Kilka pytań początkującego.
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Kolory to: Brąz Van Dyck najczęściej go używamy, Umbra Ziemna i Czerń Kostna tez się przydają, rozcieńczamy je terpentyną balsamiczną albo specyfikiem o nazwie white spirit, ale tu należy koniecznie pamiętać, że olejny wash kładziemy tylko na akrylowy lakier ( sido się do tego nadaje bardzo dobrze)
Ja używam takiego Sido
Ja używam takiego Sido
Tak , cleanlux powinien być na półce , zaraz obok sidoluxu. Podobno najlepiej nadaję się do tego Sidolux : PCV , Linoleum . Osobiście używałem i świetnie się spisuje .
Co do farb olejnych , rożni modelarze, używają różnych rozcieńczalników ale dwa najbardziej popularne to terpentyna i white spirit. Ten drugi , moim zdaniem lepiej się spisuje . Co do proporcji , to określonej reguły nie ma , musisz to robić "na wyczucie". A co najczęściej używanych kolorów to :
- Ziema Umbra
- Siena Palona
- Czerń Kostna
No i chyba tyle
Uprzedziłeś mnie r-t
Co do farb olejnych , rożni modelarze, używają różnych rozcieńczalników ale dwa najbardziej popularne to terpentyna i white spirit. Ten drugi , moim zdaniem lepiej się spisuje . Co do proporcji , to określonej reguły nie ma , musisz to robić "na wyczucie". A co najczęściej używanych kolorów to :
- Ziema Umbra
- Siena Palona
- Czerń Kostna
No i chyba tyle

Uprzedziłeś mnie r-t

Sidolux zabezpiecza położoną farbę/kamuflaż przed działaniem innej chemii takiej jak terpentyna czy white spirit, które zniszczyły by jej strukturę, sidolux jest na z tego co kojarzę akrylowy więc niestraszne są mu takie specyfiki.
Najlepiej zrób sobie test na jakimś starym modelu
pomaluj jedną stronę sido, daj mu odpocząć jedną noc i spróbuj zrobić na nim olejnego wash-a, tak samo zrób na stronie niezabezpieczonej, farba się tam "bardzo ładnie" zetnie i tyle będzie z zabawy 
Najlepiej zrób sobie test na jakimś starym modelu

Jakimi kolorami najlepiej wyjdzie wash na tym modelu?
Nie chcę kupować farb które póki co nie będą mi potrzebne.
Jakie brudzenie możecie polecić?
Chciałbym uzyskać efekt pojazdu średnio wyeksploatowanego, +jakieś zacieki rdzawe.
Potrzebny też jest dobry sposób na zrobienie ładnie desek na pace.
Wyczytałem że do rdzawych zacieków i bazy pod ładne deski jest olejowa sienna palona...prawda to?
Czy jeśli zaopatrzę się w takie farby wystarczą do obróbki wszystkiego?
-Czerń kostna
-Brąz Van Dycke
-Umbra Ziemna
-Sienna Palona
Co myślicie o farbach firmy Phoenix?
Aha byłbym zapomniał kolorystykę przyjmuję taką jak producent zalecił...farbki już kupione.
Jakieś fajne pomysły co można ulepszyć w tym modelu?
Model póki co powolutku się skleja.
Planuję też założyć temat na forum z warsztatu.

Jakimi kolorami najlepiej wyjdzie wash na tym modelu?
Nie chcę kupować farb które póki co nie będą mi potrzebne.
Jakie brudzenie możecie polecić?
Chciałbym uzyskać efekt pojazdu średnio wyeksploatowanego, +jakieś zacieki rdzawe.
Potrzebny też jest dobry sposób na zrobienie ładnie desek na pace.
Wyczytałem że do rdzawych zacieków i bazy pod ładne deski jest olejowa sienna palona...prawda to?
Czy jeśli zaopatrzę się w takie farby wystarczą do obróbki wszystkiego?
-Czerń kostna
-Brąz Van Dycke
-Umbra Ziemna
-Sienna Palona
Co myślicie o farbach firmy Phoenix?
Aha byłbym zapomniał kolorystykę przyjmuję taką jak producent zalecił...farbki już kupione.
Jakieś fajne pomysły co można ulepszyć w tym modelu?
Model póki co powolutku się skleja.
Planuję też założyć temat na forum z warsztatu.
Czekam też na odpowiedź na resztę pytań.
r-t zacieki to suchy pędzel?
Ty brudziłeś ten model pigmentami?
Od razu może zapytam kiedy stosuje się pigmenty ... po której czynności?
Co do pigmentów to myślę że jak na pierwszy model wystarczy że zrobię washa i brudzenia bez pigmentów...nie zaprzeczam jednak że może się skuszę na pigmenty po lekturze materiałów na necie.
r-t zacieki to suchy pędzel?
Ty brudziłeś ten model pigmentami?
Od razu może zapytam kiedy stosuje się pigmenty ... po której czynności?
Co do pigmentów to myślę że jak na pierwszy model wystarczy że zrobię washa i brudzenia bez pigmentów...nie zaprzeczam jednak że może się skuszę na pigmenty po lekturze materiałów na necie.