[Relacja] Jelcz Berliet PR 100 (Modelik)

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#16 Post autor: scorpions » 2009-06-25, 21:31

Witam wszystkich !
Tak patrząc na liczbę wyświetleń i wpisów dochodzę do wniosku , iż albo mój nick wszystkich odstrasza albo ludzi nie interesuje co kiedyś jeździło po polskich drogach! Tak czy siak skoro relację się zaczęło to wypada ją zakończyć.
Dzisiaj prawie ukończyłem tylne koła tzw. bliźniaki mimo iż wydaję się że to niewiele ,to roboty jest przy nich sporo mam nadzieję , że jutro uda mi się je skończyć i pokaże zdjęcia , piszę tego posta , ażeby relacja nie zaginęła gdzieś w czeluściach forum.
pzdr. dla wszystkich no i liczę na więcej wpisów papa

Awatar użytkownika
belfast

#17 Post autor: belfast » 2009-06-26, 14:00

scorpions pisze:Witam wszystkich !
Tak patrząc na liczbę wyświetleń i wpisów dochodzę do wniosku , iż albo mój nick wszystkich odstrasza albo ludzi nie interesuje co kiedyś jeździło po polskich drogach! Tak czy siak skoro relację się zaczęło to wypada ją zakończyć.
Dzisiaj prawie ukończyłem tylne koła tzw. bliźniaki mimo iż wydaję się że to niewiele ,to roboty jest przy nich sporo mam nadzieję , że jutro uda mi się je skończyć i pokaże zdjęcia , piszę tego posta , ażeby relacja nie zaginęła gdzieś w czeluściach forum.
pzdr. dla wszystkich no i liczę na więcej wpisów papa
cześć ja myślę że ludzi interesuje taki temat ale zdecydowanie więcej woli popatrzeć niż napisać :-? też się nad tym zastanawiałem nad tym ale.. ja na pewno będę Ci kibicował :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zuru

#18 Post autor: Zuru » 2009-06-26, 14:31

Mało tego że te autobusy kiedyś jeździły po naszych, to jeszcze jeden jeździ w moim mzk i ma się dobrze :-D , no może trochę mu skrzynia biegów "grzechocze" ale co tam :mrgreen:
Życzę powodzenia w budowie, na pewno będę tu często zaglądał.
PS:nie mogę się doczekać następnych odsłon relacji :mrgreen: .

Awatar użytkownika
scorpions

#19 Post autor: scorpions » 2009-06-26, 15:53

Dzięki chłopaki za miłe słowa , weekend przed nami więc na pewno coś porobię i pokażę , a może nawet uda mi się coś zdziałać jeszcze dzisiaj.

Awatar użytkownika
filthy

#20 Post autor: filthy » 2009-06-26, 16:17

ja tu zaglądam za każdym razem kiedy pojawi się nowy post, ale jestem tylko cichym obserwatorem wszelkich relacji z budowy, jakoś nie lubię się wypowiadać, dopingować i oceniać innych, chyba, że moim postem mogę jakoś pomóc, to wtedy się udzielam. Pewnie jest jeszcze wiele takich niemych obserwatorów jak ja :-)

Awatar użytkownika
Kroolo

#21 Post autor: Kroolo » 2009-06-26, 17:12

filthy pisze:Pewnie jest jeszcze wiele takich niemych obserwatorów jak ja :-)
;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#22 Post autor: scorpions » 2009-06-26, 18:52

O teraz widzę iż niektórych ta relacja interesuje , jak napisałem wcześniej jest to moja pierwsza więc może dlatego takie moje odczucia w każdym razie dzięki wszystkim którzy tu zaglądają.

Awatar użytkownika
Patryk.K

#23 Post autor: Patryk.K » 2009-06-26, 19:20

Kroolo pisze:
filthy pisze:Pewnie jest jeszcze wiele takich niemych obserwatorów jak ja :-)
;-)
I ja też. :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#24 Post autor: scorpions » 2009-06-26, 21:37

Witam wszystkich w kolejnym odcinku serialu zwanego Jelcz Berliet !

Jak już mówiłem na warsztat wjechały tylne koła , które męczyłem 2 dni , naprawdę wbrew pozorom roboty przy nich było ,najtrudniejsze to nakleić bieżnik na 4 koła wycięty laserem z kartonu grubości 0,5 mm , ale dałem radę i tak:
elementy "bliźniaków Obrazek niestety zapomniałem włożyć w kadr opony , ale chyba każdy wie jak wyglądają
koła po sklejeniu w "kupę" i pierwszym malowaniu Obrazek
tylna felga przed sklejeniem w całość Obrazek te wszystkie czrne paseczki trzeba było wyciąć , wyretuszować i nakleić ( wydają się trochę krzywe ale wszystko jest poprawione)
gotowe koła ( wyglądają jak od amerykańskiej ciężąrowej terenówki , a nie jak od autobusu miejskiego ) Obrazek no i na swoim miejscu Obrazek
machina stoi na podwyższeniu gdyż klej mocujący koła jeszcze schnie.
Problemy - nie obyło się bez nich :
Podłużnice ramy miałem wycięte laserem , był w nich zaznaczony otwór na oś , podłużnica pasowała na płytę podłogową niemalże idealnie , więc teoretycznie otwór był na swoim miejscu ale po przymiarce koła okazało się iż nie pasuje ono (koło) na tą oś , więc trzeba było oś uciąć , zrobić nowe mocowanie no i przykleić.
Zrobiłem sobie też jeden stopień Obrazek
na oryginalny stopień z wycinanki nakleiłem sreberko z paczki papierosów ( tak jak radziłem belfastowi ) imitujące coś w rodzaju blachy - moim zdaniem wygląda dużo lepiej , tu równierz nie obyło się bez problemów , gdyż stopień nie chciał wejść w wycięcie w podłodze , znowu musiałem ją (podłogę) obcinać , ale generalnie nie są to problemy stwarzające jakieś wielkie trudności . Jutro sobota więc powinno mi się udać zrobić coś więcej tak więc do zobaczenia jutro.papa

Awatar użytkownika
Zuru

#25 Post autor: Zuru » 2009-06-26, 22:06

Koła super, bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam i oby tak dalej. trzymaj się ;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#26 Post autor: scorpions » 2009-06-26, 22:21

dzięki , dzięki.
Tak szczerze powiem , że mi też się podobają hehe ( to jest dopiero samokrytyka haha)
pzdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#27 Post autor: scorpions » 2009-06-27, 12:19

Witam wszystkich ponownie!
Budowa trwa nadal na razie powstał drugi stopień
Obrazek

no i oba zamontowane w autobusie
Obrazek Obrazek

no i rzut oka na całość
Obrazek
teraz udaję się na sjeste (uroki pracy w nocy) a poźniej działamy dalej.
Na warsztat pójdą wewnętrzne podesty , nadkola itd.
papa

Awatar użytkownika
scorpions

#28 Post autor: scorpions » 2009-06-28, 11:12

W kolejnym odcinku...
Na warsztat wjechało wyposażenie wnętrza:
tylne podesty , razem do kupy no i na autobusie
Obrazek Obrazek Obrazek

tylne i przednie nadkola
Obrazek Obrazek
no i przednie nadkola na busie
Obrazek
i rzyt oka na całość
Obrazek

Teraz zabieram się za fotele , trochę to potrwa , ale będę na bieżąco pokazywał postępy.
pzdr.

Aes

#29 Post autor: Aes » 2009-06-28, 11:23

Jak zrobić taki bieżnik ? Robię 126p i właśnie stoję przed tym problemem...

Ogólnie- mam na oku Twój model ;)

Awatar użytkownika
scorpions

#30 Post autor: scorpions » 2009-06-28, 11:59

Akurat taki bieżnik był w opracowaniu wycinanki , samemu zrobić go ciężko powiem nawet bardzo ciężko , a pozatym taki bieżnik do malucha ( czy do autobusu miejskiego )się nie nadaje gdyż stosuje się go w terenówkach , ja go wykorzystałem gdyż był wycięty laserem w całym zestawie i szkoda byłoby mi go wyrzucić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”