Witam !!
Postanowiłem sie dołączyć do tego tematu, prezentując Wam encyklopedie niemiecką z 1933 roku, jej pełna nazwa brzmi : " Meiners Kleines Leriton" - co do tego ostatniego wyrazu nie jestem pewien (będzie napis widoczny na fotkach), gdyż to jest stary szwabska pisownia (nie wiem jak ona się nazywa naprawdę, taki rodzaj pisma), być może to ma być Lexikon, czyli encyklopedia.
Encyklopedie zakupił wujek mojego ojca: Wilhelm Schulz, najprawdopodobniej albo w Katowicach (Katowittz) lub Chorzowie (Kunigshutte), jednak gdzie dokładnie czy w tym mieście czy tamtym musiałbym sprawdzić to w kronice rodzinnej (narazie jest niedostępna).
Zacznijmy od samych książek (tj. encyklopedii), ich wygląd, pierwsze stronice itp.:
Okładka, pierwsze strony, spis treści:

Polen/Polska - coś na temat naszej Ojczyzny:

Deutsche Uniformen/ niemieckie mundury - bardzo ciekawe, bo kolorowe, nawiasem mówiąc dużo ilustracji w tej encyklopedii są kolorowe a nie czarno-białe.:

Kolorowe znaki:

Proces drukowania fotografii:

Deutsche Wappen und Flaggen / niemieckie herby i flagii:

Deutsches Reich / Niemiecka Rzesza (stan terytorialny na rok 1933):

Adolf Hitler (biografia):

Pod zdjęciem pisze: Wiejski domek Adolfa Hitlera nad Obersalzberg przy Berchtesgaden (
http://www.eksplorator.com/77j.htm).
Życze miłego oglądania, jeśli ktoś chciałby jakieś zbliżenie czy coś to służę pomocą.