[R] CENTAURO B-1, MODELIK 1/97, Skala 1:25

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Sylwek

#31 Post autor: Sylwek » 2008-12-23, 16:06

Adamie a cóż to za projekt??? mama nadzieje że pojazd skończysz tak szybko jak się da(w końcu Marines przyda się kolejny w Iraku ;-) )

Wracając do mojej relacji, pomiędzy wypiekaniem makowców i szarlotek skleiłem szkielet wierzy. Na początek pokarze zdjęcie wyciętych wręg(ponoć tak robią profesjonalni modelarze :-P :-P :-P ):
Obrazek

A tak mi to wyszło:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szkielet wieży sklejał się naprawdę przyjemnie. Żadnych problemów ze spasowaniem. Jak widać pochlapał mi się trochę SG, ale to żadna tragedia(mam jakieś dziwne przeczucie że szkieletu nie będzie i tak widać :lol: ) To tyle na dzisiaj.
PS. Mam nadzieje, że was nie wkurza taki sposób prowadzenia relacji przeze mnie. Jeśli za dużo dupereli wstawiam to powiedzcie mi to :->
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#32 Post autor: edipodium » 2008-12-23, 18:13

Sylwek pisze:Hej! strrrrrraaaasznieeee powoli mi idzie to sklejanie.
Są obowiązki ważniejsze niż model :-P ;-) .
Bardzo ładnie Ci wyszedł kadłub, a brudzenia podobają mi się najbardziej. Dobry efekt uzyskałeś :-D . Tak trzymaj!
Sylwek pisze:Mam nadzieje, że was nie wkurza taki sposób prowadzenia relacji przeze mnie. Jeśli za dużo dupereli wstawiam to powiedzcie mi to :->
Dobra, mówię: Dupereli jest w sam raz, a nawet nikt by się nie obraził jakby więcej było. Relację prowadzisz super, tak więc nie ma się do czego przyczepić :-P :mrgreen: .
Pozdro!

Sylwek

#33 Post autor: Sylwek » 2008-12-27, 14:41

Witam poświątecznie!!! dzisiaj podzielę się swoimi przemyśleniami na temat oklejania wieży. Zacząłem od obwodowego, najdłuższego paska, najpierw nakleiłem środek, gdzie będzie lufa, a potem systematycznie kolejne zagięcia aż do zakładek na których montuje się tylną ściankę.
Obrazek Obrazek Obrazek

I był by cud, miód i może nawet orzeszki gdybym nie przyłożył poszycia spodu:
Obrazek
było za małe :-? wycinałem dokładnie i na pewno nie skosiłem go za dużo.
Obrazek
Jedyne co mi przyszło do głowy to, że ktoś tu nie uwzględnił grubości poszycia. Najlepszym wyjściem było by przytrzeć szkielet, ale jak, kiedy ścianki już oklejone? A co tam! pomyślałem sobie, w końcu to dół, którego normalnie się nie widzi. Tak więc pomalowałem te białe miejsca. Skleiłem i pomalowałem(biały mi się nie podobał :-D ) walec na którym wieża ma się obracać i wyszło to tak:
Obrazek

Co do górnej części ,,Kartonowego Pancerza" to pojawił mi się problem z przodu. Z prawej strony został mi naddatek, a z lewej brakowało poszycia. Zapewne to wpłynęło na przesunięcie się miejsca do wklejenia włazów(będę musiał sobie z tym jakoś poradzić). Cała reszta da się skleić. A taki efekt osiągnąłem (moim zdaniem taki sobie):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!!!

Sylwek

#34 Post autor: Sylwek » 2009-02-22, 13:32

Witam!! prawie dwa miesiące przerwy- taka mnie niemoc dopadła :-? powodem były małe elementy (wizjerki) ale w końcu się zebrałem w sobie i zrobiłem je(tyle że wyszły okropnie :-( ) zresztą, po pół roku nachodzi ochota na coś nowego. Tak więc model można uznać za skończony.
Wieża:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie będę się długo rozpisywał, jak ktoś będzie miał pytania chętnie odpowiem. Na koniec kilka zdjęć mojego centaura:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i do zobaczenia w kolejnej relacji (może już nie długo)

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#35 Post autor: edipodium » 2009-02-22, 14:09

Moje gratulacje! Model wyszedł Ci świetnie! :-D Długa była droga, ale dałeś radę ;-) .
Czekam na kolejną relację.
Pozdro!

Awatar użytkownika
OSTOJA

#36 Post autor: OSTOJA » 2009-02-22, 14:32

Sylwek pisze:w końcu się zebrałem w sobie i zrobiłem je
I oto chodzi, by dobrnąć do końca. :mrgreen: Ja tam nic takiego złego w wizjerkach nie widzę. :roll: GRATULACJE!!! Za co sie teraz zabierzesz?

Sylwek

#37 Post autor: Sylwek » 2009-02-24, 11:08

OSTOJA, edi dzięki, dzięki :-> Nudziłem się więc mam nadzieje że się nie wkurzycie, ale zrobiłem jeszcze kilka zdjęć(głupio tak na raty robić galerię końcową- przepraszam :oops: ) Robiłem je przy świetle dziennym, oto one:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnie zdjęcie najlepiej pokazuje rzeczywisty kolor modelu. Padło pytanie co będzie następne. Zabieram się jak pies do jeża by wziąć udział w ,,PROJEKCIE GRUPOWYM" Kolegi r-t na razie tylko z samym tym że modelem (kolejny prezent imieninowy od mojej dziewczyny-a co pochwale się!! :mrgreen:) :
Obrazek

A później dorobić do niego dioramę z Iwo Jimy (figurki też już mam):
Obrazek

Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
Kroolo

#38 Post autor: Kroolo » 2009-02-24, 22:26

Gratuluję! Może warto było bardziej równomiernie go wysyfić, bo tak jest albo nówka zielony, a od spodu jak po poligonie, ale ogólny efekt przyjemny. Mam nadzieję że wrócisz do kartonu jak najszybciej!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”