Polski tramwaj 102Na 1:25 MODELIK 28/10

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#16 Post autor: Ceva » 2011-03-13, 20:26

el_paw pisze: Jak mu dodasz parę km-ów i działko na dachu to będę tu zaglądał codziennie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a nie co drugi dzień jak teraz. ;-)
Podstawa, że w ogóle zaglądasz. :-D

I nastał koniec prac nad wózkiem tocznym oraz napędowym.

Przykleiłem do wszystkie elementy druciane do ramy i kół.
Obrazek Obrazek Obrazek
O elementy druciane także został uzupełniony wózek napędowy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Wklejenie cięgna hamulcowego zgodnie z sugestią autora jest niemożliwe, przykleiłem więc tylko jego kawałek widoczny na zewnątrz wózka. Wyszło to niezbyt logicznie ale inaczej nie dało się.

Teraz na parę dni zamilknę bo będę dorabiał ostatni wózek. Będzie to również wózek napędowy więc nie ma sensu relacjonować ponownie etapów jego budowy.
Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#17 Post autor: Ceva » 2011-03-21, 13:47

Ostatni wózek skończony więc czas uaktualnić relację.
Obrazek Obrazek
Prawie byłaby tragedia bo wklejając osie w przekładnie nie spojrzałem na rysunek montażowy i zrobiłem je w wersji lustrzanej :oops: . Zorientowałem się że coś jest nie tak na etapie montażu belek z silnikami trakcyjnymi czyli w połowie budowy wózka. Udało mi się jakoś rozkleić elementy i skleić poprawnie ale ślady tej operacji są niestety widoczne. :-( Pociesza mnie to że w gotowym modelu będzie to wręcz niemożliwe do zauważenia.
Cała wózkowa gromadka już czeka na pudła wagonów.
Obrazek Obrazek
Ale zanim się doczeka jeszcze parę uwag o budowie wózków. Konkretnie chodzi o osie kół. Sugerując się rysunkami wykonałem szablony z drutu o podanej przez autora długości. Średnica od razu wydała mi się za mała więc dopasowałem ją do otworów w kołach. Wyszło 2 mm.
Obrazek
Po zmontowaniu kół chciałem porównać ich rozstaw z tym podanym przez autora i jak widać na zdjęciu wyżej już na tym etapie były nieścisłości. Rozstaw kół wykonanych według rysunku w rzeczywistości nie pasował do żadnego z tych wymiarów. Poza tym między kołami a kartonowymi elementami imitującymi obudowy osi były ponad półmilimetrowe odstępy. Przyglądając się elementom niewykonanych jeszcze kół zauważyłem że na cz. 67 ( i następnych ) są zaznaczone białe pola bez oznaczenia sugerującego ich wycięcie ( zresztą na żadnym elemencie spośród tych wchodzących w skład wózków nie ma symboli sugerujących wycięcie jakichś białych pól ). Tak więc postanowiłem otwory w tych częściach powycinać żeby koło mogło wejść głębiej na oś.
Obrazek
Tak zrobiłem przy trzecim wózku w dwóch poprzednich skracałem osie. Rozstaw kół prawie się zgadza z tym zmierzonym przeze mnie na rysunku.

Skoro wózki miałem już gotowe to jadę dalej.
Podłoga wagonów.
Zastaw laserowy w którego posiadaniu jestem zawiera również elementy na które należy nakleić elementy z wycinanki przeznaczone do pogrubienia tekturą, posiada również wadę.
Obrazek
Tak więc laserowa podłoga będzie służyła za podstawkę do piwa, a podłogę i elementy przegubu międzywagonowego podkleiłem więc tradycyjnie tekturą.
ObrazekObrazek
Na tym etapie również trafiłem na błędy.
Obrazek
Średnica szablonu jest jasno określona przez autora, podobnie jak długość.
Obrazek
Rzeczywistość jednak przyniosła kolejną niespodziankę.
Obrazek
I rysunek z instrukcji dla porównania.
Obrazek
Uwaga przy szablonie dotycząca okazała się niezbędna bo wykonałem szablon z drewna, a co by było jakby był metalowy? Z racji tego że dość solidnie zamocowałem czop w ramie wózka tutaj też czekał mnie demontaż paru elementów żeby dostać się do tego szablonu.
Jakoś go wymieniłem na dłuższy więc zachciało mi się przymierzyć do siebie elementy modelu.
Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#18 Post autor: OSTOJA » 2011-03-21, 19:37

No i rośnie nam tramwaj a może by tak dioramkę strzelić, kawałek torowiska i przystanek z budką. :roll: :-P :-D

Awatar użytkownika
Ceva

#19 Post autor: Ceva » 2011-03-22, 18:14

OSTOJA pisze:może by tak dioramkę strzelić, kawałek torowiska i przystanek z budką. :roll: :-P :-D
No z tym to może być mały problem, nie widzę się w robieniu dioramy. Poza tym trzeba by dorobić parę postaci, bo pusty tramwaj na przystanku trochę głupio by wyglądał. Podstawka będzie na pewno, ale mało realistyczna, no chyba że komuś zlecę bardziej realistyczny twór.

Na spodniej stronie podłogi białych pól już nie ma.
Obrazek Obrazek
Nie oznacza to jednak że nic tu nie przybędzie.
Wszystkie wzmocnienia podłogi autor zaprojektował jako otwarte od dołu korytka klejone na styk do podłogi. Moim zdaniem nie do końca to jest dobre rozwiązanie. Żeby ten mankament projektu nieco poprawić zmodyfikowałem sposób montażu chociaż głównej belki cz. 139. Pasek tektury ułatwia przyklejenie i wzmacnia ten element.
Obrazek
Szkoda że nie podkleiłem tekturą wszystkich ścianek cz. 139 straciła by wówczas swoją wiotkość i delikatność.
Na końcu jednej z belek cz. 139 jest niepotrzebne wycięcie.
Obrazek
Po przyklejeniu poprzecznych wzmocnień dalej to widać. Brakuje zakończenia obu belek cz. 139. Są też szczeliny miedzy elementami przegubu miedzywagonowego a belkami poprzecznymi cz. 150.
Obrazek Obrazek

Sklejone dotychczas elementy zajmowały pięć arkuszy kartonu A3. Zostało jeszcze 11.

Teraz czas na stopnie wejściowe i parę płaskich elementów na podłodze.

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#20 Post autor: OSTOJA » 2011-03-22, 18:26

Ceva pisze:No z tym to może być mały problem, nie widzę się w robieniu dioramy. Poza tym trzeba by dorobić parę postaci, bo pusty tramwaj na przystanku trochę głupio by wyglądał.
To może być tramwaj nocny, nie ma "żywego ducha". :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ceva

#21 Post autor: Ceva » 2011-03-23, 23:14

To może być tramwaj nocny, nie ma "żywego ducha". :mrgreen:
A motorniczy? :roll:

A dzisiaj impreza Obrazek bo jest powód.
Przykleiłem pierwsze elementy modelu wydrukowane przy użyciu innej farby drukarskiej niż czarna.

Powstało dziś parę stopni i komplet potykaczy podłogowych ( klap inspekcyjnych ).
Obrazek Obrazek Obrazek
Przy sklejaniu wnęk stopni wejściowych musiałem skrócić cz. 153a i 161a. Żeby wnęki lepiej pasowały na swoje miejsce wzmocnieniom podłogi na styku z wnękami pousuwałem boczne ścianki.
Znalazł się jeszcze taki drobiazg.
Obrazek

Komponenty do kolejnego etapu budowy już czekają.
Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#22 Post autor: OSTOJA » 2011-03-24, 07:52

Ceva pisze:A motorniczy? :roll:
Pobiegł w krzaki - przypiliło go. :mrgreen: Wszystko wygląda pięknie, równiutko a ten mały babolek mam nadzieję, że Cię nie zniechęci do dalszych prac. :roll:

Awatar użytkownika
Ceva

#23 Post autor: Ceva » 2011-03-25, 11:18

OSTOJA pisze:Ceva napisał/a:
A motorniczy? :roll:

Pobiegł w krzaki - przypiliło go. :mrgreen:
No tak można by to wytłumaczyć :roll:
OSTOJA pisze: ten mały babolek mam nadzieję, że Cię nie zniechęci do dalszych prac. :roll:
No raczej nie co zresztą poniżej widać. 8-)

No i zaczęło się. :shock:

Ściany ukształtowane i sklejone ze sobą zaczęły tworzyć kształt tramwaju.
Obrazek
Do pogrubienia ścian jak widać wykorzystałem elementy laserowe. Nie był to do końca dobry pomysł bo trudno się je kształtowało ze względu na układ włókien tektury. Jakbym elementy ścian podklejał na tekturze to bym układ włókien uwzględnił. A tak mimo wykorzystania gotowca nie poszło tak łatwo i szybko. Chociaż...
Obrazek
Jest i drugi wagon.
Obrazek Obrazek
Przednie krawędzie ścian się nie pokrywają ale to chyba nie problem.
Obrazek
Obrazek
A skoro są już dwa pudła to trzeba by zacząć meblować wnętrze.

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#24 Post autor: OSTOJA » 2011-03-25, 11:40

Bardzo szybko i sprawnie Ci to idzie, jeszcze trochę i będzie można uruchomić dzwonek - dzyń, dzyń - tak dzwoniły warszawskie stare tramwaje za moich czasów jak ruszały z przystanku. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Abdomen

#25 Post autor: Abdomen » 2011-03-25, 11:57

Podglądam relacje od samego początku. Co raz ciekawiej to wygląda.
Powodzenia.

Awatar użytkownika
Ceva

#26 Post autor: Ceva » 2011-03-27, 20:43

Boki ścian skończone.
Osłony grzejników i panele na ścianach przyklejone.
Obrazek Obrazek
Wewnętrzne ramy okien również na swoich miejscach.
Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz czas na stanowisko motorniczego, a potem się zacznie...

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#27 Post autor: OSTOJA » 2011-03-27, 21:37

Coś czuję, że to będzie tramwaj nad tramwajami. :-D

Awatar użytkownika
Ceva

#28 Post autor: Ceva » 2011-03-29, 22:07

OSTOJA pisze:Coś czuję, że to będzie tramwaj nad tramwajami. :-D
Był chyba taki film pt. "Tramwaj zwany pożądaniem" , ale gdzie mojemu modelowi do jego poziomu. :roll:

Wyposażanie końcówek wnętrz trwa.
Z przodu tramwaju podłoga stanowiska motorniczego także zawiera stopień w ostrzegawczym żółtym kolorze.
Obrazek
Jednak autor nie mógł się zdecydować czy go w całości pokazać.
Obrazek
Ja się zdecydowałem, a nawet wkleiłem już parę elementów wyposażenia stanowiska motorniczego.
Obrazek
Niestety wyszło mi parę szczelin na styku m.in. podłogi ze ścianami. Obudowę nastawnika wymęczyłem bo autor źle zaznaczył miejsce zgięcia tylnej ścianki urządzenia. Walnąłem też babola przy retuszu, ubrudziłem blat ( cz. 191 ) i nieumiejętne czyszczenie widać. :oops:
Obrazek
Ubrudziłem podczas retuszowania blat i nieumiejętna próba jego wyczyszczenia wygląda jak wygląda. Dźwignię nastawnika ( bo chyba tak to się nazywa ) ustawiłem zgodnie z logiką a nie instrukcją.
Brakująca ścianka końcowego wagonu tez przyklejona. Nie mogę znaleźć wśród części elementu który zakryje białe pole wskazane przez strzałkę.
Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#29 Post autor: Ceva » 2011-04-01, 21:49

Robota powoli idzie, ciepło się zrobiło, trzeba nadrobić zaległości garażowe i przejrzeć sprzęty po zimie.
Ulepiłem pulpit kontrolny(?).
Obrazek
Który nawet wkleiłem na miejsce dla niego przeznaczone.
Obrazek
Następnie ulepiłem fotel motorniczego, który na zdjęciach wygląda wręcz idealnie.
Obrazek Obrazek
Tym samym wyposażenie kabiny motorniczego jest już kompletne. Teraz tylko ścianka działowa i będzie miał chłopina spokój. :wink:

CDN...

ps. Znowu zdublowana numeracja cz. 199 jest zarówno tabliczką z numerem na pulpicie kontrolnym jak i również elementem podstawy fotela.

Awatar użytkownika
IRON_84

#30 Post autor: IRON_84 » 2011-04-01, 22:29

Ceva pisze:
ps. Znowu zdublowana numeracja cz. 199 jest zarówno tabliczką z numerem na pulpicie kontrolnym jak i również elementem podstawy fotela.
A może tabliczek z numerami używali żeby fotel się za mocno nie kołysał ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”