Jeśli tak ,to wiem o tym
[Relacja] Parowóz towarowy Ty51-1 GPM 1/87
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
- dominik294

- dominik294

Na początek ,nowe narzędzia: 
  Zapomniałem ,że w klatce obok jest hurtownia medyczna  
  Można kupic wszystko ( nawet fotel dentystyczny  
  ) Facet ,który mi to sprzedał ,trochę dziwnie się na mnie patrzył  
 Ale niezły sprzęt do ,,nagniatania,, linii gięcia.
A teraz zdjęcia tego co skleiłem w ciągu tych kilku dni . Na początek ostatnia para kółek i silnik :

Razem z tendrem (jeszcze nie połączone ) :
Oraz początek budki :

Do następnej odsłony. Pozdrawiam

Zapomniałem ,że w klatce obok jest hurtownia medyczna  A teraz zdjęcia tego co skleiłem w ciągu tych kilku dni . Na początek ostatnia para kółek i silnik :

Razem z tendrem (jeszcze nie połączone ) :

Oraz początek budki :

Do następnej odsłony. Pozdrawiam
- dominik294

- dominik294

- dominik294

Jako ,że czasem dobrze sobie życie utrudnic  wymyśliłem sobie ,,tuning,, kabiny  
 . Jest to mój pierwszy taki wyczyn ,ale z efektu jestem zadowolony  
Postanowiłem wycinankowe namalowane wskazniki , zawory ,dzwignie i wszelkiego rodzaju pokrętła wykonac jako ,,przestrzenne,, To co widac na zdjęciach to efekt dwóch wieczorów.
Widoczne zegary wykonałem w sposób ,,klasyczny,, czyli drut nawinięty na wiertło odpowiadające średnicą zegara.
Jeśli chodzi o zawory , to tu było trochę trudniej , a w sumie bardzo trudno wykonałem je z drutu 0,1 nawiniętego na drut 0,5 ( prawie oślepłem od tych mikrokółeczek
  ) Potem kleiłem te kółeczka za pomocą SG do tzw. ,,kupy,, 
Oto fota z produkcji:
A to efekt końcowy -czyli jeden z zaworów:
Oto fotka przyklejonych zaworków :
Wiem ,że na zdjęciach nie wygląda to zbyt pięknie
  ,ale będzie to wszysto brudzone i myślę że efekt końcowy będzie interesujący  .
Do wykonania pozostały jeszcze cztery zaworki ,więc w ramach odpoczynku skleiłem kocioł.
Nie ukrywam ,że obawiałem się klejenia walca ,ale co dziwne udało mi się to skleic tak ,że nie ma żadnego załamania :
 Myślę ,że dobrze zrobiłem wstawiając do środka krążki z tektury :

Pozdrawiam.
ps.Można komentowac ,krytykowac i podpowiadac

Postanowiłem wycinankowe namalowane wskazniki , zawory ,dzwignie i wszelkiego rodzaju pokrętła wykonac jako ,,przestrzenne,, To co widac na zdjęciach to efekt dwóch wieczorów.
Widoczne zegary wykonałem w sposób ,,klasyczny,, czyli drut nawinięty na wiertło odpowiadające średnicą zegara.
Jeśli chodzi o zawory , to tu było trochę trudniej , a w sumie bardzo trudno wykonałem je z drutu 0,1 nawiniętego na drut 0,5 ( prawie oślepłem od tych mikrokółeczek
Oto fota z produkcji:

A to efekt końcowy -czyli jeden z zaworów:

Oto fotka przyklejonych zaworków :

Wiem ,że na zdjęciach nie wygląda to zbyt pięknie
Do wykonania pozostały jeszcze cztery zaworki ,więc w ramach odpoczynku skleiłem kocioł.
Nie ukrywam ,że obawiałem się klejenia walca ,ale co dziwne udało mi się to skleic tak ,że nie ma żadnego załamania :
 Myślę ,że dobrze zrobiłem wstawiając do środka krążki z tektury :
 Pozdrawiam.
ps.Można komentowac ,krytykowac i podpowiadac
- dominik294

Co do wnętrza ,to dorzuciłem drzwi od paleniska ,oraz jakieś wajchy i pokrętło. Generalnie przez szyby widac jest naprawde niewiele ,ale w następnym parowozie pójde na całośc i spróbuje wykonac cały osprzęt zgodnie ze stanem rzeczywistym.  
Obejrzałem całe mnóstwo relacji kolejowych ,,wymiataczy,, i jeszcze wiele modeli przedemną do ich poziomu ( jeśli wogóle uda mi się do takiego poziomu zbliżyc )
Jak na razie ,to cwicze sobie wykonywanie takich drobiazgów jak pokrętła itp.
Czas na foty:

Jak widac ,to naprawde maleństwo  :)
Teraz widok do środka po złożeniu do tzw. ,,kupy,,

Jak widac -nic nie widac  

Klapa kotła
Widok na całośc po sklejeniu ;

Mam nadzieje ,że podoba się .Pozdrawiam i do następnego

Obejrzałem całe mnóstwo relacji kolejowych ,,wymiataczy,, i jeszcze wiele modeli przedemną do ich poziomu ( jeśli wogóle uda mi się do takiego poziomu zbliżyc )
Jak na razie ,to cwicze sobie wykonywanie takich drobiazgów jak pokrętła itp.
Czas na foty:

Jak widac ,to naprawde maleństwo  :)Teraz widok do środka po złożeniu do tzw. ,,kupy,,

Jak widac -nic nie widac  Klapa kotła

Widok na całośc po sklejeniu ;

Mam nadzieje ,że podoba się .Pozdrawiam i do następnego
- dominik294

Wiem że ten nadruk nie wygląda dobrze ,ale niestety musi tak zostac  
 .
Dzisiejsze fotki:

Parowóz klei się przyjemnie,jedyny kłopot to manewrowanie nim przy przyklejaniu drutów. Drabinkę wykonałem sam ,bo ta z wycinanki nie za dobrze wyglądała.
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł
 Parowóz będzie z wagonami. 
Po konsultacjach ze znajomymi kolejarzami i grzebaniu w internecie ,wyszło że mogą byc do niego doczepione wagony 208K wydane swego czasu jako dodatek w ,,Kartonowym Fanie,,
Zamierzam wykonac trzy wagony 208K ( jeden otwarty,jak znajdę foty wnętrza) ,albo dwa 208K i jeden 401Z zobaczymy.Jak na razie kleje 208K sztuk dwie ;D
Zdjęcia oryginalnych wycinanek ( które oczywiście posiadam)

Na zdjęciu jest widoczna świetna książka pana Tadeusza Dąbrowskiego ,,Modele kartonowe wagonów i lokomotyw,, istna kopalnia pomysłów :mil33:
Czas na zdjęcia z powstawania pudeł :

Gotowe pudło:
 Pozostało podoklejac podwozie,uchwyty  itp. więc do następnej odsłony :mil20:
Ps. poszukuje wszelkich zdjęc tego parowozu ,oraz wagonów 208K,9W i 401Z

Dzisiejsze fotki:

Parowóz klei się przyjemnie,jedyny kłopot to manewrowanie nim przy przyklejaniu drutów. Drabinkę wykonałem sam ,bo ta z wycinanki nie za dobrze wyglądała.
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł
Po konsultacjach ze znajomymi kolejarzami i grzebaniu w internecie ,wyszło że mogą byc do niego doczepione wagony 208K wydane swego czasu jako dodatek w ,,Kartonowym Fanie,,
Zamierzam wykonac trzy wagony 208K ( jeden otwarty,jak znajdę foty wnętrza) ,albo dwa 208K i jeden 401Z zobaczymy.Jak na razie kleje 208K sztuk dwie ;D
Zdjęcia oryginalnych wycinanek ( które oczywiście posiadam)
 Na zdjęciu jest widoczna świetna książka pana Tadeusza Dąbrowskiego ,,Modele kartonowe wagonów i lokomotyw,, istna kopalnia pomysłów :mil33:
Czas na zdjęcia z powstawania pudeł :

Gotowe pudło:
 Pozostało podoklejac podwozie,uchwyty  itp. więc do następnej odsłony :mil20:Ps. poszukuje wszelkich zdjęc tego parowozu ,oraz wagonów 208K,9W i 401Z
- dominik294

Ale długo mnie nie było  :o cóż życie  :neutral: Mam dobrą wiadomośc dla tych co się stęsknili : SKOŃCZYŁEM PAROWÓZ!  i uważam to za sukces  ;D
Można było go zobaczyc na żywo w Lublinie jednak nie udało mi się dokończyc podstawki do niego.
Czas na foty :

Podsumowując całokształt: model bardzo przyjemny w klejeniu ,pozbawiony błędów .Jednak jak to w tej skali małe części dały mi w kośc . Minusem jest czarny kolor,który w wycinance tak naprawde jest mało czarny co widac po retuszu :-\
Na koniec chciałem podziękowac wszystkim ,którzy pomogli mi dobrą radą i tym którzy zaglądali do mojej relacji . Mam nadzieje ,że was nie zanudziłem na śmierc :mil17:
Ps. Tak jak to mam w zwyczaju dorzucę więcej zdjęc jak zakończę prace nad podstawką .Pozdrawiam i miłego oglądania

Można było go zobaczyc na żywo w Lublinie jednak nie udało mi się dokończyc podstawki do niego.
Czas na foty :

Podsumowując całokształt: model bardzo przyjemny w klejeniu ,pozbawiony błędów .Jednak jak to w tej skali małe części dały mi w kośc . Minusem jest czarny kolor,który w wycinance tak naprawde jest mało czarny co widac po retuszu :-\
Na koniec chciałem podziękowac wszystkim ,którzy pomogli mi dobrą radą i tym którzy zaglądali do mojej relacji . Mam nadzieje ,że was nie zanudziłem na śmierc :mil17:
Ps. Tak jak to mam w zwyczaju dorzucę więcej zdjęc jak zakończę prace nad podstawką .Pozdrawiam i miłego oglądania