyszło... szkoda, bo zaraz po siedzeniach to okazał się być najsłabszy punkt zestawu.

No ale już tego nie zmienię. Podobnie jak kilka innych rzeczy, ale zawsze pójdzie to na konto doświadczenia przy innych, ważniejszych modelach.

Co jeszcze, zanim pociśniecie gromami... do poprawy jeszcze kierownica, i trzeba będzie poprawić przestrzeń pomiędzy panelem przednim a ramą przedniej szyby. Podmalować gdzieniegdzie trzeba siedzenia, ale to kosmetyka w sumie.

Powoli do przodu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Vietnam rulez!

Awatar użytkownika
Stojkovic

#28 Post autor: Stojkovic » 2011-04-18, 07:45

Obiecane fotki przy dziennym oświetleniu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pytanie do 3 ostatnich fot z maską na sucho zamocowaną, czy po otwarciu to jedyna możliwa pozycja jej ustawienia (ta na foto widziałem) zy jest opcja, by zmniejszyć kąt do np. 75 stopni względem podłoża, wtedy wyglądałoby to dużo lepiej niż macha oparta o szybę...

Prosze o radę.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#29 Post autor: Stojkovic » 2011-04-19, 13:09

Dołożyłem starań, by wykonać słuchawkę od radia i kabel, nie jest to może robota wysokich lotów, ale się starałem. Zresztą, lepsze takie niż żadne :)
Dodatkowo podmalowałem kierownicę, model obecnie prezentuje z maską zamkniętą (opcja ze zdejmowaną maską okazała się najlepsza).
Na fotkach widać na powiększeniu niedomalowania siedzeń, ale to skoryguję niebawem.

Oto konkrety.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Stojkovic

#30 Post autor: Stojkovic » 2011-04-25, 16:22

Model prócz anteny praktycznie jest gotowy.

Gdzieniegdzie trzeba tylko maznąć pędzelkiem nieówności i na całość położyć matowy lakier. Póki co bez brudzenia pigmentami, bo trochę poleży na półce zanim trafi na podstawkę, a nie mam pigment fixera i nie chce powtarzać procesu brudzenia na wskutek starcia warstwy pigmentów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodatkowo okablowanie w radiu dodałem do anteny i słuchawki. Duże przybliżenie, dlatego, trochę rozmazane.
Obrazek

Do podstawki mam zamiar użyć zalegających u mnie figurantów bardzo wiekowych z Tamki.
Obrazek

Teraz czekam na wasze uwagi i opinie. Maska luźna bo zdejmowalna jest.
Po ostatnich szlifach modelu Mutka wracam do relacji BTR 80A

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”