[Relacja] Brewster Bufalo Mk. I - KK [Samoloty tłokowe ]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mikoaj68

#16 Post autor: mikoaj68 » 2008-04-28, 07:54

Cześć Ceva model budujesz pięknie ale mam pytanko -czy nie dało się poszerzyć nieco dolnej krawędzi lotki aby ta szpara nie była widoczna, lub zamalować na czarno wewnętrzne powierzchnie aby się to tak bardzo nie rzucało w oczy . Chyba że jest to celowy zabieg aby ukazać wielkość niedopasowania skrzydło-lotka ?

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#17 Post autor: tad » 2008-04-28, 14:35

Cześć,
ta szczelina chyba powstała wskutek niedogięcia końcówki płata - spróbuj delikatnie ją dogiąć czymś twardym - patyczkiem, oprawką skalpela - lekkie "wałkowanie" po krawędzi powinno pomóc. Natomiast malowanie wszelkich wnęk (na lotki, stery) to konieczność - inaczej zawsze coś przebija.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#18 Post autor: Ceva » 2008-04-30, 12:15

mikoaj68 pisze:mam pytanko -czy nie dało się poszerzyć nieco dolnej krawędzi lotki aby ta szpara nie była widoczna,
Nie bardzo na to pozwalała siatka lotki,
mikoaj68 pisze:Chyba że jest to celowy zabieg aby ukazać wielkość niedopasowania skrzydło-lotka ?
Poniekąd jest to zabieg celowy i widoczne jest to najbardziej z tej perspektywy od dołu nie rzuca się tak w oczy.
mikoaj68 pisze:lub zamalować na czarno wewnętrzne powierzchnie aby się to tak bardzo nie rzucało w oczy
W zupełności wystarczy pomalować na kolor wnętrza i nie będzie źle.
tad pisze:ta szczelina chyba powstała wskutek niedogięcia końcówki płata - spróbuj delikatnie ją dogiąć czymś twardym - patyczkiem, oprawką skalpela - lekkie "wałkowanie" po krawędzi powinno pomóc.
Raczej nie, ta szczelina nie jest efektem mojej niedokładności, a raczej tego że siatka lotki jest tak zaprojektowana że jest za wąska zwłaszcza w miejscu tego łuku.

Kolejną odsłonę relacji czas ujawnić.

Tym razem mam do pokazania prawie kompletne wnętrze kabiny. Prawie bo jeszcze brakuje kilku wystających elementów które, żeby jeszcze nie uszkodzić wkleję tuż przed przyklejeniem owiewki.
Obrazek Obrazek Obrazek
Po raz chyba pierwszy zaczyna mi się podobać ( chociaż Możecie mieć inne zdanie ) wnętrze kabiny w moim wykonaniu. Trochę z całością gryzie się płaski drążek sterowy, ale na "Jackylowanie" :-P w moim wykonaniu jeszcze nie pora.
Przykleiłem też wszystkie brakujące elementy na skrzydłach ( zostały jeszcze lotki ). Osłony karabinów maszynowych ( te wystające garby ) musiałem od dołu trochę przyciąć bo nie chciały zmieścić się na przewidzianym dla nich miejscu.

Na razie Bufallo wygląda tak.
Obrazek
Widać różnice odcieni sterów :-? .

Osłona silnika skleiła się wyśmienicie ( pod względem pasowania oczywiście ) chociaż autor mógłby zaprojektować ją z większej ilości elementów. Ze swojej strony w celu wzmocnienia pogrubiłem brystolem czołowy element osłony.
Obrazek Obrazek
Celowo pokazuję nieskończoną osłonę silnika bo jej wygląd może się zmienić ( niekoniecznie na lepsze ) w czasie akcji pt. wycinanie wnęk pod km-y. Co z tego wyjdzie okaże się już wkrótce.

Awatar użytkownika
mikoaj68

#19 Post autor: mikoaj68 » 2008-04-30, 19:57

Wojtek faktycznie w tej pięknie zbudowanej kabinie ten płaski drążek sterowy kompletnie nie pasuje . Jeżeli możesz to wymień go na normalny z drutu :mrgreen: .
Pozdrawiam Tomek.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#20 Post autor: tad » 2008-04-30, 21:54

Ceva - piękna robota. Jednak moją uwagę zwróciła sprawa retuszu - szczególnie na zielonych miejscach widać białe linie. Farbka się starła czy nie pomalowałeś?
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#21 Post autor: Ceva » 2008-05-01, 21:53

mikoaj68 pisze:ten płaski drążek sterowy kompletnie nie pasuje . Jeżeli możesz to wymień go na normalny z drutu :mrgreen: .
Rozmawiam intensywnie ze swoim leniem i chyba coś z tego wyjdzie :mrgreen: .
tad pisze:moją uwagę zwróciła sprawa retuszu - szczególnie na zielonych miejscach widać białe linie. Farbka się starła czy nie pomalowałeś?
Jeżeli masz na myśli retusz na osłonie silnika to prawie go nie ma ( muszę skorygować odcień zieleni bo wyszedł za ciemny ), a na reszcie płatowca też nie jest w 100% skończony.

Ponieważ musiałem iść dzisiaj do roboty nie zdążyłem rano zaktualizować relacji. Postęp nieduży ale jednak.
Silnik.
Obrazek Obrazek
Chyba trochę za duże po obwodzie były siatki cylindrów bo nie zamknęły się te cienkie paski u podstawy cylindra i nie chciały się natknąć głowice na cylindry.

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#22 Post autor: Ceva » 2008-05-03, 12:24

Mikoaj obawiam się, że drążek pozostanie taki jaki jest :-( . Coś ten BCG za mocno trzyma :-? , a nie chcę robić zbyt dużej demolki w kabinie.

Znowu w relacji nastąpił mały krok do przodu.
Udało się w miarę wykonać wnęki na km-y i wloty powietrza.
Silnik zamocowany w osłonie, a na wale silnika pojawił się kołpak.
Obrazek Obrazek
Kołpaka nie retuszowałem, a białe linie na nim to przesunięcie druku. Osłona owszem retuszowana, ale szału nie ma.

CDN...

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#23 Post autor: tad » 2008-05-03, 13:52

Ceva - retuszuj części przed sklejeniem - te niedokładności na osłonie chyba wynikają z tego, że retusz jest robiony później. A szkoda, bo sklejone jest świetnie.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#24 Post autor: Ceva » 2008-05-03, 21:46

tad pisze:retuszuj części przed sklejeniem - te niedokładności na osłonie chyba wynikają z tego, że retusz jest robiony później.
Nie bardzo to jest możliwe ( przy klejeniu właśnie takich elementów ) na obecnym etapie mojego rozwoju modelarskiego bo retuszując temperami przy klejeniu BCG mógłby być jeszcze gorszy bigos. A tak niestety wybieram wykorzystanie dobrodziejstw BCG nad dobrym retuszem.

ps. Retusz osłony silnika w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej niż na zdjęciach.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#25 Post autor: tad » 2008-05-03, 23:22

Farbki akrylowe załatwiłyby problem - łatwe w użyciu, trwałe, da się pomalować powierzchnie zagruntowane, nie takie znowu drogie - polecam Ci je.
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#26 Post autor: Ceva » 2008-05-04, 12:03

tad pisze:Farbki akrylowe załatwiłyby problem - łatwe w użyciu, trwałe, da się pomalować powierzchnie zagruntowane, nie takie znowu drogie - polecam Ci je.
Zastosowanie w moim przypadku akryli nie jest spowodowane ich ceną, a raczej obawa że BCG może ich nie polubić.

Znowu mały aczkolwiek trudny kroczek do przodu.
Następny od tyłu segment oszklenia kabiny i kolejne elementy wyposażenia kabiny.
Obrazek Obrazek
Trudność wykonania tego elementu polegała na tym że łączenie segmentów przebiegło nie na ramie kabiny, a poza nią czyli powierzchnią klejenia była szyba. Nie udało mi się niestety zachować tego samego profilu osłony na obydwu elementach.
Obrazek
Może na przyszłość warto by w podobnym przypadku pomyśleć o wytłoczeniu owiewki, przynajmniej kształt osłony byłby bez uskoku.

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#27 Post autor: Ceva » 2008-05-06, 19:27

Dzisiaj wkleiłem ostatni element wyposażenia kabiny pilota czyli celownik.
Obrazek
A skoro wnętrze kabiny gotowe to można zamykać szklarnię. Nie było to łatwe zadanie mimo występowania samych rozwijalnych powierzchni. Zmieniłem trochę siatkę szablonu oszklenia wiatrochronu. Zamiast składać się z dwóch części ( trudnych do czystego połączenia na szczycie ) zrobiłem jedną coś na kształt szablonu oszklenia w Bufallo z AH.
Mimo to nie jestem z tego elementu zbyt zadowolony.
Obrazek Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#28 Post autor: Ceva » 2008-05-08, 19:11

Udało mi się do tej pory trochę poskładać do kupy bafloka i wziąć się za podwozie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#29 Post autor: Ceva » 2008-05-10, 15:11

Zbliżając się do końca budowy Bufallo zamontowałem kolejne elementy i przygotowałem model do lakierowania lakierem bezbarwnym matowym.
Obrazek Obrazek Obrazek
Do zobaczenia w następnej odsłonie którą zapewne będzie galeria końcowa :-D .

Awatar użytkownika
Ceva

#30 Post autor: Ceva » 2008-05-12, 17:51

Przedstawię teraz galerię końcową wieńczącą relację z budowy Brewstera Bufallo.
Niestety model nieco stracił na wyglądzie bo podczas otwierania tubki z superglutem poleciały na niego trzy krople i bezczelnie spłynęły po tyle kadłuba ( w okolicach liter kodowych ). Trochę udało mi się to zniwelować papierem ściernym ( niestety trochę poprzecierałem druk ) i polakierować.
Oto rzeczona paskuda w całej okazałości.

Obrazek Obrazek

I jeszcze kilka zdjęć ze starszym bratem ( Modelcard autor J. Słowik ).

Dziękuję za wierne kibicowanie i miłego oglądania :-D .

ps. Już wkrótce zapraszam do kolejnej relacji tylko otrząsnę się po pierwszym szoku jaki przeżyłem sklejając pierwsze elementy nowego samolotu :evil: .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”