Nie było miejsca dla ciebie - Karton czy Free style?

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Czy ten temat powinien znaleźć się w dziale Karton i Papier?

Czas głosowania minął 2008-01-09, 09:13

Tak
24
69%
Nie
11
31%

Liczba głosów: 35

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#16 Post autor: tad » 2008-01-04, 17:58

Radzio - modelarstwo - nawet kartonowe - to teraz bardzo obszerna dziedzina. Myślę, że musimy nadążyć z pojęciem za rozwojem technik, możliwości, sposobów oceny itd. - teraz np. każdy może zbudować kartonowy kadłub okrętu a potem pokryć go żywicą epoksydową (bo jest dostępna - nie tak, jak kiedyś) i tylko od jego widzimisię zależy, czy taki model uzna za kartonowy czy żywiczny. Formalnie jest to karton waloryzowany - i bądź tu mądry. Tak samo "modelarstwo" - można próbować zamknąć w ciasnych ramach jak to robią w LOKu. A można po prostu przyjąć, że dla jednego to działalność mimetyczna (odwzorowywanie), zaś dla drugiego swobodna twórcza zabawa lub jeszcze coś posredniego.

Niestety jesteśmy w pewnym sensie ofiarami postmodernistycznego bałaganu i rozmycia wszelkich pojęć - pokaż jakąś definicję to ja Ci pokażę przeciwstawną i znajdę dla niej zwolenników...

Na kworku kiedyś analizowali, czy model (kartonowy, plastikowy - w ogóle model) jest dziełem sztuki (moim zdaniem nie jest) - to chyba podobna dyskusja. Wiele zależy od przyjętej perspektywy oceny oraz od zwykłej życzliwości - arqs chciał się pochwalić bardziej lub mniej kartonowymi rekwizytami i tyle - poczuł się popchnięty w kąt.

Jedno jest pozytywne w tej dyskusji - ona trwa - to dobrze świadczy. Wygadamy się, para ujdzie i będzie spokój ;-)
TAD

Awatar użytkownika
Sprudin

#17 Post autor: Sprudin » 2008-01-04, 19:10

tad, idąc Twym sladem można przyjąć że arqs wykonał wysoce waloryzowany model średniowiecznego tronu wykorzystując styropian, tkaninę i wózek inwalidzki :-D
tad pisze:Wiele zależy od przyjętej perspektywy oceny oraz od zwykłej życzliwośc
Zgadzam się, że wiele zależy od stosunku obserwatora i założeń konstruktora. Jeżeli miałbym się pokusić o skonstruowanie jakiejs praktycznej definicji "modelarstwa kartonowego" to głównym jej założeniem byłoby wykorzystanie papierowych elementów jako niejako podstawy do dalszych poczynań. Czy i co autor dołoży od siebie - to już jego wola, na tym w końcu polega waloryzacja. Sądzę jednak że tworzenie takiej definicji delikatnie mówiąc mija się z celem. Może ktoś doktorat zrobi..? :mrgreen: Temat w sam raz na jałowa dyskusje akademicką :mrgreen: :mrgreen:

W przypadku arqs'a za pozostawieniem tematu w dziale kartonowym wg mnie przesądza materiał z jakiego totooto zostało zbudowane. A że jako podstawa wziął wózek - co z tego? Dział kartonowy służy do wstawiania tematów związanych z kartonem, nie ma nigdzie napisane że maja być tylko wycinanki czy własne stricte papierowe projekty...

Pozdrawiam!!!!

Awatar użytkownika
Ender77

#18 Post autor: Ender77 » 2008-01-04, 19:55

Sprawa jest dyskusyjna...
Tak - praca została wykonana z kartonu, papieru i innych dodatków. Tak - jest to pewna forma modelarstwa czy majsterkowania, nazwijmy ją "użyteczną". Ale mimo wszystko NIE jest to model, raczej rekwizyt.
Inna sprawa, że dział FREE jest z założenia działem dodatkowym, w którym rozmawia się o sprawach innych niż modelarstwo i założonym min. w celu niezaśmiecania głównych wątków offtopami.
Dlatego nie oddałem żadnego głosu, bo rację mają zarówno moderatorzy jak i przeciwnicy przenosin. Jednak na miejscu moderatorów długo bym się zastanowił nad przeniesieniem tematu, bo jak już tutaj zauważono, nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Ciężka sprawa.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#19 Post autor: tad » 2008-01-04, 20:08

Sprudin - słusznie - taka wyważona definicja mnie również odpowiada.

Ender - co powiesz na określenie: "model dekoracji scenicznej"? No i masz model...

TAD

Awatar użytkownika
Radzio65

#20 Post autor: Radzio65 » 2008-01-05, 15:14

Dla mnie to co skonstruował arqs wyskakuje poza ramy zabawy w modelarstwo, ale to nie jest istotne w tym momencie :-) . Cieszy mnie forma dyskusji. W swoim poglądzie na całą sytuację, jestem chyba najbliższy poglądom Ender'a , czyli rację mają ci "za" i ci "przeciw". Natomiast cóż by szkodziło , gdyby moderator przed przeniesieniem tematu, przedyskutował to na PW z autorem, podając swoje argumenty i dopiero wtedy podjął kroki, co z tym tematem dalej zrobić.
Również wydaje mi się, że ego arqs'a jest troszkę nadwrażliwe, przez co reakcja była nieco zbyt nerwowa (jak dla mnie). Ale to tylko moje prywatne odczucia.
Stało się to co się stało, miejmy nadzieję, że w przyszłości moderator pogada wcześniej z potencjalnym zainteresowanym i wszyscy będą zadowoleni.
Tymczasem może wzielibyście się intensywniej za klejenie, bo ja w poniedziałek pokażę następne zdjęcia w dziale plastikowym, a nie chciałbym być w tym osamotniony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam

Wicio
Kontakt:

#21 Post autor: Wicio » 2008-01-05, 15:24

tad pisze:Wygadamy się, para ujdzie i będzie spokój
Tad tu zasadniczo podkreślił efekt tej dyskusji, która zapewne niedługo sie skończy. Wszyscy co wzięli w niej udział wyrazili (lub jeszcze wyrażą) swoje opinie, dojdzie do krótkiego zamieszania. I jak w jednej piosence padają słowa, że kurz opadnie jak po wielkiej bitwie (troche przeinaczylem tekst). Będzie tu podobnie. Kurz opadnie, a efekt czy jakis będzie czy poruszane problemy zostana w pewien sposób naprostowane??
Na to pytanie trudno odpowiedź, to jak z przewidywaniem pogody, ale bydzie słońce albo bydzie dyszcz :-) .
Miło by było, jakby to co wyrażamy nie poszło w zapomnienie a przeobraziło się w czyn, bo przynajmniej wtedy będziemy wiedzieli,że nasz głos się liczy kiedy się komuś coś niepodoba a i forum przez to może będzie lepsze.

A wracając nie co do wątku sprawy, uważam że mimo wszystko dział FREE jest tu najodpowiedniejszy dla tego modelu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#22 Post autor: tad » 2008-01-05, 17:24

Wicio - efekty jednak są i to zauważalne. Kiedyś tutaj kasowało się o wiele więcej postów - ja chyba miałem więcej skasowanych niż zostawionych. Teraz jest to robione ostrożniej - liczę, że swoboda dyskusji na tym forum będzie duża - to przyciąga modelarzy, którzy są indywidualnościami i nie lubią być popychani.

Mnie się podoba, że użytkownicy for modelarskich znaleźli jakiś sposób na obronę przed samowolką - nie mówię tylko o sklejmy.com. Proszę zobaczyć - Kartonwork rok i dwa lata temu miał łamy pełne modeli kartonowych - dzisiaj jest cieniutko, ubyli aktywni modelarze, forum zapełnia się plastikami i innymi produkcjami - moim zdaniem z powodu ciężkiej atmosfery i bicia po ludziach. Na Konradusie dzisiaj Uri (pozdrawiam!) podjął odważną decyzję i pożegnał forum - moim zdaniem słusznie - Konradus sam niczego nie klei ale do ustawiania modelarzy wedle swojego nieco innego widzimisię jest pierwszy - być może zabraknie mu chętnych w końcu.

Skoro moderatorzy starają się, żeby fora zamienić w małe kanapy dla najbliższych przyjaciół to proszę bardzo - modelarze zawsze znajdą miejsca do pokazywania modeli - gorzej, że fora nie znajdą modeli dla siebie... Kiedyś już było tłumaczone - forum, to tak naprawdę nie miejsce w przestrzeni sieciowej, lecz grupa ludzi (indywidualności, które trzeba uszanować - choćby komuś to nie pasowało!) połączonych zainteresowaniem - zacznij uderzać w tych ludzi - to uderzysz w powiązania i zostaniesz z "forum" bez uczestników.

Ale się rozgadałem...
TAD

Wicio
Kontakt:

#23 Post autor: Wicio » 2008-01-05, 20:23

Tad masz tu całkowitą racje. Ale nie wiem czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacja że zamykano przed Wami poszczególne kategorie forum z nie wyjśnionych powodów. Tak miałem na pierwszym moim forum jakim był forum.martel.pl. Na początku było wszystko oki, ale z czasem nie mialem dostepu do jakiegos tematu, później do podrozdziałów a skończywszy na kategoriach (np: makieta modułowa itp). Więc stwierdziłęm, że nie ma sensu dalej przebywac na tym forum. Następnie był krótki epizod z Konradusem, a później sytucja polżała bo przyszedłem tutaj, a nastepnie do Modelworku, a na koniec przyszedł czas na Kartonwork. Na tych trzech forach jak narazie atmosfera jest bardzo fajna i nie ma jakis dziwnych metod odłączania mnie od tematów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piter16

#24 Post autor: piter16 » 2008-01-07, 10:25

Arqs skoro umieściłeś ten temat tutaj to z pewnością wiedziałeś co robisz.
No cóż, ale wychodzi na to, że ,,pan moderator'' jest na tyle doświadczony, że sam użytkownik nie wie co na zrobić z własnym tematem, bo jego orientacja w zakładaniu tematów ogranicza się do wrzucenia go po prostu ,,gdzieś''.
Wprawdzie moderator ma prawo sobie przenieść czyjś temat gdzie mu się podoba,
ale jakby tak zawsze było, to nikogo oprócz samych moderatorów na tym forum pewnie by już nie było.
Cóż niektórzy mają swoje zachcianki i obejmując jakąś funkcje myślą, że stali się od razu ważniejsi!
Tak na prawdę to gdyby nie zwykli użytkownicy, czyli my to forum nie miało by szans na przetrwanie!

No nie chce tu teraz uprawiać polityki, ale czasami trzeba odreagować!

Sądzę, że sprawa się wyjaśni.Powodzenia!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”