Savoia Marchetti S.M. 79 Sparviero - Orlik [ Tłokowe ]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#76 Post autor: edipodium » 2008-10-02, 14:46

Ceva pisze:Im bliżej końca tym większy leń :mrgreen: .
Co prawda to prawda, ja to mam na ogół zawsze :mrgreen: .
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Ceva

#77 Post autor: Ceva » 2008-10-03, 14:54

Mogę więc pokazać kolejne postępy, zacznę od zaległości z przedwczoraj :razz: .

Uchwyty torpedy, brakuje tylko retuszu i opasek mocujących torpedę do tych dwóch "bąbli". Najwięcej samozaparcia kosztowały mnie właśnie te "bąble", nie dość że z tej siatki nie chciało wyjść nic sensownego to jeszcze temu co wyszło pojęcie symetrii jest obce :-? . Ten element w kształcie piramidki ma przerobione boczne rozpórki. W projekcie były to trójkąty, ale z tego zrezygnowałem gdyż uznałem, że będzie to zbyt masywnie wyglądało.
Obrazek
Po przymocowaniu na właściwym miejscu do spodu kadłuba wyglądają tak. Aż się zdziwiłem że na zdjęciu retusz spodu wyszedł całkiem znośnie :-P .
Obrazek
Niedługo pusty luk bombowy będzie zasłonięty klapami.
Obrazek
Na zdjęciu widać też i nie da się ukryć że Savoia stoi już na własnych ( co prawda jeszcze nie skończonych ) kołach.
Obrazek
Jakiś mało matowy lakier matowy mi trafił bo koła za bardzo się błyszczą :-| . Spróbuję z innej puszki. Zrobiłem też klapy podwozia ( konieczne były przycinki wewnętrznej strony klap, żeby wyglądały jak na rysunku montażowym ) do jednej na próbę wkleiłem zawiasy. Konieczna będzie zmiana położenia zawiasów w odniesieniu do tego co proponuje autor.
Obrazek
I teraz przejście na prawie skończony ogon.
Obrazek Obrazek Obrazek
Naciągi wykonałem na podstawie zdjęć oryginału, bo autor zamiast dwóch równoległych linek zaproponował zastrzał. Naciągi chyba jeszcze pomaluję ciemnoszarą farbą bo coś je słabo widać. Ich grubość mi pasuje a Wam?

CDN...

Awatar użytkownika
Grzegorz11

#78 Post autor: Grzegorz11 » 2008-10-03, 15:30

Trzeba powiedzieć że budowa modelu idzie pełną parą

Awatar użytkownika
OSTOJA

#79 Post autor: OSTOJA » 2008-10-03, 15:35

Pięknie to robisz. Naciągów w pierwszej chwili nie zauważyłem bo wpierw oglądałem zdjęcia a potem czytałem. Ja bym ich juz nie malował. Są delikatne jak pajęczynka. Z czego są zrobione? Trochę się obawiam, że jak je ruszysz przy malowaniu mogą "oklapnąć". Jeszcze raz - piękna robota!!!

Awatar użytkownika
Ceva

#80 Post autor: Ceva » 2008-10-03, 16:13

OSTOJA pisze:Z czego są zrobione? Trochę się obawiam, że jak je ruszysz przy malowaniu mogą "oklapnąć".
Zrobione są z żyłki 0,12 mm i wydaje mi się że po malowaniu nie powinno nic się z nimi stać. Chociaż nigdy tego nie robiłem, ale na zdrowy rozsądek Humbrol nie pogryzie się z żyłką.

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#81 Post autor: Gregor » 2008-10-03, 17:18

"Łał" , te kółka to mistrzostwo świata .

Awatar użytkownika
Ceva

#82 Post autor: Ceva » 2008-10-05, 08:49

Gregor pisze:"Łał" , te kółka to mistrzostwo świata .
Eeee tam przesadzasz :-P . A co Ci się tak w nich podoba opona czy felga?

Znowu coś niecoś mogę zaprezentować jako kontynuację relacji.
Tym razem przyszła pora na śmigła.
Do otworów w kołpakach dopasowałem średnice usztywnień łopat zmniejszając średnicę oryginałów. Po wykonaniu próbnej wykonaniu próbnej łopaty średnica usztywnienia okazała się sporo za mała :-( . I cała partia do kosza. Usztywnienie zwinięte z oryginalnej części też było nieco za małe, więc dodałem trochę kartonu i udało się zwinąć pasujące do otworu w łopacie usztywnienie. Zmniejszyłem tylko jego średnicę w miejscu wchodzenia w kołpak.
Obrazek
Teraz przyszedł czas na dopasowanie łopaty do kołpaka, a to z racji tego że autor przewidział że usztywnienie łopaty należy wkleić najpierw w łopatę, a dopiero kompletną łopatę w kołpak. Z racji wyżej wspomnianych kombinacji z otworami w kołpaku poszedłem inna drogą. Podciąłem elementy łopaty tak żeby pasowały do kołpaka.
Obrazek
Po przymiarce reszta łopat trafiła na warsztat.
Obrazek
Obecnie czekam na wyschnięcie pierwszej warstwy farby na łopatach i po nałożeniu kolejnej powinno być już w miarę przyzwoicie.

CDN...

ps. Może jeszcze dzisiaj czymś się pochwalę :-P , ale nie będzie to galeria końcowa 8-) .

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#83 Post autor: Gregor » 2008-10-05, 13:43

Ceva pisze:A co Ci się tak w nich podoba opona czy felga?
Opona , wygląda jak z gumy .

Awatar użytkownika
Ceva

#84 Post autor: Ceva » 2008-10-05, 17:08

Gregor pisze:Ceva napisał/a:
A co Ci się tak w nich podoba opona czy felga?

Opona , wygląda jak z gumy .
Nie chwaląc się po dodatkowej warstwie lakieru matowego wygląda jeszcze lepiej :-P :-D .

Oto kolejny dzisiejszy odcinek relacji, czyli przygotowań do finału ciąg dalszy :grin: ( nareszcie ).
Zrobiłem nowe ( stare leży dla towarzystwa ) światło pozycyjne na ogonek, jak wygląda po zamontowaniu niestety nie pokażę ze względu brak warunków do fotografowania :-| . Światła pozycyjne na skrzydłach też już przyklejone.
Obrazek
Zmontowałem kompletne silniki ( końcówki rur wydechowych pomalowałem co zresztą widać ).
Obrazek
Skończyłem torpedę.
Obrazek Obrazek
Miałem małą zagadkę jak przymocować do torpedy dodatkowy statecznik, bo rysunek był nie jasny a i części było nieco za dużo. Rzuciłem okiem w materiały jakie posiadam i wyszło coś takiego.
Obrazek
Pomalowałem wymagające tego ustrojstwo przymocowane do lotek i klap. Niestety dobrałem nieco za jasny odcień farby i po lakierowaniu za mało ściemniał ( na zdjęciu o dziwo tego nie widać ).
ObrazekObrazek
Obecnie schnie na łopatach śmigieł druga warstwa farby. Czyli jutro będą gotowe śmigła.

Moja Savoia dostała garba i oślepła.
Obrazek
Jutro jak pogoda pozwoli malowanie. Najgorsze jest to że trafiły mi dwie puszki półmatowego ( a miał być mat :evil: ) lakieru w spraju, a prawdziwego matu zostało mi tylko pół puszki :evil: :evil: :evil: A do najbliższego OBI 40 km :evil: .

CDN...

Awatar użytkownika
piter16

#85 Post autor: piter16 » 2008-10-05, 19:45

Ależ to wszystko czyściutko zrobione :shock: Uwielbiam na coś takiego patrzeć nawet model nie ma wielu detali. Lepiej będzie jak nic więcej nie napisze, bo i tak sensownego zdania nie zlepie.

Pozdrawiam! :-D

Awatar użytkownika
Ceva

#86 Post autor: Ceva » 2008-10-06, 20:50

piter16 pisze:Ależ to wszystko czyściutko zrobione :shock: Uwielbiam na coś takiego patrzeć
Wbrew pozorom w pewnych warunkach jest to proste do wykonania.

Śmigła już wyschły więc zostały zamontowane do silników i mam już gotowe zespoły pędne ;-) do Sparviero.
Obrazek
Czekam wciąż na bardziej sprzyjające warunki pogodowe na malowanie całego modelu, bo w domu nie mam na razie możliwości smrodzenia :evil: .

CDN...

Awatar użytkownika
piter16

#87 Post autor: piter16 » 2008-10-06, 21:09

Ceva pisze:Wbrew pozorom w pewnych warunkach jest to proste do wykonania.
A można spytać o szczegóły tych "pewnych warunków", czy to sekret modelarza? A w dodatku proste! Jestem silnie zaciekawiony. :mrgreen:

Awatar użytkownika
OSTOJA

#88 Post autor: OSTOJA » 2008-10-06, 21:14

Patrząc na pięknie wykonane silniki i śmigła zastanawiam się czy nie można byłoby w tym konkretnym modelu lączyć "pierścionków" kolektora wydechowego i pierścieni Towneda w miejscu gdzie są przyklejane rury wydechowe? Byłyby te łączenia praktycznie niewidoczne. :-P Jak bym robił takie piękne śmigła starałbym się zwichrzyć łopaty. ;-)

Awatar użytkownika
Ceva

#89 Post autor: Ceva » 2008-10-06, 21:19

piter16 pisze:A można spytać o szczegóły tych "pewnych warunków", czy to sekret modelarza?
Można i nie jest żaden sekret.
Według mnie podstawa to impregnacja ( może to za dużo powiedziane ) czyli lakierowanie kartonu przed wycięciem części. Dzięki czemu można w większości przypadków usunąć nadmiar zastygającego kleju przez "zwałkowanie" ( dotyczy butaprenu i UHU Power ), a BCG ( po wyschnięciu ) za pomocą zwilżonego patyczka kosmetycznego. No i nie przesadzać z klejem.
To chyba jest cała tajemnica czystego klejenia przynajmniej dla mnie.

Awatar użytkownika
Ceva

#90 Post autor: Ceva » 2008-10-06, 21:23

OSTOJA pisze:Patrząc na pięknie wykonane silniki i śmigła zastanawiam się czy nie można byłoby w tym konkretnym modelu lączyć "pierścionków" kolektora wydechowego i pierścieni Towneda w miejscu gdzie są przyklejane rury wydechowe? Byłyby te łączenia praktycznie niewidoczne. :-P
Jak będę sklejał Savoię jeszcze raz to będę już mądrzejszy :-P . A tak serio to szkoda że mi tego wcześniej nie podpowiedziałeś 8-) .
OSTOJA pisze:Jak bym robił takie piękne śmigła starałbym się zwichrzyć łopaty. ;-)
Trochę ich za dużo żeby była powtarzalność kształtów wśród tak wykonywanych łopat, a poza tym jeszcze tego nie próbowałem :oops: .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”