[Galeria] Mój Pierwszy Model - MiG 29

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
wojtekj

[Galeria] Mój Pierwszy Model - MiG 29

#1 Post autor: wojtekj » 2007-08-04, 18:43

Witam. Zamieszczam mój pierwszy model :) Prosze nie wyśmiejcie mnie :)

Fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prosze o komentarze :)

Więcej zdjęć nie daje bo szkoda :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#2 Post autor: tad » 2007-08-04, 21:02

A wiesz chociaż, że przednią goleń wkleiłeś odwrotnie? Pomijając te skrzynki pod płatami. Warto zrobić retusz i generalna uwaga - współczesne samoloty nie nadają się dla początkujących modelarzy, chyba, że kogoś zadowala efekt jak u Wojtka.
TAD

styku

#3 Post autor: styku » 2007-08-04, 22:52

a mnie się podoba, !!

TAD ton Twojej wypowiedzi nie jest zbytnio mobilizujący....Każdy jakoś zaczyna, niekoniecznie patrząc na trudność modelu. Wtedy ważniejsze jest to czy to co się klei się podoba...a Wojtkowi zapewne podobają się współczesne samoloty !
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#4 Post autor: tad » 2007-08-04, 23:49

Styku - chyba się nie bardzo orientujesz: Wojtek buduje jeden model średnio 3-4 dni - stąd jest to robota byle jaka, z dużą ilością błędów, nieestetyczna, brudna i na dodatek kiepsko sfotografowana. Nie mamy tu do czynienia z modelarzem, który się stara i mu nie wychodzi, tylko z takim, który produkuje masowo i źle. Do czego tu mobilizować??? Raczej zwalniać z pośpiechu, ale to już mu mówili wiele razy i nie pomogło.
TAD

wojtekj

#5 Post autor: wojtekj » 2007-08-05, 07:01

heh.... mig robiony ponad 2 tygodnie a reszta po kilka dni ale 10h dziennie.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#6 Post autor: edipodium » 2007-08-05, 09:43

tad, chłopie! Co ty wygadujesz, to jego pierwszy model więc mu odpuść. Nie powiesz mi chyba że twój pierwszy model był zrobiony dużo, dużo lepiej od niego. Bez obrazy, ale naprawdę zmień ton swoich wypowiedzi i przemyśl to trochę.
wojtekj, Jak na twój pierwszy model to mi się bardzo podoba. Ja sam nie skleiłem lepiej swojego pierwszego, zresztą możesz go sobie zobaczyć na forum jest galeria (PZL 23 Karaś). I podkreślam jeszcze raz, bardzo fajnie go skleiłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Powodzenia w dalszych pracach :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony 2007-08-05, 15:50 przez edipodium, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtekj

#7 Post autor: wojtekj » 2007-08-05, 10:42

edipodium, dzięki :)

Ostach
Kontakt:

#8 Post autor: Ostach » 2007-08-05, 11:04

Jak na pierwszy model to ok. Sam bym lepiej nie zrobił samolotu z kartonu ^^ Tylko trzeba woooooolniej wszystko robić. Tak samo jak w plastiku. No i warto poszukać w necie zdjęć oryginału co by ważne szczegóły przypominały realny samolot.

wojtekj

#9 Post autor: wojtekj » 2007-08-05, 11:08

Ostach, pewnie będę się wzorował na realnych zdjęciach w przyszłości

Awatar użytkownika
Glutation

#10 Post autor: Glutation » 2007-08-09, 12:54

Czesc,
Ogolnie niezle jak na pierwszy raz. Za bardzo nie gnieciesz czesci i nie szarpiesz krawedzi (tak na moje oko, bo moge sie mylic).
...ale jesli ten model powstawal na prawde 2 tygodnie, to warto pomyslec o budowaniu nastepnych dluzej. I nie mam na mysli tu planowania jakiegos konkretnego czasu budowy, bo to nie ma sensu. Po prostu pracuj dokladniej i staranniej. Pospiech widac u kazdego zawsze. Moglbys np. wykonac oble i starannie zaczernione kola, dysze wylotowe az sie prosza o pomalowanie wewnatrz na czarno (o ile auotr nie zaprojektowal tam zadnych czarnych wklejek) uwazniej sklejac elementy, tak zeby nie bylo widac takich ilosci kleju na laczeniach no i korzystaj z dobrodziejstw retuszu. Tak zrobiony model bedzie wygladal o niebo lepiej, a czas budowy sie na pewno wydluzy i wtedy dopiero stwierdzisz ile go budowales. Nie ma sie co spieszyc, zwlaszcza ze technika budowy wymaga czasem przerw na dokladne wyschniecie kleju, farby itp.
Jesli wezmiesz pod uwage te wskazowki to gwarantuje ze zaczna Cie chwalic ludzie, troche bardziej doswiadczeni w budowaniu modeli, a to juz chyba cos, prawda? A tak, dziw sie krytycznym opiniom np. TADa.

Zycze postepow w pracy nad dalszymi modelami i wlasnym warsztatem modelarskim
Pozdrawiam
Glutation

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#11 Post autor: tad » 2007-08-09, 15:08

Wojtkowi może się i podobają współczesne samoloty, ale mnie się nie podoba jego byle jakie modelarstwo. Wolno "mi się nie podobać"? Wolno. To się nie. Muszę kadzić byle jakiej robocie? Nie muszę. No to nie. Mało mnie obchodzi, czy pierwszy jego model to Mig czy szopa na narzędzia - zrobione jest byle jak i tyle. Chcecie to motywujcie kolegę - mnie za to nie płacą.

"Nie mam pańskiego płaszcza. I co mi Pan zrobi?"
TAD

Awatar użytkownika
Glutation

#12 Post autor: Glutation » 2007-08-10, 14:02

Czesc,
...nikomu za to na tym forum nie placa (mam nadzieje). Wszystko co tu piszemy jest odzwierciedleniem naszych pogladow i robimy to z wlasnej woli.
Model zrobiony byle jak, to prawda. Moze sie poprawi, zobaczymy...
Pozdrawiam
Lukasz

styku

#13 Post autor: styku » 2007-08-10, 15:31

edipodium pisze:tad,Bez obrazy, ale naprawdę zmień ton swoich wypowiedzi i przemyśl to trochę.
i właśnie o to chodzi ! Nie mówię Tad że twoje uwagi są niesłuszne, tylko napisane złośliwym aroganckim a wręcz nawet chamskim !! tak chamskim tonem !!
Ja po przeczytaniu Twojej wypowiedzi gdyby to był mój pierwszy model stwierdziłbym że do d... z takim forum i z całym tym modelarstwem. Kiedy prowadziłem tu pierwszą moją relację zaglądałem na nią co chwila by zobaczyć i ucieszyć się z czyjegoś wpisu i miłego słowa i zapewne tak jest i z Wojtkiem.
A chłopak czyta Twoje (nie wiem nawet jak to nazwać) i pewnie chętnie wyrzuciłby za okno swojego Miga, mimo iż włożył w niego swoją pracę ile by jej nie było. Nie mówiąc już o tym że komuś możesz zwyczajnie sprawić przykrość !!
Nie chcesz chwalić nie chwal, chcesz skrytykować ? rób to z kulturą !!

Pozdrawiam !!
Ps. nikt mi za to nie zapłacił, a jakoś coś napisałem myśle miłego dla Wojtka...i nie zbiedniałem...

Awatar użytkownika
Haluś

#14 Post autor: Haluś » 2007-08-10, 16:04

styku pisze: Ps. nikt mi za to nie zapłacił, a jakoś coś napisałem myśle miłego dla Wojtka...i nie zbiedniałem...
Istnieje coś takiego jak "Bezinteresowność" i dobrze że nie którzy jeszcze o tym pamiętają ;-)

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#15 Post autor: edipodium » 2007-08-10, 19:28

Dobrze mówicie chłopaki. Powiedzieliśmy tad'owi co nieco, ale już go zostawmy bo w końcu to jeden z nas, modelarz, i to dobry :mrgreen: .
Mam nadzieję że tad wyniesie coś z NASZEJ lekcji. W sumie człowiek uczy się przez całe życie. Więc apeluję: tad, bądź MILSZY!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”