[Relacja] HMMWV M 998 Cargo/Troop Carrier

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Travis

#76 Post autor: Travis » 2008-06-07, 12:32

Tak, witam. ale piękna pogoda :mrgreen:

...

Właśnie siedzę przy Hamerku i myślę na coś przykleić szyby, bo na klej revell'a nie idzie :-P Chyba już mi powiedzieliście gdzieś ale nie wiem gdzie, zresztą zapomniałem :oops: To jak to przykleić? Na co? Aha, i fotki będą już nie długo, chociaż nie wiem czy nie poczekać do wieczora, będzie więcej ;)

Pozdrawiam i czekam na pomoc poniewaz robota stoi :mrgreen:

EDIT:

I ruszyła... :lol: Złapało na kropelkę ;)

Awatar użytkownika
Travis

#77 Post autor: Travis » 2008-06-07, 16:48

No i zrobilem kilka zdjec. Wieczorkiem, jak wyschną wycieraczki To zakładam szybkę i można zlozyc dach i przednia szybkę.

O to jak wygląda Deska rozdzielcza Skończona i już nie będzie dotykana, chyba ze do przyklejenia :->

A z drugiej strony widać wycieraczki Jak wyschną to czeka mnie ciecie szybki :-P

Następnie mamy już złożone Podwozie i przyklejone kola :mrgreen: Te nie pomalowane części będą na końcu, światła tez bo będzie kładzione kamo. I teraz pytanie: Czy położyć kamo i potem pomalować światełka? Chyba będzie prościej i estetyczniej nie? Aha, i kamo kłaść jeden od cień, jedna warstwa, drugi odcień, 1 warstwa i az do najciemniejszego. Czy skończyć 'warstwowanie' jednym kolorkiem i przejść do ciemniejszego?

Tak wygląda modelik z góry. Zdjecie Drzwi będą jeszcze podmalowane w środku jak i inne części.

No i Podwozie z kolami 8-) Zdjecie Podwozia No i to na tyle.
Jak widać dużo lepsza jakość zdjec. To już robione nowym aparatem. Uczę sie jeszcze robić zdjecia ale już jakość jest dużo lepsza. Zreszta, teraz już wiem, tym aparatem co robiłem wcześniej już sie psuł i dlatego na początku ni wychodziły mi zdjecia jak sam wiedziałem ze umiem zrobić nie poruszone to i tak wyszły poruszone :-/

No teraz zapraszam do komentowania. ;-)

Awatar użytkownika
Haluś

#78 Post autor: Haluś » 2008-06-07, 21:01

Witam
Moim zdaniem całkiem nieźle Ci idzie ;-) Wszystko ładnie i czysto pomalowane. Czekam na ciąg dalszy :->

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Travis

#79 Post autor: Travis » 2008-06-07, 23:13

Ciesze sie ze pozytywny komentarz :-) Wiem, drzwi na gorze... nieźle przyciąłem :lol: No ale malowanie idzie mi całkiem dobrze ( przynajmniej mi sie tak wydaje, w końcu to 3 model albo i nawet 2 :mrgreen: heh ). Aha, liczy sie efekt końcowy. :-P Nom. To ja koncze nudzić i do jutro poniewaz prawdopodobnie będą dalsze foty ;-)

Pozdrawiam i cały czas czekam na komentarze.

Awatar użytkownika
akwiatkowski

#80 Post autor: akwiatkowski » 2008-06-07, 23:27

Ogólnie ładny model i widać że zwracasz uwagę na szczegóły jednak moje wrażenie psują koła i podwozie, chodzi mi głównie o to że na zdjęciach widać dokładnie że opony składają się z dwóch części i wiem, że powstało to na wskutek malowania kół jeszcze w ramkach - warto takie elementy spasować i wyszlifować przed malowaniem, można to zrobić bez pozbywania się ramki. A co do podwozia to chodzi mi głównie o to że podłoga ma szczelinę w kontakcie z bocznymi, przednią i tylną blachą nadwozia a w rzeczywistości przecież jest tam spaw
Pozdrawiam i czekamy na dalszy ciąg :)

Awatar użytkownika
Travis

#81 Post autor: Travis » 2008-06-08, 12:04

No dzięki, dzięki. Kola wyszły jak wyszły... Szpachlówka pobawię sie później ;-) A co do tych spawow czy jak ty tam powiedziałeś... Gdzie to niby jest? Nie wiem o czym mówisz xD Pokaz na zdjęciu ok?
---
Co do zdjec i postępu przy modelu to wieczorkiem myślę ze coś zrobię no a jak coś zrobię to i foty będą.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje ze mnie tu odwiedzacie :lol:

PS: Polska GOOOLA! :mrgreen:

Awatar użytkownika
akwiatkowski

#82 Post autor: akwiatkowski » 2008-06-08, 13:51

Już pokazuję:
Obrazek
chodzi o to że konstrukcja każdego samochodu opiera sie na tym że wszystkie częsci nadwozia i podwozia połączone są ze sobą spawem

Awatar użytkownika
Travis

#83 Post autor: Travis » 2008-06-08, 15:03

Aha, ale jak to zrobić? Szpachlówka ? A co do modelu to dam foty wieczorkiem, jak już podmaluje 2 warstwa ;) Jednak tak szybko tej przedniej szyby nie przykleję, tzn okna bo szyba już jest w ramie. Hmmm no dobra, pożyjemy zobaczymy.

Awatar użytkownika
akwiatkowski

#84 Post autor: akwiatkowski » 2008-06-09, 08:19

Nie, nie szpachlówka raczej nie! Trzy możliwości masz na pewno:
1. Wyciąć z ramki kawałek około 5 cm prostego plastyku
Obrazek
2. Nastepnie, ten plastyk podgrzej nad świeczką, musisz uważać tylko żeby na plastyku nie pojawiały się pęcherzyki a w momencie kiedy plastyk samoczynnie będzie się wyginał złap drugi koniec i delikatnie ale energicznie tak ażeby powstał cienki drucik (ten sposób można stosować do produkcji anten i w celu np. wiązania pakunków na pojazdach)
Obrazek
3.
Obrazek
4. Z utworzonego elementu wycinamy drucik długości naszej szczeliny, tak żeby pokrył ją na całej długości
Obrazek
Obrazek
5. Przyklejamy drucik w szczelinę przy użyciu kleju i czekamy aż wyschnie.
Obrazek
6. Po wyschnięciu drucika w szczelinie, bierzemy sobie jakiś metalowy przedmiot najlepiej jak jego zakończenie będzie pół okrągłe, może być też skalpel. Rozgrzewamy go trochę nad święczką, tylko nie za mocno bo możemy później za dużo stopić przy kształtowaniu spawu. W ten sposób robimy bruzde koło bruzdy. Niestety jest to bardzo pracochłonne i trzeba być niesamowicie ostrożnym. Najepiej popróbować w miejscach niewidocznych.
Obrazek
Obrazek

Druga możliwość jest taka sama jak powyżej z tym że, w modelarskim kupujesz gotowe plastykowe druciki i wtedy nie musisz ich tworzyć nad świeczką
Trzecia możliwość to poxylina, produkcja spawu to bardzo cieniutkie wałeczki wyrabiane w palcach i kładzione na szczeliny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#85 Post autor: r-t » 2008-06-11, 22:00

z tego co mi wiadomo karoseria samochodów jest spawana a raczej zdrzewana punktowo przez automaty i o żadnych klasycznych spawach nie ma mowy, są to po prostu 2 elementy karoserii których krawędzie są wygięte pod kątem 90 stopni i jest tego ok 1,5 cm, w tym miajscy są zgrzewane blachy, jak pogoda pozwoli to zrobię fotkę jak to jest w moim Disco bo ładnie to widać właśnie z tyłu ;-)

pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
Travis

#86 Post autor: Travis » 2008-06-11, 22:15

akwiatkowski, Dzięki wielkie za pomoc :D BYc moze w drugim hamerku juz bez dachu będą takie spawy, chociaż r-t mówi ze nie ma, w sumie to jest to nowy hamerek, nie jakiś wóz pancerny z 2 wojny... Ale i tak dzięki za pomoc, i dobry pomysł.

Co do hamerka to nic nie robiłem, po południu nie chce mi sie, mało czasu no i mecze xD Nie mogę wszystkiego na raz robić :lol:
W weekend jak zwykle bedzia praca jak i foty ;)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Travis

#87 Post autor: Travis » 2008-06-15, 14:04

Hej! Dzisiaj dam foty ale mam dylemat. Czy ta klapę na dachy z karabinkiem zrobić otwarta czy zamknięta? Jakies rady? :lol: Podpowiedzcie mi troszkę, nie mogę sie zdecydować.

Pozdro!

EDIT:

Juz wiem, będzie zamknięty. Tylko mam mały problem. Na instrukcji pisze ze nic nie kleić a jak jak to złożę do kupy to nic sie nie trzyma. :-?
Moze wy coś z tego zrozumiecie. Zdjęcia robione komórka bo mi w aparacie rozładowały mi sie baterie.

Obrazek

Obrazek

Wicio
Kontakt:

#88 Post autor: Wicio » 2008-06-15, 15:42

Mogłeś zrobić otwarty, ciekawiej by wyglądał.

A tak na marginesie wersja 988 jest używana przez WP w Iraku??!!

Awatar użytkownika
Travis

#89 Post autor: Travis » 2008-06-15, 16:47

Wicio pisze:Mogłeś zrobić otwarty, ciekawiej by wyglądał.

A tak na marginesie wersja 988 jest używana przez WP w Iraku??!!
Czytaj ze zrozumieniem :lol: bedzie, jeszcze nic nie jest. Nie złożyłem jeszcze tego bo nie wiem jak :-/ Pisza ze by nie kleić a bez kleju sie nie trzyma, to wiec dałem zdjecia i sie pytam jak to zrobić.

Wiec? ...

EDIT:

Na tej stronie, pierwszy post... Wiec wersja M998 w WP w Iraq jednak jest/była.

Wicio
Kontakt:

#90 Post autor: Wicio » 2008-06-15, 17:01

Przeczytałem ze zrozumieniem, w instrukcji widać, że właz może być obrotowy. Jeśli sie nie trzyma to go przyklej, trzeba popróbować. Mam w planach Humvee 1025 z Tamiya'i ale sadzac po instrukcji nie widzę tam takich kruczków. Fakt faktem pisze, żeby nie kleic ale jak to wyjdzie to zobaczymy.
Jeszcze inna rada poszukaj na innych forach, założę sie że wiele osób go sklejało :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”