jak zacząc przygode z plastikiem?

Cała teoria i pytania techniczne

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
mamilo

jak zacząc przygode z plastikiem?

#1 Post autor: mamilo » 2008-08-25, 18:32

Mam do wos prośbe o pomoc.
Chciałem zaczac przygode z modelastwem plastikowym, ale niewiem jak. oglądałem na youtube program plastkowy HIT czy coś w tym stylu, ale dalej nic niewiem.
Co mim będzie potrzebne na poczatek, niestety nie dysponije durzym budzetem, najbardziej interesują mnie figurki z okresu napoleońskiego.
Bardzo proszę o szybka pomoc.

Awatar użytkownika
Grzegorz11

#2 Post autor: Grzegorz11 » 2008-08-25, 19:51

Na pewno jakieś farbki i pędzle - odpowiednie do modelu, potem jeszcze klej najlepiej z igłą (np. revell) , jakiś pilniczek , nożyk/scyzoryk pewnie jeszcze trochę rzeczy ale teraz do głowy nic mi nie przychodzi :idea: . A sklep już jakiś wybrałeś :?:

mamilo

#3 Post autor: mamilo » 2008-08-25, 20:00

mamilo

#4 Post autor: mamilo » 2008-08-25, 20:02

http://modele.dosklejania.pl/index.php? ... iart-16003 dobra ta figurka jak na pierwszy raz bo mi się podoba

Awatar użytkownika
Grzegorz11

#5 Post autor: Grzegorz11 » 2008-08-25, 20:38

zobacz też te sklepy http://www.e-modele.com i http://www.mojehobby.pl
ten pierwszy jest naprawdę tani a drugi to bogactwo modeli :-o ale nie wiem czy jest tam taka figurka jaką sobie wybrałeś :-/

Awatar użytkownika
Haluś

#6 Post autor: Haluś » 2008-08-25, 22:18

Niestety w podanym przez Ciebie sklepie ( http://www.e-modele.com ) jest troche mały wybór a z figurkami to juz wogole. Od Siebie polecam hobbysta.pl.
A co do figurki to wydaje sie być w sam raz na początek ;-)

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#7 Post autor: tad » 2008-08-25, 22:25

A ja trochę nie na temat napiszę - smutna sprawa, że kolejne forum kartonowe zamienia się w plastikowe. Pisałem nieraz, że te dziedziny - mimo, że obie są modelarskie - powinny być wyraźnie rozdzielone. Łatwość i szybkość budowania modeli plastikowych, oraz ich wyższa z natury jakość, wyznacza specyfikę tych modeli.

Otwieram forum sklejmy.com i widzę więcej plastikowych modeli, niż kartonów, co mnie zniechęca do uczestnictwa. Przecież jest tak wiele dobrych for plastikowych, po co psuć specyficzne forum kartonowe? Kartonwork już się przejechał na otwarciu łam dla "wszystkiego" (nie można mieć wszystkiego i to dobrze), teraz sklejmy.com podkłada sobie nogę. Zobaczcie, że Konradus czy Papermodels nie mają plastików i na brak modeli nie narzekają.

Naturalny porządek będzie taki, że im więcej przypłynie tu plastikowców, tym więcej odpłynie kartoniarzy. Albo forum kartonowe, albo "nie wiadomo co" i wtedy pora zwijać manatki. Powtarzam - już to przerabiali na dużo większym forum niż sklejmy.com - może czas coś przemyśleć, zamiast liczyć na cud?
TAD

Awatar użytkownika
Haluś

#8 Post autor: Haluś » 2008-08-25, 22:39

Zakładajać konto na tym forum myślałem , że to jest forum "ogólnomodelarskie". Czyli i dla plastikowców i dla kartoniaków - widocznie sie pomyliłem.
Jeżeli faktycznie takim problemem jest duża ilość modeli plastikowy na forum , ja mogę zmienić te forum na inne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#9 Post autor: tad » 2008-08-25, 22:45

Haluś - nie wypraszam nikogo - broń boże. A to forum zostało założone jako kartonowe przez młodzież lekceważoną trochę na Kartonworku, dopiero z czasem się otwarło i zrobiło "o wszystkim". Teraz nie wiem jak z tego wybrnąć i szczerze mówiąc obawiam się, że kartony będą tu w zaniku.
TAD

Awatar użytkownika
Haluś

#10 Post autor: Haluś » 2008-08-25, 22:49

Moim zdaniem z kartonami nie jest aż tak źle na forum ;-) Wydaje mi się , że jest więcej relacji i galeri niż w dziale z plastikami.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#11 Post autor: edipodium » 2008-08-25, 23:32

tad, ja się raczej nie zgodzę z tobą. Mi się wydaje że to dobrze że na forum są i kartonowcy i plastikowcy, bo jedni od drugich mogą się czegoś nauczyć. Ja robię głownie w kartonach, ale plastików się nie boję i planuję sobie kiedyś kupić jakiś lepszy sprzęcik do plastików (mam na myśli aero :-P ). Jak ktoś nie chce uczestniczyć w dziale z plastikami to tam nie będzie w chodził, tak samo rzecz ma się do katonów, jak ktoś nie będzie chciał tego widzieć to nie zobaczy. Dla mnie to dobrze że na forum można porozmawiać o wszystkich dziedzinach modelarstwa, zobaczyć jakie jest modelarstwo kartonowe, jakie plastikowe a jakie jeszcze RC. A nuż się komuś spodoba spróbować w czymś innym ;-) .
Jakie forum będzie to zależy tylko od użytkowników. To z resztą tak samo jak z krajem, wyobraźcie sobie co by się działo jakby władza rządziła sam bez ludu :shock: . Zgroza! Tak samo na forum, to my powinniśmy my decydować jakie powinno być, moderatorzy pilnują tylko porządku, a administrator to prezydent :-P (żart, żeby się ktoś nie obraził ).
Władza dla Ludu! :lol:
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#12 Post autor: tad » 2008-08-25, 23:56

Z władzą dla ludu masz rację Edipodium - ale to trudna sprawa. Z jednej strony są korzyści z istnienia obu dziedzin razem, a z drugiej wadą jest, gdy na forum zaczynają dominować plastiki (a dominują, bo się łatwiej je robi). Zauważcie, że są fora plastikowe, gdzie kartoniarza nie wpuszczą (i na odwrót - kartonowe bez plastików) - nie dlatego, że kartony to bałagan i nędza, z której się niczego nie uczą. Po prostu fora nie powinny być "o wszystkim", bo tracą swój unikalny klimat i charakter. Kartony i plastiki, czy nawet mikromodele, to nie jest to samo modelarstwo - tak samo jak RC pasuje do nich jak garbaty do ściany. Pchanie tego do jednego wora z napisem "Modelarstwo" tworzy chaos i psuje forum.

Kartoniarze się znają, znają swoje modele, umiejętności, nawyki itd., a wszystko przez długość i specyfikę ich pracy - to jest forum. Plastikowcy mają inne powiązania, bo i modele budują inaczej.

Mnie daje do myślenia, że istnieją fora wyłącznie kartonowe (Konradus, Papermodels, Kartonbau) i one nie narzekają na brak relacji czy brak udziału ludzi. A te, co poszły w kierunku "wszystko czyli nic" wyraźnie oklapły. To samo z forami plastikowymi, RC, szkutniczymi (to dopiero specjalizacja - i działa!) - na te poważne nie wpuszczą kartonu, choćby zrobionego przez mistrza. Taka specyfika i to ma sens.
TAD

mamilo

#13 Post autor: mamilo » 2008-08-26, 09:32

jak malowa figurki?

mamilo

#14 Post autor: mamilo » 2008-08-26, 09:33

jakie farbki i pedzle

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#15 Post autor: edipodium » 2008-08-26, 09:49

Wiesz tad, może jednak masz rację :-/ . Karton to karton, a plastik to plastik, mimo to nie wyrzekam się tego co mówiłem wyżej ;-) , ale jak jedna dziedzina to jedna. Ale tu to już raczej nic nie zmienimy, niech będzie jak będzie, bo jak zaczniemy mieszać z wywalaniem działów to się dopiero kicha zrobi :shock: .
mamilo, przepraszam cię że dyskutuję z kolegą tad'em nie na temat :mrgreen: :-P .
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kwestie Teoretyczne”