Nowości od AH
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Tad - na Kartonwork o tym samym gadałeś i jeszcze Ci mało. Nie chcę tu mówić, że się uwiozłeś na AH bo tego nie wiem i tylko ty sobie możesz na to odpowiedzieć, a ja w to nie wnikam bo mnie to nie interesuję, ale popatrz na samo wyposażenie kabiny pilota, malowanie itp. W modelu MM-a masz za to przesunięcia, kilka odcieni zieleni i na upartego pewnie by się jeszcze znalazło parę innych "kfiatków". O modelu z AH nie mogę tego powiedzieć bo jeszcze go nie sklejałem.
Pozdrawia, całkowicie neutralny Staszkov.
- widać mało mi. A tera konkretnie: co ma oznaczać, że się uwziałem? Masz jakieś przykłady czy tylko tak sobie bredzisz od rzeczy? Bo widzę Staszkov, że jesteś pierwszy w czepianiu się ludzi - a to dziewczyna Ci przeszkadza, a to pytanie Ci przeszkadza - co w takim razie Ci nie przeszkadza??Staszkov pisze:Tad - na Kartonwork o tym samym gadałeś i jeszcze Ci mało. Nie chcę tu mówić, że się uwiozłeś na AH bo tego nie wiem i tylko ty sobie możesz na to odpowiedzieć, a ja w to nie wnikam bo mnie to nie interesuję, ale popatrz na samo wyposażenie kabiny pilota, malowanie itp. W modelu MM-a masz za to przesunięcia, kilka odcieni zieleni i na upartego pewnie by się jeszcze znalazło parę innych "kfiatków". O modelu z AH nie mogę tego powiedzieć bo jeszcze go nie sklejałem.
Właśnie dlatego, że popatrzyłem na Mustanga z Mma i na surówkę z AH widzę podobieństwa - i w związku z tym zadaję konkretne, merytoryczne pytanie do tych, którzy model widzieli. Zamiast tego odzywają się tacy, którzy modelu nie widzieli, ale podymić chętni...
TAD
na czarnym forum są przykładowe arkusze Mk III:
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 2&t=108422
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 2&t=108422
Stałem się posiadaczem Mustanga III z AH i już na pierwszy rzut oka widać kolosalne różnice w porównaniu z Małym Modelarzem. To tak specjalnie dla Tada - kolory są właściwe (MM jest zielono-seledynowy), waloryzacja jest bez porównania lepsza, kabina bardziej szczegółowa, podwozie również. W MM oklejka skrzydło-kadłub łamie się na ostro i nie tworzy płynnego łuku w widoku od przodu (co widać na zdjęciach sklejonych modeli dostępnych w relacjach z różnych konkursów). Podsumowując: AH to model dla seniorów, MM zaś dla juniorów, którzy jeszcze nie stali się zbyt wybredni i kleją wszystko tak jak leci...
- El Topo - abstrahując od Twojego doświadczenia modelarskiego (skleiłeś jakiegoś MMa albo lepiej - jakiegokolwiek hala?!), które wydaje mi się żadne, odniosę się do tej oceny. Sklej sobie Mustanga z MMa - zrób to poprawnie, bez szpar, z retuszem, a dopiero wtedy Twoja opinia być może będzie miała jakąś wartość. Takich teoretycznych porównań mam na forach na pęczki.El Topo pisze:AH to model dla seniorów, MM zaś dla juniorów, którzy jeszcze nie stali się zbyt wybredni i kleją wszystko tak jak leci...
I dwa - w AH ukazały się co najmniej 4 modele (cztery) bez żadnych zmian (w jednym zmiana kamuflażu), które wcześniej ukazały się w Małym Modelarzu. Powyższą opinię zatem mógł sformułować ktoś, kto ma niewielkie pojęcie zarówno o klejeniu jak i o rynku.
TAD
Tad, nie chcę się z Tobą przepychać...Wyluzuj. Moje doświadczenie modelarskie nie jest małe-nie zamieszczam tylko zdjęć budowanych przez siebie modeli ze względu na trudności obiektywne (brak dostępu do aparatu foto). Modele AH moim zdaniem na obecną chwilę górują nad MM grafiką na tyle, że zawsze mając do wyboru ten sam samolot wydany przez obie firmy wybiorę AH! Tematy, które jak mówisz powtórzyły się w MM i AH to Wildcat, ORP Jaskółka, ORP Orzeł i ORP Dzik. Był jeszcze Pz.Kpfw VI Tiger tego samego Autora, tylko w MM bez wnętrza, waloryzacji i miał gąsienice z jednolitych pasków- jak widzisz trochę się "orientuję" :)
Dodałbym do tego jeszcze ORP WIlk - czyli tematów, które były wpierw w Małym Modelarzu a potem w AH było nawet więcej. Dla mnie to bezpośrednie wskazanie na klasę Małego Modelarza - pomijając na razie kwestię jego papieru i drukowania.
Na nowym Karasiu już psy wieszają, a z tego co widzę, to model chyba nawet bardziej zaawansowany niż ten z Fly! A Łoś z MMa? - zdecydowanie bogatszy od nowego Łosia z Fly - niesamowicie skomplikowany. Ponieważ skleiłem kilka MMów oraz modeli innych firm, to nie potępiam MMa w czambuł ani nie odsyłam do mniej rozgarniętych - ostatnie ich rzeczy stanowią moim zdaniem najwyższą jakość rynkową pod względem projektowania (np. MM od 6 przynajmniej lat robi druk dwustronny - widział ktoś takie coś w AH?) - szkoda, że wiele psują sobie wpadkami, malowaniem lub papierem.
Do czego zmierzam - jeśli El Topo fundujesz kontrowersyjne pomysły, to nie rób tego autorytatywnie (ten lepszy - ten gorszy, ten dla dorosłych, ten dla mniej rozgarniętych) - bo po pierwsze Twoje poglądy nie są słuszne moim zdaniem, po drugie to nie są poglądy środowiska - jeno Twoje, po trzecie - nie popierasz ich przykładami i modelarskim doświadczeniem. Skoro są lepsze DLA CIEBIE to wszystko gra - dla mnie inne są lepsze.
TAD
Na nowym Karasiu już psy wieszają, a z tego co widzę, to model chyba nawet bardziej zaawansowany niż ten z Fly! A Łoś z MMa? - zdecydowanie bogatszy od nowego Łosia z Fly - niesamowicie skomplikowany. Ponieważ skleiłem kilka MMów oraz modeli innych firm, to nie potępiam MMa w czambuł ani nie odsyłam do mniej rozgarniętych - ostatnie ich rzeczy stanowią moim zdaniem najwyższą jakość rynkową pod względem projektowania (np. MM od 6 przynajmniej lat robi druk dwustronny - widział ktoś takie coś w AH?) - szkoda, że wiele psują sobie wpadkami, malowaniem lub papierem.
Do czego zmierzam - jeśli El Topo fundujesz kontrowersyjne pomysły, to nie rób tego autorytatywnie (ten lepszy - ten gorszy, ten dla dorosłych, ten dla mniej rozgarniętych) - bo po pierwsze Twoje poglądy nie są słuszne moim zdaniem, po drugie to nie są poglądy środowiska - jeno Twoje, po trzecie - nie popierasz ich przykładami i modelarskim doświadczeniem. Skoro są lepsze DLA CIEBIE to wszystko gra - dla mnie inne są lepsze.
TAD