Bristol M.1C - Answer [KONKURS]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#16 Post autor: Ceva » 2009-12-08, 17:37

A ja bym te belki zrobił przez pocięcie odpowiedniej grubości tektury na "listewki".
Następnie je utwardził np. SG i wyciął w nich rowki żeby osadzić te druciane obręcze-wręgi wykonane z jednego kawałka drutu.
r-t pisze:Zrobiłem i wkleiłem "16 listew listew profilujących" czyli 16 prostych odcinków cewki miedzianej:
Prostych powiadasz :roll: :-P :mrgreen: .

Awatar użytkownika
r-t

#17 Post autor: r-t » 2009-12-08, 17:42

Ceva pisze:Prostych powiadasz :roll: :-P :mrgreen: .
No dobra idealne to one nie są :roll: ale po wklejeniu kratownicy wraz z pierścieniami profilującymi wszystko będzie jeszcze ustawione.

O tekturze też myślałem, w zasadzie było by to chyba najłatwiejsze rozwiązanie :-) ale poczekam na ewentualne kolejne propozycje :-)

Awatar użytkownika
r-t

#18 Post autor: r-t » 2009-12-08, 21:29

Powstał fotel:
Obrazek

Poeksperymentowałem z tymi belkami, próbowałem nacięć od niezadrukowanej strony ale wyszło marnie:
Obrazek

Później spróbowałem od zadrukowanej, i powiedzmy, że się udało:
Obrazek

Kształtowanie było w miarę proste ale czasochłonne, klej jeszcze nie wysechł dlatego na zdjęciu belki są minimalnie skręcone, obecnie już są proste :-) Retuszował je będę po sklejeniu całej kratownicy, z której zostało jeszcze tyle belek :evil: :roll:
Obrazek

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
r-t

#19 Post autor: r-t » 2009-12-14, 00:35

Witam, udało i się poczynić mały postęp w pracach.
Pierwsza strona kratownicy, wyszło średnio gdyż eksperymentowałem z BCG, ale niestety nie zdał on testu klejenia na styk więc przy następnych elementach wrócę do Patexa.

Obrazek

Następnym razem postaram się wkleić zdjęcia gotowej kratownicy :-)

Edit:
Kratownica gotowa, teraz pozostała już tylko drobnica czyli zegary oraz pierścienie:

Obrazek Obrazek Obrazek

"Belki" postanowiłem pomalować bo wydawały mi się nieco za jasne i za mało sfatygowane a z drugiej strony miejsc nacięć nie dał bym rady dokładnie wyretuszować, całość malowana farbami olejnymi dla plastyków. Mnie osobiście efekt odpowiada tym bardziej, że po zamknięciu adluba niewiele będzie widać, choć co nieco trzeba będzie jeszcze poprawić poprawić.

W tym elemencie wszystko pasowało idealnie :-)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
r-t

#20 Post autor: r-t » 2009-12-14, 19:22

Witam, pozwolę sobie wstawić post pod postem, jako że relacja nie cieszy się największą popularnością :-)

Wykonałem panel zegarów, niestety opis budowy jest bardzo, bardzo, ale to bardzo ubogi więc zrobiłem tak by mi się podobało:

Obrazek

Po czym wsunąłem gotową kratownicę w kadłub,

Obrazek

i zamknąłem temat . . .

Obrazek

Teraz czas na skrzydła :-)

Na kolejną aktualizację trzeba będzie poczekać trochę bo ze skrzydełkami jest trochę roboty, a ja nie lubię się spieszyć.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
46lukasz

#21 Post autor: 46lukasz » 2009-12-14, 19:27

no i jest git :-D
tylko czemu ta kratownica taka brudna?

-Łukasz

Awatar użytkownika
OSTOJA

#22 Post autor: OSTOJA » 2009-12-14, 19:45

r-t pisze:relacja nie cieszy się największą popularnością
Zawsze tu zaglądam i już jest prawie 500 odwiedzin, jak na to forum to nie jest mało, więc nie rozpaczaj tylko lep. :mrgreen:
46lukasz pisze:czemu ta kratownica taka brudna
Nie brudna tylko pomalowana, trzeba czytać dokładnie wcześniejsze posty. :evil:

Awatar użytkownika
r-t

#23 Post autor: r-t » 2009-12-14, 19:52

Nie rozpaczam ;-) i swoją drogą cenie sobie spokój :-)

Z tym malowaniem nie wyszło mi do końca tak jak chciałem ale wydaje mi się, że teraz kolor jest bardziej zbliżony do koloru starego drewna bo jak wiadomo drewno jest światłoczułe i lubi z wiekiem ciemnieć :-)

Awatar użytkownika
46lukasz

#24 Post autor: 46lukasz » 2009-12-14, 19:55

A to przepraszam :oops: :roll:
r-t pisze:malowaniem nie wyszło mi do końca tak jak chciałem ale wydaje mi się, że teraz kolor jest bardziej zbliżony do koloru starego drewna
Jak dobrze się przypatrzy to jak najbardziej :mrgreen:

-Łukasz

Awatar użytkownika
r-t

#25 Post autor: r-t » 2009-12-15, 19:56

Witam :-) Jednak jest aktualizacja, a co za tym idzie mamy kolejne schody do pokonania czyli wspomniane już skrzydła :-)
Ogólnie rzecz biorąc to w tym modelu właśnie na skrzydła przyda Nam się najwięcej tektury :mrgreen:
Żeberka są małe, karton o,5 mm też nie należy do najłatwiejszych w wycinaniu, całość w dodatku musi być idealnie prosta i równa . . .
Obrazek Obrazek

Teraz jeszcze tylko drugi szkielet i będę prostował żeberka oraz napuszczę je SG by były sztywniejsze.

Grunt, że jeszcze mnie ten model nie zniechęcił :-)

To by było dziś na tyle ;-)

Awatar użytkownika
belfast

#26 Post autor: belfast » 2009-12-15, 20:10

r-t pisze:Grunt, że jeszcze mnie ten model nie zniechęcił :-)
podziwiam modelarzy wykonujących modele takich konstrukcji :mrgreen: ja zawsze ogromne problemy miałem ze skrzydłami :mrgreen:
bardzo fanie idzie :mrgreen: gratuluje :mrgreen:

Awatar użytkownika
r-t

#27 Post autor: r-t » 2009-12-16, 00:27

Belfast, sam tak podchodziłem do tego tematu, puki nie spróbowałem :-) Co do tego czy fajnie idzie to nie jestem takim optymistą . . . nie chwali się dnia przed zachodem słońca ;-)

Tymczasem porcja świeżych fotek:
Ożebrowanie lotki zostało podklejone na razie od spodu, żeberka są minimalnie wklęsłe od spodu oraz mają kanciastą krawędź przednią:
Obrazek
I tu pojawił się pierwszy problem co obrazują pozostałe dwa zdjęcia:
Obrazek Obrazek

Krawędzie "dzióbka" w poszyciu są za długie względem zamknięcia, które jest połączone z owym poszyciem, więc najprostszym rozwiązaniem będzie odcięcie go i wklejenie pomiędzy płaszczyzny poszycia :-)

Dziękuję za zainteresowanie tematem :) i Pozdrawiam.

r-t.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#28 Post autor: tad » 2009-12-16, 01:31

Cześć,
fajnie Ci to idzie - powodzenia!
TAD

Awatar użytkownika
r-t

#29 Post autor: r-t » 2009-12-16, 19:41

Tad, Dzięki za opinię :-)

Powoli posuwam się do przodu skleiłem lotkę, jak to u mnie zwykle bywa wyszło słabo :-/
O ile krawędź spływu wyszła prosto i w miarę cienka ( przeszlifowałem obie strony poszycia), o tyle zakończenia i retusz są paskudne, nadal nie potrafię tego wyczuć, a i farbę dobrałem za ciemną.

Obrazek Obrazek Obrazek

Na tym ostatnim zdjęciu widać moją wpadkę, powoli i delikatnie sobie retuszowałem, aż tu trach dzwoni telefon, ręka mi drgnęła i na pamiątkę pozostała plama :-/
Obrazek

Przy tym modelu mam szczytne postanowienie :-) żadnego pospiechu, nic "na chama", jeśli nie mam ochoty go ciąć to go odkładam i czekam aż mi się znów zachce zabawy :-).

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
r-t

#30 Post autor: r-t » 2009-12-17, 13:13

Cześć :-) Powyższa lotka była dla mnie treningiem przed głębszą wodą czyli skrzydłem które obecnie się klei :-) zacząłem od ukształtowania krawędzi natarcia, i niestety ciągle mi to nie wychodzi, miejscami papier mi się pozaginał co z resztą widać :-/
Obrazek

Wczoraj jeszcze przygotowałem żeberka pomiędzy którymi znajdować się będzie okienko obserwacyjne:
Obrazek

Na koniec całość przykleiłem od spodu, miejscami trzeba będzie jeszcze podkleić bo klej nie złapał idealnie ale na szczęście tragedii nie ma :-)

Obrazek Obrazek

Wieczorem ja dobrze pójdzie zamknę skrzydło :-)
Mam też nadzieję, że w drugim uda mi się nie popełnić tylu błędów :roll:

Na koniec chciał bym prosić o wszelkie ewentualne rady, które mogły by mi się przydać w mniejszym bądź większym stopniu przy budowie tego modelu :-)

Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”