dlaczego kłaść podkład?
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
dlaczego kłaść podkład?
Mam pewien dylemat. Zawsze kładłem farbę bezpośrednio na odtłuszczoną powierzchnie modelu. Wiem jednak ,że istnieje coś takiego jak podkład. Czy warto go stosować? Czy znacznie poprawia on malowanie modelu? Jakie kolory podkładu należy stosować?
Podkład wyjawia nam wady na modelu przed nałożeniem odpowiedniej farby no i wyrównuje powierzchnie, pod metaliki najlepiej użyć czarnej błyszczącej farby, pod kolory czerwieni biały, a pod pozostałe kolory szary.
Mam nadzieje że wszystko poprawnie napisałem... Najwyżej mnie poprawią
Pozdrawiam
Mateusz
Mam nadzieje że wszystko poprawnie napisałem... Najwyżej mnie poprawią

Pozdrawiam
Mateusz
- RysiuMajster
- Kontakt:
A mam jeszcze takie jedno pytanie odnośnie linii podziałowych. Na wielu zdjęciach modeli zlepionych przez wprawionych modelarzy widać wyraźne linie podziału-przeważnie czarne. Efekt jest dość niezły tylko zastanawiam się jak go zrobić. Ps. Czasami tak uwydatnione linie podziału wyglądają nienaturalnie- oglądając zdjęcia samolotów nie zauważyłem żeby linie te były takie ciemne, aż tak wyraźne.
To się nazywa wash ( tutaj masz nawet na wikipedi
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wash_%28te ... elarska%29 )
Wygląda nienaturalnie... dla każdego coś innego
Każdy ma swój gust... Ja na przykład nie używam go często [ a jak używam to ,,delikatnie" ], bo naprawdę w modelu w obliczeniu do skali to tych linii nie było by prawie wcale widać
Ale wtedy model wyglądał by ,,dziko" 

Wygląda nienaturalnie... dla każdego coś innego