Pytanie T-34/85 - Dragon 1:35
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Pytanie T-34/85 - Dragon 1:35
Witam wszystkich. Mam na imie Marcin i jestem nowy na tym forum. Zajmuje sie modelarstwem od paru lat ale nie zawsze mam na to czas. Mam zamair zakupic ten model http://www.perthmilitarymodelling.com/r ... dr6319.htm ( mam zamai skleic go w barwach 55th Guards Tank Brig., 7th Guards Tank Corps, Berlin 1945 in overall green ) mam zamai skleic go w 100 % zgodnym z oryginalem i tu prosze o wasza pomoc. Prosil bym o napisanie ( jesli ktos go posiada) jakie sa glowne bledy tego modelu i co mosial bym w nim poprawic lub wymienic zeby byla jak najbardziej zgodny z originalem. Z gory wszystkim dziekuje i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2007-08-14, 22:56 przez GrymsoN, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jednoczęściowy właz dowódcy i kanciaste błotniki były obecne w T-34/85 praktycznie od początków jego produkcji. Wszystko zależało od konkretnej fabryki, okresu produkcji, remontów polowych częściowych lub kapitalnych.reggy pisze:Z tego co czytałem w jednej z publikacji Kagero, to model ten pozwala na wykonanie jedynie modelu z poczatku 45 roku. Między innymi ze względu na jednoczęściowy właz dowódcy, koła i kanciaste błotniki.
-
Raczej tak. Żeby nie było niejasności zamieszczam rysunek tego jak wyglądają podstawy peryskopów na stropie wieży w modelu:

... i rysunek tego jak powinny wyglądać:

I jeszcze jedna sprawa dotycząca również wieżowych peryskopów, a konkretnie ich daszków. Otóż daszki montowano dopiero po wojnie. Błędnie więc Dragon każe je naklejać w modelu przedstawiającego T-34 wojennej produkcji. Aby mieć poprawne peryskopy produkcji wojennej należy nakleić tylko ich boczne ścianki, a z daszków zrezygnować.

... i rysunek tego jak powinny wyglądać:

I jeszcze jedna sprawa dotycząca również wieżowych peryskopów, a konkretnie ich daszków. Otóż daszki montowano dopiero po wojnie. Błędnie więc Dragon każe je naklejać w modelu przedstawiającego T-34 wojennej produkcji. Aby mieć poprawne peryskopy produkcji wojennej należy nakleić tylko ich boczne ścianki, a z daszków zrezygnować.