Trawa....
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Trawa....
Ukończyłem model ISU 152(plastik), zastosowałem malowanie: Soviet Army, Unknow unit, 1945. Model został delikatnie ubłocony oraz zastosowałem brudzony rozpuszczalnik, troszeczkę rdzy na gąskach.
Teraz postanowiłem stworzyc błotno-trawiastą dioramę. Mój problem polega na tym, że nie wiem od czego zacząc wiec jeśli ktoś mógłby napisac dla mnie drobny poradnik łopatologiczny (najprostszy bo jestem zielony), w którym wyjasni jak zrobic ładną dioramę.
Teraz postanowiłem stworzyc błotno-trawiastą dioramę. Mój problem polega na tym, że nie wiem od czego zacząc wiec jeśli ktoś mógłby napisac dla mnie drobny poradnik łopatologiczny (najprostszy bo jestem zielony), w którym wyjasni jak zrobic ładną dioramę.
gdybym miał jakis dobry sprzęcik do fotek napowno bym coś zaprezętował :)Pt-47 pisze:Trawę można zrobić z pędzla malarskiego. Najlepiej żeby był płaski. Przycinasz włosie na odpowiednią długość i osadzasz w podstawie . Jako podstawy ja używam do dioram gipsu. Co do błotka to tez robię z gipsu i piasku. Może zaprezentujesz nam swój model na zdjęciu. Łatwiej będzie Ci coś doradzić.
- Matrix_OST
-
Nie wiem, czy to Ci dużo pomoże, ale przesyłam Ci ten link
Powodzenia
Kod: Zaznacz cały
http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/redukcyjne/diorama/diorama1.html
dzięki... przyda siębartek1333 pisze:Nie wiem, czy to Ci dużo pomoże, ale przesyłam Ci ten link
PowodzeniaKod: Zaznacz cały
http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/redukcyjne/diorama/diorama1.html
Znalazłem to kiedyś na jakimś forum. Może sie przydaNajpierw na podstawke naniosłem ziemie z ogródka przyklejając na wikol albo na butapren jak kto woli. Poczekałem aż wyschnie pomalowałem na piaskowy i nałożyłem pare pigmentów i rozpuszczonych pasteli. Przejdźmy do trawy nakładasz bardzo grubą warste wikolu (nie żałuj) i zwykłą posypkę za 3zł z mojehobby na przykład też nieżałując posyp i przygłaszcz. Wikol wyjdzie na wierzch poczekaj chwile i posyp jeszcze raz. Jak wyschnie trawa zrobi się pulchna no i dość realistyczna.