[R] Samolot F-16C MM 4-5/99 [Konkurs]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#16 Post autor: scorpions » 2009-11-02, 19:48

Podposzycie górne skończone:

Obrazek

Część szkieletu pozostanie pusta ze wzgędu na małe odległości między wręgami i dość skomplikowany kształt oklejek , mam nadzieje , że się nic nie stanie :-P
I okleiłem sobie przednią część kadłuba:

Obrazek

No i jak widać chyba nie do końca jest to bardzo dobre opracowanie:

Obrazek Obrazek

Oczywiście może być tam kilka moich błędów , ale przesunięcie druku to już chyba nie brak umiejętności :-P no zobaczymy jak to będzie dalej , teraz zabieram się za podposzycie dolne , no i szlifowanko.
papa

Awatar użytkownika
Kroolo

#17 Post autor: Kroolo » 2009-11-02, 22:54

Nie zagięło Ci się nieco poszycie na tym segmencie? Kombinujesz z podposzyciem to wypadałoby chyba i podszlifować nieco ten szkielet, zamiast dociskać aż się zmieści? Na wrędze B1 z kolei luz Ci został - może warto było podkleić pasek i na taką sklejkę nasunąć kolejny segment? Powinno się ładnie wówczas połączyć. Na dole widać przebarwienia - kleiłeś to SG? Jeśli tak, to koniecznie zabezpiecz czymś papier, inaczej będziesz miał właśnie takie zacieki. Polecam jak zwykle capon ;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#18 Post autor: scorpions » 2009-11-03, 10:16

O kuchnia , jeden segment dopiero przykleiłem , a juz tyle błędów , o lala co będzie dalej , strach się bać :-P

Kroolo postaram się nieco naświetlić twoje podejrzenia:

Ad1. Zagięcie - jak widzisz ten kawałek poszycia jest większy od wręg , więc raczej niemożliwe jest dociskanie czegoś na siłę , faktycznie troche wygląda nie tego , ale jest winą dociśnięcia poszycia do wręgi , co spowodowało taki efekt ( brak jakiegoś podparcia od wew.)
Ad.2 Luz na wrędze - no właśnie , zrobił się , a nie powinien , ale zauważyłem to dopiro po sklejeniu tego w całość , a szkoda mi teraz to rozrywać , zresztą do tej wręgi B1 idzie już tylko dziób , który robię trochę po swojemu i będzie on przyklejony na drugiej wrędze , a że jest on nieco większy to powinien pasować idealnie , ale to okaże sie w praniu :mrgreen:
Ad.2 Przebarwienia - no faktycznie zrobiło sie coś takiego , ale na żywo tego nie widać ( jednak zdjęcia makro robią swoje ) , SG owszem używam , ale staram sie to robić bardzo delikatnie i nakładać go bardzo mało , a najdziwniejsze jest to , że akurat tam gdzie jest plama , SG nie używałem w ogóle :shock:
Generalnie w realu wygląda to o wiele lepiej , mam nadzieje , że jak przyjdą pozostałe elementy to całość będzie sie prezentowała trochę lepiej. Jak sam wiesz nie zabezpieczam niczym arkuszy , bo nie mam przekonania do lakierów ( o czym kiedyś rozmawialiśmy ) , mam nadzieje , że mimo wszystko model wyjdzie zadowalająco ( najwyżej sie z konkursu wycofam :mrgreen: ) , a pozatym jak wszyscy widzieliście głównie sklejam pojazdy , więc sądze , że przy budowie samolotu czy statku drobne błędy mi wybaczycie :-D
CDN...
Ostatnio zmieniony 2009-11-03, 21:02 przez scorpions, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kroolo

#19 Post autor: Kroolo » 2009-11-03, 11:27

Ja się nie czepiam, zwracam tylko uwagę na kilka spraw które mogą chyba pomóc ;-)

1:
scorpions pisze:raczej niemożliwe jest dociskanie czegoś na siłę
2:
scorpions pisze:faktycznie troche wygląda nie tego , ale jest winą dociśnięcia poszycia do wręgi , co spowodowało taki efekt
No dokładnie to drugie miałem na myśli...
scorpions pisze:Ad.2 Przebarwienia - no faktycznie zrobiło sie coś takiego , ale na żywo tego nie widać ( jednak zdjęcia makro robią swoje ) , SG owszem używam , ale staram sie to robić bardzo delikatnie i nakładać go bardzo mało , a najdziwniejsze jest to , że akurat tam gdzie jest plama , SG nie używałem w ogóle :shock:
Po raz kolejny "Ad.2" ;-) Ale ja nie o tym - piszesz że tam SG nie używałeś: co spowodowało tą plamę? Jakim klejem to łączyłeś?
scorpions pisze:mam nadzieje , że mimo wszystko model wyjdzie zadowalająco
O tym zdecyduje jury ;-)
scorpions pisze:a pozatym jak wszyscy widzieliście głównie sklejam pojazdy , więc sądze , że przy budowie samolotu czy statku drobne błędy mi wybaczycie :-D
No dobra, niech będzie, ale staraj się stosować te przymiarki przed przyklejeniem, wówczas unikniesz większości czegoś takiego (czy to w samolotach, okrętach czy pojazdach):
scorpions pisze:no właśnie , zrobił się , a nie powinien , ale zauważyłem to dopiro po sklejeniu tego w całość
OK, już nie mędrkuję, wiesz co co chodzi, działaj dalej z tym efem!

Awatar użytkownika
scorpions

#20 Post autor: scorpions » 2009-11-03, 11:45

Bardzo dobrze , że napisałeś to wszystko co wypatrzyłeś , bo dokleiłem drugi fragment poszycia i też zrobił sie babol , ale fotki wrzucę wieczorem , może cos poradzicie.
Kroolo pisze:scorpions napisał/a:
raczej niemożliwe jest dociskanie czegoś na siłę
Miałem na myśli wciskanie wręg o których wcześniej mówiłeś.
Kroolo pisze:piszesz że tam SG nie używałeś: co spowodowało tą plamę? Jakim klejem to łączyłeś?
Bo nie używałem :mrgreen: Używam kleju polimerowego firmy dragon , a plama mogła powstać z dwóch powodów: Mogłem dać za dużo farbki do retuszu , albo plama już po prostu była.
Kroolo pisze:scorpions napisał/a:
mam nadzieje , że mimo wszystko model wyjdzie zadowalająco

O tym zdecyduje jury
Miałem na myśli zadowalająco dla mnie :mrgreen:
Wieczorem cd.

Awatar użytkownika
Kroolo

#21 Post autor: Kroolo » 2009-11-03, 13:11

scorpions pisze:Miałem na myśli wciskanie wręg o których wcześniej mówiłeś.
Sprawa wyjaśniona ;-)
scorpions pisze:Bo nie używałem :mrgreen:
Pytałem bo myślałem że to od jakiegoś kleju - warto wiedzieć wcześniej że klej plami: uczymy się na błędach, najlepiej cudzych błędach ;-)

No to do wieczora!

Awatar użytkownika
scorpions

#22 Post autor: scorpions » 2009-11-03, 19:39

NO I NIESTETY KICHA :-(

Staram sie jak mogę , ale wychodzi nieciekawie. Fotka zrobiona z daleka pokazuje że nie jest tak źle...

Obrazek

Ale po przyjrzeniu się z bliska widać pewne niedokładności

Obrazek Obrazek

Najbardziej w oczy rzucaja się łączenia między kawałkami poszycia , a spowodowane to jest najprawdopodobniej niedokładnym wyszlifowaniem wręg , a jak sie okazuje dobre wręgi to podstawa. Generalnie dla mnie tragedi nie ma , nawet jestem nieco zadowolony z efektu , no ale powinien ten samolot wyglądać dużo lepiej , jeżeli uda mi się zająć chociaż przedostatnie miejsce w konkursie to i tak będę zadowolony , jak widać niestety samoloty nie są moją mocną stroną , więc chyba po skończeniu tego latadła wrócę do pojazdów :-P i tu jeszcze mój największy babol :

Obrazek

Taka szparka , co crobić żeby ją jakoś zamaskować :?:
Tym oto smutnym akcentem kończę na razie...

Awatar użytkownika
scorpions

#23 Post autor: scorpions » 2009-11-03, 20:52

Dokliłem jeszcze dwa elementy poszycia:

Obrazek Obrazek Obrazek

No tu mi wyszło troszke lepiej. Coś musiałem gdzieś krzywo przykleić , bo elementy poszycia nachodzą na siebie , gdzieniegdzie to widać , no ale bałem sie przycinać , coby mi nie zabrakło , mam nadzieje , że po sklejeniu samolotu te niedociągnięcia jakoś zanikną w obrazie całości , generalnie te wszystkie nieścisłości wynikaja raczej z mojej winy , a dokładniej z nieodpowiedniego przygotowania szkieletu ( nauczka na przyszłość ) , wydaje mi się , że w sumie jak na pierwszy samolot wielkiej tragedi nie ma , no ale to moje zdanie. No i najważniejszy błąd , te przesunięcia szarych liń na górze kadłuba to już wina opracowania , ale tak musi zostać ( chociaż psuje to wygląd ogólny ). Jeszcze taka mała ciekawostka , podposzycie jest genialnym rozwiązaniem - elementy poszycia przykleja sie wręcz idealnie , więc mam nadzieje , że dalej będzie juz lepiej. Na razie tyle.

Kroolo ta plamka z prawej strony to niestety odcisk palucha , ale na żywo nie jest tak źle.
papa

Awatar użytkownika
scorpions

#24 Post autor: scorpions » 2009-11-04, 18:35

Bondżorno !!

Skleiłem dwa ostatnie elementy poszycia górnego , wyszło ciut lepiej niż te początkowe , no ale szczyt doskonałości to nie jest:

Obrazek Obrazek

Ostatni fragment poszycia nie chciał mi dojść na styk ( za mało oszlifowany szkielet chyba ) no i spróbowałem jakoś tak zamaskować , aż tak tragicznie nie wyszło ( przynajmniej moim zdaniem :lol: ).
No i rzut oka na całość:

Obrazek

Teraz biorę się za dół.

Awatar użytkownika
scorpions

#25 Post autor: scorpions » 2009-11-05, 12:37

MASAKRA :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek

I tak to sie prezentuje na dzień dzisiejszy:

Obrazek

Wieczorkiem kończę trachtur , więc zapraszam do drugiej relacji :lol:
papa

Awatar użytkownika
scorpions

#26 Post autor: scorpions » 2009-11-05, 19:09

Obrazili się na mnie , czy co???? :mrgreen: :lol: :-P

Awatar użytkownika
OSTOJA

#27 Post autor: OSTOJA » 2009-11-05, 19:18

scorpions pisze:Obrazili się na mnie , czy co????
Oglądają i dech ich zapiera, że słowa "wykrzesać" nie mogą. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#28 Post autor: tad » 2009-11-05, 19:35

Rób swoje Scorpions - na razie jeszcze wiele przed Tobą. Z doświadczenia ze swoim F-16 wiem, że budowa kadłuba tak właśnie wygląda - jakby wszystko było pomięte i pogięte, jednak na koniec wiele się poprawi. Dlatego nie marudzę za dużo i czekam aż skończysz - powodzenia!
TAD

Awatar użytkownika
scorpions

#29 Post autor: scorpions » 2009-11-05, 19:52

Dzięki panowie , od razu mi lepiej :lol: Sam jestem ciekawy jak to będzie wyglądać na koniec :mrgreen: Jak tylko wykończę trachtur - działam dalej. Ten dech to zapiera chyba ze zdziwienia jak można model zepsuć :mrgreen:

Awatar użytkownika
OSTOJA

#30 Post autor: OSTOJA » 2009-11-05, 19:59

scorpions pisze:Ten dech to zapiera chyba ze zdziwienia jak można model zepsuć
Już nie przesadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”