[Relacja] IS-3 MM 1982/9
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
No to tak. U mnie w relacji cisza, Iron_84 szaleje ze swoim PTS-em.
To sobie pomyślałem. ze sie wezmę twardo do roboty i ukradnę mu fotkę tygodnia
A tak szczerze to nic nie robiłem to był taki okres odpoczynku ale już od dzisiaj zaczynam brać sie do roboty , jakieś zdjęcia będą dopiero w weekend bo mam slaby dostęp do aparatu narazie
To sobie pomyślałem. ze sie wezmę twardo do roboty i ukradnę mu fotkę tygodnia

A tak szczerze to nic nie robiłem to był taki okres odpoczynku ale już od dzisiaj zaczynam brać sie do roboty , jakieś zdjęcia będą dopiero w weekend bo mam slaby dostęp do aparatu narazie

Miało być i jest
Budowa idzie w ślimaczym tempie ale najważniejsze ze do przodu.
Przy modelu zostało :
Wykończone błotniki na zdjęciu (zaznaczone czerwonym prostokątem) jest zaznaczone miejsce w którym autor proponował przyklejenie elementu oznaczonego (czerwona strzałka),pomyślałem wiec ze stać mnie na więcej i na podstawie zdjęcia błotnika zdjąłem element z fotografii na papier i wyszło jak wyszło.
Po prawej stronie jest wszystko ukończone moje koła nośne i podtrzymujące [opracowane przezemnie] wyglądają chyba całkiem nieźle, i z tej strony prace zakończyłem chyba ze znowu coś mi wpadnie do głowy żeby przerobić
po drugiej stronie wykonane zostały wahacze zawieszenia i przygotowane elementy które sie wkrótce znajda na kadłubie.
właz mechanika kierowcy
przygotowane również do sklejenia zostały wszystkie elementy potrzebne do wykonania pozostałych kół nośnych
i na koniec wypieściłem kawałek gąsienicy tak jak powinna wyglądać
no to na tyle teraz zdjęcia

Budowa idzie w ślimaczym tempie ale najważniejsze ze do przodu.
Przy modelu zostało :

Wiec powracam do klejenia tegoż modelu.
ostatnimi czasy nie poswiecałem na niego czasu ponieważ sami wiecie są ważniejsze sprawy ale teraz już mogę ruszyć z budowa dalej na przód.
Koniec z gadaniem głupot i przechodzimy do rzeczy:
Wiec tak wszystko na zdjęciach co widać czyli te białe elementy to są elementy zaprojektowane przeze mnie
Na zdjęciu widzimy zbiornik na paliow wykonany z mojego projektu a to co widzimy( to białe z drucikami) to jest element który utrzymuje zbiornik na swoim miejscu autor zapomniał o nim i go nie wykreślił.
Przeglądając zdjęcia Is- ów brakowało mi tego elementu wiec takowy dorobilem.

dekle schowków no nie będę sie rozpisywał bo nie ma zbytnio co tłumaczyć są to pokrywy schowków tez nowo powstałe.

Zbiornik palowa.
Jak pisałem wcześniej zbiorniki paliwa są kreślone na kartce i robione od podstaw. A oto na zdjęciu jest półprodukt brakuje mu tylko wlewu do szczęścia i elementu mocującego.

Jutro nowa dawka zdjęć
ostatnimi czasy nie poswiecałem na niego czasu ponieważ sami wiecie są ważniejsze sprawy ale teraz już mogę ruszyć z budowa dalej na przód.
Koniec z gadaniem głupot i przechodzimy do rzeczy:
Wiec tak wszystko na zdjęciach co widać czyli te białe elementy to są elementy zaprojektowane przeze mnie

Przeglądając zdjęcia Is- ów brakowało mi tego elementu wiec takowy dorobilem.

Jak pisałem wcześniej zbiorniki paliwa są kreślone na kartce i robione od podstaw. A oto na zdjęciu jest półprodukt brakuje mu tylko wlewu do szczęścia i elementu mocującego.

Jutro nowa dawka zdjęć
-
Model maluje pędzelkiem a farba jaką maluje to Humbrol 150matt
Wiec zbiorniki zostały wykończone i zamontowane należycie na kadłubie lecz element zaznaczony w czerwonym kole będzie zdemontowany na czasie i zastąpiony nowym elementem. Podajże jest to obudowa filtra powietrza gdzieś mi poginęły elementy podczas zastoju żeby wykonać obudowę Filtra na drugą stronę .
Miedzy czasie roboty przenoszę na układ jezdny bo na kadłubie zbytnio już nie ma co robić, zostały same elementy dodatkowe nie znajdujące sie w wycinance

Wiec zbiorniki zostały wykończone i zamontowane należycie na kadłubie lecz element zaznaczony w czerwonym kole będzie zdemontowany na czasie i zastąpiony nowym elementem. Podajże jest to obudowa filtra powietrza gdzieś mi poginęły elementy podczas zastoju żeby wykonać obudowę Filtra na drugą stronę .
Miedzy czasie roboty przenoszę na układ jezdny bo na kadłubie zbytnio już nie ma co robić, zostały same elementy dodatkowe nie znajdujące sie w wycinance

No nie miałem zamiaru go tak jakoś poprawiać, chciałem go wykonać wg wycinanki ale jakoś odszedłem od tego i tak sie z nim bawię . Ktoś kiedyś w mojej relacji napisał że z wycinanki to tylko 10% sama bryła a reszta to przeróbkaIRON_84 pisze:Ten twój IS ani trochę nie przypomina tego z Małego Modelarza.
Budowa idzie powoli, ale za to jaki efekt uzyskałeś.

Teraz prace przenoszę na układ jezdny wiec wykonanie wszystkich 12 kołek trochę potrwa ale nie za długo miejmy nadzieje.