[RELACJA/GALERIA] WAK 2/2006 PZL 50A Jastrząb

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#61 Post autor: tad » 2009-12-14, 22:42

OSTOJA pisze: Tad, dalej biegasz jak mysz w sklepie z gwoździami, zająłbyś się jakąś relacją, paluszki się zastały i w stawach strzyka, jak się zajmiesz relacją przestaniesz myśleć o głupotach i żona będzie miała większy pożytek z Ciebie.
Niepotrzebnie mnie obrażasz i siebie denerwujesz - rozmawiajmy o modelu, a nie o mnie. Nowych modeli szukaj u mnie na stronie - a że kleję wolno - to nie wyścigi.

Wystarczyło napisać, że oczekujesz jedynie pochwał i po problemie. A tak - nie tylko wycinanka przerosła Twoje umiejętności ale okazało się, że robisz relację dla młodych, niedoświadczonych, którzy pochwalą taką jakość - z braku doświadczenia. Twój poziom to wciąż jeszcze stare Małe Modelarze, zachwycona młodzież i zdjęcia ukrywające braki - to nie jest poważne podejście i wstyd, że dowartościowuje człowieka w Twoim wieku.

Przy okazji - pozdrawiam kolegę Szyderczą Gałę. Skoro nie tylko ja widzę niedostatki w tym modelu, to jest coś na rzeczy Ostoja - osobistymi wycieczkami jakości tu nie poprawisz.

Zobacz u Cevy jak wygląda rzeczowe robienie relacji, uczciwe zdjęcia, różne ujęcia i rzuty. U Ciebie daleko do jakiejś rzetelności.

Mimo wszystko - powodzenia w pracy!
TAD

Awatar użytkownika
OSTOJA

#62 Post autor: OSTOJA » 2009-12-14, 23:32

Ceva pisze:Przy użyciu BCG było by to bardzo możliwe, retusz też mógłby być zbędny 8-)
Wojtek, nie zwróciłem w pierwszej chwili na Twoje stwierdzenie uwagi, ale teraz o tym sobie przypomniałem. Nie kleiłem BCG i nie mam tego kleju. Na pewno napisałeś to z doświadczenia (bogatego), napisz jak się ma BCG do kartonu zagrunowanego obustronnie Caponem - jesli trzeba obie części skleić nie na styk tylko jedna część na drugą. Ta sprawa bardzo mnie interesuje.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#63 Post autor: OSTOJA » 2009-12-15, 17:47

Owiewki skrzydło-kadłub - porażka. :oops:

Obrazek Obrazek

Moim zdaniem, aby owiewki skrzydło-kadłub wyszły jako-tako to:
1. Nie powinny być dzielone, powinny być jednoczęściowe.
2. końcówki owiewek raczej należy ściąć jak pokazałem na zdjęciu - lepiej by się układały.
3. Pokrycie centropłata ma za duży wycięty otwór, pozostają potem dziury, które trudno zakryć już lepiej białe pola zamalować, wystarczyłby tej wielkości jak wrysowana elipsa na zdjęciu.

Obrazek Obrazek

Ponadto nie powinno być rysowanych na częściach owiewek kreseczek wskazujących konieczność przecięcia, zewnętrzne oznaczenie w zupełności wystarczy.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#64 Post autor: tad » 2009-12-16, 15:14

Cześć,
co do tych przejściówek, to nie zrozumiałeś jak to miało być. Części, które odciąłeś, miały być zagięte do wewnątrz i oparte o centropłat. Ty je odciąłeś, resztę niepoprawnie wcisnąłeś pod centropłat, a przy okazji naciągnąłeś obie części do przodu, przez co zrobiły się szpary na łączeniach przejściówek. Te części są poprawnie zaprojektowane - kleiłem takie coś w wielu modelach i sprawdzało się.

Dało by się to wypatrzeć w innych relacjach, ale trzeba by wolniej kleić i więcej się zastanawiać...

Pamiętasz pewnie jak pisałem, że szkoda czasu na stare MMy. Nie dlatego, że modele z nich średnio przypominają pierwowzory, tylko dlatego, że na tych starych wycinankach nie da się nauczyć bardziej zaawansowanego modelarstwa, które jest teraz. Przykładem jest ta przejściówka - jedno z najtrudniejszych miejsc w samolotach - trzeba kształtować w dwóch płaszczyznach (stąd propozycja nacięć). W starych MMach takie coś robili płaskie i po kłopocie.

Sam widzisz - uzbrojony w doświadczenia z innej epoki modelarskiej spróbowałeś skoku na głębszą wodę i utonąłeś: cienki papier, retusz, problemy z falowaniem powierzchni, rzekome niedopasowania, trudności w zrozumieniu projektu. Nie byłby to grzech, gdyby nie brak pokory, przez który zwalasz większość problemów na wycinankę, ukrywasz za prawie dobrymi fotkami, na krytykę reagujesz agresywnie.
TAD

Awatar użytkownika
OSTOJA

#65 Post autor: OSTOJA » 2009-12-16, 15:52

Silnik, nie retuszowałem tu nic, bo ten blokowy silnik będzie bardzo słabo widoczny.

Obrazek

Tad, nie przychodzi Ci czasem na myśl, że się ponownie ośmieszasz i wszyscy dookoła mają z Ciebie ubaw po pachy.

Awatar użytkownika
Piterski

#66 Post autor: Piterski » 2009-12-16, 16:26

Ja jestem Ciekaw czy faktycznie merytoryczna część uwag Tadzika nie ma przypadkiem uzasadnienia.
Nie mam tego modelu nie kleiłem podobnych rozwiązań więc mnie to ciekawi.
Sam się nie do końca zgodzę z zarzutem że nie powinno być linii nacięć na części bo one określają głębokość tego nacięcia.
Mi również nie podoba się podział oprofilowania i nie widzę dla niego uzasadnienia.
Siedzę Cicho i obserwuje bo sam niewiele mam tu do powiedzenia z powodów wymienionych na początku.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#67 Post autor: OSTOJA » 2009-12-16, 16:36

Piterski pisze:Nie mam tego modelu nie kleiłem podobnych rozwiązań więc mnie to ciekawi.
Piotr, mam egzemplarz z poprzesuwanymi kolorami mogę Ci wysłać, zawsze to można poćwiczyć a wycinanka jest przednia poza naprawdę drobnymi faulami.
Ostatnio zmieniony 2009-12-16, 17:21 przez OSTOJA, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#68 Post autor: tad » 2009-12-16, 16:45

OSTOJA pisze:Tad, nie przychodzi Ci czasem na myśl, że się ponownie ośmieszasz i wszyscy dookoła mają z Ciebie ubaw po pachy.
No cóż - przy Twoim prawie rzetelnym podejściu nie ośmieszają się jedynie tacy, którzy dają Ci się nabierać lub bezmyślnie oklaskują tę jakość.
TAD

Awatar użytkownika
Patryk.K

#69 Post autor: Patryk.K » 2009-12-16, 17:04

tad pisze: nie ośmieszają się jedynie tacy, którzy dają Ci się nabierać lub bezmyślnie oklaskują tę jakość.
TAD
Sugerujesz, że oglądający i komentujący prace Ostoi nie mają gustu? Bo przecież jak można chwalić coś, co Ty z góry uważasz za porażkę... Otóż, mój kochany tak nie jest.
To, że Ty tak uważasz to nie znaczy, że inni też tak muszą.
Ludzie mają różny gust, jednym się podoba to innym tamto. Mi np. podobają się modele Ostoi, chociaż w temacie lotnictwa jestem zupełnie zielony i pomimo, że są to „średnio dopracowane pierwowzory” jak to swego czasu nazwałeś MM, to Ostoja pokazuje, że i z takich staruszków da się skleić porządny model.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#70 Post autor: tad » 2009-12-16, 17:10

Nie Patryk - niczego nie pisałem o guście forumowiczów - czytaj uważnie, a jeśli nie rozumiesz, nie zaczepiaj. Pisałem o uczestnikach, którzy nie widzą błędów w modelu, bo mają małe doświadczenie. Dla nich - dla takich jak Ty - model jest bardzo dobry. Szczególnie na tych zdjęciach ukrywajacych wpadki - a widzę ich sporo więcej, niż wymieniłem.

Nie rozumiem, co masz na myśli pisząc "średnio dopracowane pierwowzory". To jest nielogiczne - napisałem coś innego. Naprawdę czytaj uważnie, bo chcesz dobrze, a wychodzi Ci tak sobie.
TAD

Awatar użytkownika
Patryk.K

#71 Post autor: Patryk.K » 2009-12-16, 17:20

tad pisze: czytaj uważnie, a jeśli nie rozumiesz, nie zaczepiaj.
Jeśli wg. Ciebie wyrażenie własnego zdania na dany temat to zaczepka to gratuluję. :lol:
Resztę pozostawię bez komentarza.

Ostoja - nie poddawaj się. ;-)

Awatar użytkownika
belfast

#72 Post autor: belfast » 2009-12-16, 17:22

a ja proponuja co by zaprzestać takich dyskusji bo one na pewnie nie doprowadzą do niczego dobrego.. :evil:

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#73 Post autor: tad » 2009-12-16, 17:25

Patryk.K pisze: Jeśli wg. Ciebie wyrażenie własnego zdania na dany temat to zaczepka to gratuluję.
Wyrażanie swojego zdania a przeinaczanie cudzej wypowiedzi to spora różnica - wyraźnie jej nie rozumiesz.
TAD

Awatar użytkownika
OSTOJA

#74 Post autor: OSTOJA » 2009-12-16, 17:34

Patryk.K pisze:Ostoja - nie poddawaj się ;-) .
Ani myślę. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tad, ilość wyświetleń mojego tematu rośnie lawinowo, oby tak dalej, ciekawe czy Twoja prywatna stronka ma takę poczytność. Zdradź wszystkim tę słodką tajemnicę, chęę. :mrgreen:

Awatar użytkownika
OSTOJA

#75 Post autor: OSTOJA » 2009-12-16, 19:46

Przygotowanie do zabudowy osłony NACA.

Obrazek Obrazek

Coś Tad zamilkł, pewnie poszedł kolację zjeść, potem obejrzał dobranockę a teraz konsumuje dziennik, potem chyba ma być M jak miłość - wszystko dla ludzi albo liczy ile gości odwiedziło jego stronkę i nam tu szybciutko zaraz poda. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”