P-39 Airacobra z KA [sklejmy.com- młodzież]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piterski

#16 Post autor: Piterski » 2007-05-23, 13:54

UFFF pokazujesz klasę, że hej :shock:
A tym ukształtowaniem wlotu powietrza to mnie zastrzeliłeś.
Jesteś skromny, ale twoje wykonanie modelu niczym nie ustępuje tym najlepszym.
Trochę lakieru SG i nie będzie widać kompletnie żadnych linii łączenia segmentów.

Kozacki

#17 Post autor: Kozacki » 2007-05-23, 20:14

Niestety skrót SG jest mi całkowicie obcy. Chętnie dowiedziałbym się więcej o tym specyfiku. Mogę tylko przypuszczać, ( zapewne całkiem nietrafnie) że chodzi tu o super glue :?: Model zamierzam polakierować, lakierem dupli-color w aerozolu. Z tego co pamiętam lakier ten został już wcześniej zaprezentowany na forum.

Awatar użytkownika
Piterski

#18 Post autor: Piterski » 2007-05-24, 08:38

I miałeś rację. Jest taka technika, opisana kiedyś gdzieś przez Sicore, że na polakierowanym modelu nanosi cieniutkim drucikiem SG w szczelinę łączenia segmentów i wygładza przesuwając obłą końcówką pensety. Takie mikro szpachlowanie.

PS. No i znalazłem wspomniany fragment:
[...] W temacie tego modelu, wręgi rób troszkę luźniejsze, by ich tak nie wciskać w segment, wtedy łączenia nie będą tak widoczne i poszycie nie będzie się zapadało między innymi. Ja po sklejeniu budexem, nakładam troszkę gluta na łączenie i wcieram/wgniatam go przy użyciu metalowego śrubokręta (trzymanym równolegle do powierzchni, mam nadzieję, że rozumiesz) jeźdząc po wrędze. Robię to w odcinkach po około 1cm.[...]

Kozacki

#19 Post autor: Kozacki » 2007-05-28, 16:27

Witam,
Poszedłem na przód za duchem techniki i wykorzystałem ciekawy sposób, powiedziałbym, że dla mnie nieco nowatorski. Efektem byłem co najmniej zaskoczony, oczywiście pozytywnie. Ogólny efekt, po zastosowaniu tej techniki we wszystkich „bruzdach”, wg mnie jest zadowalający. Owszem, popełniłem kilka błędów ale nie są one zbytnio widoczne. W kilku miejscach przedobrzyłem z farbą. Sama technika bardzo mnie zaciekawiła, na pewno będę z niej korzystał w przyszłości i udoskonalał. Nie podążałem w 100% wg informacji przekazanych przez kolegę Piterskiego, pozwoliłem sobie nieco tą metodę zmodyfikować, zachowując istotę owej techniki. Przede wszystkim nie użyłem do tego celu kleju SG, a najzwyklejszy wikol ( wcześniej zaprezentowany), ostrożnie dobierałem odcień koloru (jest to niezwykle ważne), uzyskaną już barwę rozcieńczyłem kilkoma kroplami birolu. Oczywiście model został uprzednio polakierowany kilkoma warstwami dupli-color. Fotki:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Efekt pozostawiam Wam do oceny, chętnie się dowiem co o tym sądzicie.
P.S. podziękowania, oczywiście należą się koledze Piterskiemu, za udostępnienie tajników tej techniki.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#20 Post autor: tad » 2007-05-29, 00:05

Cześć,
lepiej do tego nadaje się Pattex, bo nie brudzi tak, jak wikol. Metodę tę pokazywałem w swoich relacjach na kworku, jak jeszcze tam występowałem - można znaleźć w archiwum. Do używania Pattexu nie trzeba modelu lakierować, należy tylko uważać, aby klejem nie brudzić krawędzi - ma być wyłożony w szczelinę i wyrównany (np. przetarty palcem).

Fajne zdjecia robisz Kozacki i model wychodzi Ci przednio. trzymam kciuki za Ciebie.
TAD

Kozacki

#21 Post autor: Kozacki » 2007-06-23, 20:51

Witam,
Dużo czasu upłynęło, dużo w modelu przybyło. Przy skrzydłach, śmigle i goleniach nie zarejestrowałem żadnych błędów. Owiewka i świeżo dodany zbiornik paliwa to jedyne rzeczy które spaprałem. Na 3 dni przed końcem konkursu podjąłem bezpośrednią walkę z modelem. Byłem zmuszony skleić wszystkie podzespoły w szaleńczym, a co za tym idzie niebezpiecznym tempie. Owiewka nie została przyklejona do poszycia poprawnie – czego efektem jest rażąca szpara na granicy łączeń poszycia z poszyciem „owiewkowym”. Zawinił tutaj pośpiech przy pracy . Natomiast przy montażu zbiornika, miałem wystarczająco dużo czasu na poprawne przyklejenie. Jednak nie udało się . Przez moją niedbałość, nie przeanalizowałem wystarczająco rysunku sylwetkowego samolotu z takowym zbiornikiem. Zanim się zorientowałem klej zdołał już wyschnąć :-? . Powinien być on przesunięty nieco do przodu, przez co zniwelowany został by efekt zwisania. Rozważałem możliwość zerwania zbiornika i przyklejenia go ponownie. Jednakże postanowiłem go pozostawić w takim stanie, gdyż zbiornik związałem , jak na mój gust, bardzo silnym klejem – cyjanoakrylanem. Zerwanie mogłoby uszkodzić dolną powłokę skrzydła.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Błąd ten nie daje mi spokoju, chciałbym to jak najszybciej poprawić – ale jak :?:

Awatar użytkownika
Piterski

#22 Post autor: Piterski » 2007-06-23, 22:22

Model jest niesamowity, możesz pokazać szczegół mocowania tego zbiornika do kadłuba, czy to tylko te druciki czy coś jeszcze?

Awatar użytkownika
partyzant

#23 Post autor: partyzant » 2007-06-24, 11:46

Kozacki chylę czoło przed tym arcydziełem.Po prostu pięknie sklejany model.Pozdrawiam.

Kozacki

#24 Post autor: Kozacki » 2007-06-24, 12:38

Piterski pisze:Model jest niesamowity
partyzant pisze:pięknie sklejany model
Bardzo mi miło :-)

Zbiornik trzyma, oprócz drucików, jeszcze pojedyncza belka, przechodząca pionowo w stosunku do osi zbiornika. Zbiornik wykonany jest z kartonu. Próbowałem zastosować w nim technikę mikro szpachlowania cyjanoakrylanem, co z resztą widać.
ObrazekObrazek

Kozacki

#25 Post autor: Kozacki » 2007-06-26, 20:37

Mam niezmierną przyjemność obwieścić wszem i wobec, iż relacja z budowy modelu samolotu Pt. P-39 Została ostatecznie zakończona ze skutkiem pomyślnym :mrgreen: . Pomyślnym ponieważ żadne wredne zwierzę, ani żadne wrogie zjawisko nie przeszkodziło mi w doprowadzeniu relacji do końca. Oprócz zbiornika, do modelu dodałem również ( tak od siebie) klapy, oraz mały, niewidoczny reflektor. Sam reflektor wykonałem z opakowania po tabletce na wzdęcia :lol: ( ten taki plastikowy odlew). Natomiast za żarówkę umieściłem najzwyklejszą szpilkę. Całość ponownie polakierowałem.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Z powodu awarii pogody, zdjęć zrobiłem tylko tyle. Jutro postaram się ich wystrugać więcej.

Podsumowując, model kleił się praktycznie sam. Żadnych większych błędów w opracowaniu nie napotkałem. Różnego typu powikłania wynikały jedynie z mojej winy. Niezmiernie ważne jest prawidłowe podklejenie elementów szkieletu, bowiem mała niezgodność w grubości żeber może doprowadzić do poważnych (jak na mój gust) konsekwencji. Jest to, oczywiście, normalne jeśli chodzi o to wydawnictwo. To tak słowem ogółu :mrgreen: .

Awatar użytkownika
el_paw

#26 Post autor: el_paw » 2007-06-26, 22:22

Super! Gdzieś ty się do tej pory chował :?: Mistrzowskie wykonanie - gratuluję :-)
Pozdrawiam

PS: Zwyczajowo zapytam co następne?

Awatar użytkownika
Piterski

#27 Post autor: Piterski » 2007-06-27, 08:01

Ja wiem że się powtarzam, ale to co ty już w tak młodym wieku potrafisz zrobić z modelem przekracza moją zdolność percepcji.
Dla mnie osobiście nie ustępujesz na krok wszystkim wybitnym modelarzom, których prace miałem okazje oglądać.
Może do 50 dociągnę do takiego poziomu aczkolwiek bardzo w to wątpię :roll:

Awatar użytkownika
antanas

#28 Post autor: antanas » 2007-06-27, 10:15

Nie powiem nic nowego.Model jest SUPER. Mam jedno pytanie - czy model jest lakierowana, czy to jest co¶ inne? Wy³ó¿ je¿eli mas foto kabiny.Bardzo interesuje widok z bliska.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#29 Post autor: tad » 2007-06-27, 12:33

Cześć,
piękny model - gratulacje!
TAD

Kozacki

#30 Post autor: Kozacki » 2007-06-27, 16:17

Witam,
Antanas, model został polakierowany lakierem z żywic syntetycznych firmy dupli-color, ostatecznie na modelu znajduje się 5 cienkich warstw połyskujących tego specyfiku. Warstwy starałem się nakładać co 2 godziny. Hmmm chyba wcześniej o tym już pisałem. Wydaje mi się, że mój system lakierowania jest bardzo prosty, porównując ze sposobami lakierowania innych modelarzy. Lakier ten sprawia, że druk na modelu staje się nieco ciemniejszy, a sam kolor –głębszy. Lakier również wyrównuje odcienie koloru. Porównując retuszowane przeze mnie powierzchnie przed lakierowaniem i po można łatwo to zauważyć. Hmmm, a może nie tylko ten lakier potrafi takie sztuczki. :-)
Obrazek

Piterski,wydaje mi się, że to ten owy młody wiek umożliwia mi takie modelarskie wybryki :-)
Za wszelkie słowa pochwały- dziękuje
:mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”