[Relacja] HMMWV M 998 Cargo/Troop Carrier

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Travis

#46 Post autor: Travis » 2008-03-23, 15:34

Sorki że tak post pod postem, ale mam problem i jakbym tylko edytował poprzedni, to nikt by nie wiedział że jest coś nowego :-?
Chodzi o to, że chyba zepsułem drugi pędzelek :-| Mam taki bardzo mały pędzelek do malowania precyzyjnego ( chyba to tak sie nazywa ) i jak maluję to mam wrażenie że maluję miotłą! I nie da się dobrze malować bo włosie jest powyginane na inne kierunki i się strasznie ciężko maluje. Mam inny pędzelek, troszkę większy. Na razie jest wszytko ok. I malowałem nim większa powierzchnie i sprawował sie nie najgorzej, ale on jest dość, że tak powiem, twardy. Nie jest taki mniej więcej jak od plakatówek.Taki kwadratowy. Rozpuszczalnik mam z Revella ale używam go tylko rozcieńczania farby. Za to do mycia używam taki z OBI, może być? Czy to ma jakiś wpływ na pędzelek? Ten maluśki co mówiłem mam z firmy ''mag pol'' Podobno dość dobra firma :-> Jak ktoś może mi pomoc będę wdzięczny :roll:

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na pomoc.

Travis
Ostatnio zmieniony 2008-03-23, 23:00 przez Travis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kroolo

#47 Post autor: Kroolo » 2008-03-23, 23:05

Do czyszczenia pędzelków używam zwykłego rozpuszczalnika nitro z marketu. Mam odlane go trochę do słoiczka po koncentracie pomidorowym aby było wygodniej go używać. Gdy płuczę pędzelek staram się nie dusić go do dna - raczej dna nigdy on nie dotyka - tylko wytelepać go porządnie w rozpuszczalniku. Po oczyszczeniu pędzelek wycieram do sucha chusteczką w kierunku od uchwytu do włosia. Gdy nadal jest zabrudzony czynność powtarzam do skutku. Oczywiście zanim dobrze nie wyschnie z nitro nie wolno go używać do malowania - farba może skisnąć. Chyba tyle...

Awatar użytkownika
Travis

#48 Post autor: Travis » 2008-03-23, 23:49

Aha, to chyba tak robiłem :-> No nic. Zdjęcia wrzucę jutro bo na kompa mam 5min :-? Ale rano powinny już być :mrgreen: Dzięki za odpowiedz.

Pozdrawiam,
Travis

Awatar użytkownika
Travis

#49 Post autor: Travis » 2008-03-24, 12:19

Hej, Wczoraj pomalowałem ''wannę'', taka duża cześć od podwozia. Pomalowałem troszkę wydech. i pomalowałem kola. Kiedy były przerwy bo musiało wyschnąć robiłem troszkę przy moim Wellingtonie :mrgreen: Bo kiedyś go zaczolem ale nie skończyłem. Pewnie będziecie chcieli fotki albo i nie ale dam foty jak go skończę. Zaczynałem go dawno, to był mój 2 model wiec nie zrobiłem kilku rzeczy jak profesjonalista :lol: Chcieliście fotki hammerka nie? Ale od razu mowie ze są do du** :-/ Nic nie widać , wyglada dużo gorzej i nie wiem dlaczego części wyglądają jak inaczej pomalowane. Jak będę miał nowa cyfrówkę to wam zrobię lepsze zdjecia. Dokładnego terminu nie znam ale już nie długo :-)
O to i fotki.

''Wanna'' -
Obrazek
Tymi kawalkami po bokach sie nie przejmujcie bo zostawilem to na razie bo sie wygodnie malowało :->

Silnik z wydechem i kolami -
Obrazek

I małe przymiarki -
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia są straszne! Jak tylko dopadnę cyfrówkę to dostaniecie ładne zdjecia i będzie co oceniać. Moze jeszcze coś dzisiaj zrobię wiec was powiadomię ;) Hmmmm co by tu wam jeszcze powiedzieć? Aha, z żadnymi częściami nie miałem problemu, sklejało sie z przyjemnością. Oczywiście używałem Revell matt 65 Do zrobienia rdzy będę używać R 180, R60 i R9 wszystkie matt.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Travis

#50 Post autor: Travis » 2008-03-29, 13:52

Niestety. Relacje zawieszam. Ponieważ nie mam aparatu cyfrowego a komórka jak zrobię nic nie widać ;/ Hammerk będzie sklajany dalej ale zdjec do relacji nie będzie. Jak tylko dostane nowy aparat to dam zdjecia Hamerka. Myślę ze nie będzie jeszcze skończony ale już będę go kończył wiec relacja sie nie za bardzo uda. Obiecuje ze następna będzie lepsza. Śledzić relacje możecie po przez mój opis na forum. Jest tam % postępu ;)

( ale glebę dziś na desce glebę zaliczyłem, auc! :-| )

Pozdrawiam,
Travis

Awatar użytkownika
Travis

#51 Post autor: Travis » 2008-03-29, 23:23

Mówiłem ze relacja zawieszona co nie? No bo zdjec nie ma jak zrobić ale opisać troszkę mogę ;-) To tak. Dzisiaj coś podłubałem i jutro coś podłubie. Pomalowałem skrzynie biegów albo silnik ( nie wiem co to :lol: ). Dokończyłem ta ''wannę'' i wydech pomalowałem i teraz przybiera już powoli kolor rdzy :-P To chyba już wszystko bo zacząłem malować i sklejać niektóre części od 6 z przerwami wiec aż tak dużo nie zrobiłem ale robota idzie do przodu. Malowanie idzie mi coraz lepiej. Do dużych powierzchni wiem ze trzeba używać pędzla miękkiego, z prawdziwego włosia, okrągłego ( taki żółwik :-) ). Pomalowałem pierwsza warstwa zbiornik paliwa i to by było na tyle. Coraz przyjemniej skleja mi sie ten model :mrgreen: Chyba dlatego ze mi coraz lepiej to idzie. Skoda ze nie mam aparatu bo mogli byście już oceniać moje wypociny no ale jak mus to mus.

Jak macie jakies uwagi co do sklejanie, porady, zastrzeżenia to piszcie śmiało. :->

Pozdrawiam,
Travis 8-)

Awatar użytkownika
MeSSer

#52 Post autor: MeSSer » 2008-03-29, 23:36

Travis, zrobił byś chociaż te zdjęcia komórką bo tak z opisu to trudno oceniać.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Travis

#53 Post autor: Travis » 2008-03-29, 23:39

Ale jak komórka zrobię to tak jak bym ich nie zrobił wiec nie ma co robić. Opisałem wam co zorbilem a jak kupie nowa cyfrowke to wam zapodam zdjecia ;-)

Pozdro!

Awatar użytkownika
MeSSer

#54 Post autor: MeSSer » 2008-03-29, 23:41

ale coś tam się zobaczy.

Awatar użytkownika
Travis

#55 Post autor: Travis » 2008-03-29, 23:55

No właśnie sie nic nie zobaczy. Kończymy off topa.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Travis

#56 Post autor: Travis » 2008-03-30, 11:22

Uwaga! :-)
Dzisiaj otrzymacie fotki z mojego postępu przy hamerku. Będę robił fotki komórka ale mojego taty ( K750i ) a jego aparat ma macro :mrgreen: Wiec po południu wrzucę fotki a na razie jeszcze coś ''popsuje'' przy moim cudzie :->

I jak zwykle...

Travis :-P

Awatar użytkownika
Travis

#57 Post autor: Travis » 2008-03-30, 17:38

A o to i zapowiadane zdjecia. Zdjecia nie sa za super ale dużo lepsze od poprzednich :-D

Obrazek
''wanna'' o której mówiłem wcześniej. Pomalowana i skończona. Nie będzie już więcej malowana bo by było za dużo farby. Wyszla troszke lepiej niż na zdjęciu :mrgreen:

Obrazek
''wanna'' z drogiej strony.

Obrazek
Szkielet podwozia razem z skrzynia biegów i walem napędowym.

Obrazek
...

Obrazek
To jest chyba zbiornik paliwa. Nie jestem pewien :lol:

Obrazek
No i kółeczka.

Nie wszystkie części sa jeszcze do końca pomalowane bo np. szkielet z skrzynia biegów muszę jeszcze podmalować. Proszę o jakieś opinie co do moich postępów z modelem i krytyka milo widziana.

Travis.

Awatar użytkownika
Wladek

#58 Post autor: Wladek » 2008-03-30, 17:43

Wolno, wolno ale do przodu :->

Awatar użytkownika
Travis

#59 Post autor: Travis » 2008-03-30, 17:46

No i o to chodzi. Kleje sobie kiedy mi sie chce i ile chce. Nikt mnie nie będzie popędzał :-) No ale jakieś komentarze? Jak mi wyszło? Co następnym razem powinienem zrobić inaczej? Hyh?

Awatar użytkownika
Travis

#60 Post autor: Travis » 2008-03-30, 20:28

I co? Niby tak wszyscy obserwują a boja sie pisać :mrgreen: ŚMIAŁO! Czekam na oceny i jakieś sugestie.

Travis

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”