Laminowanie cienkiej warstwy klonu do drewna

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
sinner

Laminowanie cienkiej warstwy klonu do drewna

#1 Post autor: sinner » 2008-04-12, 20:22

Witam szanownych userow :)

Mam pewien problem, ktory w zasadzie ciezko podciagnac pod pasje modelarska, ale wydaje mi sie iz doswiadczeni pasjonaci beda w stanie mi pomoc...

Jestem w trakcie modernizowania jednej z moich gitar, projekt przewiduje calkowita przebudowe, ktora obejmuje zasklepianie nieuzywanych dziur w ukladzie regulacji i jednej przestrzeni na przetwornik.. Problem stanowi wiedza jak na top mojej gitary nakleic cieki fornit klonu wzorztystego (okolo 1mm) tak, by trzymalo sie to kupy (przewiduje to w moim projekcie).. Jakie narzedzia i kleje powiniennem nabyc? Bede wdzieczny takze za jakies wskazowki step by step ;)

Pozdrawia i bede wdzieczny za pomoc...

Krzysio

#2 Post autor: Krzysio » 2008-04-13, 09:39

Najlepszy będzie karuk - klej z rybich pęcherzy . Takiego kleju używa się do klejenia instrumentów muzycznych i innych instrumentów także . Nigdy nie robiłem tego z gitarą , ale kleiłem kobzy, meksykańskie ukulele , ekwadorskie marakasy i radzieckie bałabajki .

sinner

#3 Post autor: sinner » 2008-04-13, 09:56

Dzieki Krzysio za pomoc,

Pamietam, z dziecinstwa moj Olciec uzywal kleju kostnego i w zasadzie na cos takiego sie szykowalem, ale wezme pod uwage Twoje wskazowki :)

Problem jest taki, ze top tej gitary jest wypukly, wiem jak profilowac fornit, ale jeszcze nie wykmilem jak po przyklejeniu docisnac go na tyle, by przylegal rownomiernie... Myslalem o okolo 15mm gabce gumowej dociskanej z kolei przez plyte sklejkowa za posrednictwem czegos takiego (przepraszam, nie pamietam Polskiej nazwy)

Problem jest taki, ze trudno znalesc +15mm gabke gumowa w takich rozmiarach, by obiela cale body gitary :/

Bede wdzieczny za dalsze wskazowki

Pozdrawiam
Pawel

Krzysio

#4 Post autor: Krzysio » 2008-04-13, 10:46

Ja bym użył do tego mikrogumy a następnie na klej o którym ci mówiłem ścisnał to wszystko ściskami stolarskimi sciskającymi . Mój wójek z okocimia tak kiedyś miał i robił . Uzył do tego takich dużych antypodkładatorów , a klej wzbogacił dituturanem fosforu z domieszką wodorotlenku azotu . Wszystko trzymało sie tak , że na lokalnym koncercie zespołu "wsciekłe wiewiórki " tłukł gitarą o estradę i nawet się nie połamała. Jak cos to pytaj dalej .

Awatar użytkownika
filthy

#5 Post autor: filthy » 2008-04-13, 11:55

ja się bawię w DIY audio i do oklejania fornirem kolumn używam kleju Moment firmy Pattern http://www.pattex.pl/content/view/161/201/
klei się nim tak jak butaprenem, smarujesz cienką warstwą obie sklejane powierzchnie, czekasz 20 minut i przykładasz. Najważniejsza zaleta: siła wiązania zależy od siły nacisku w fazie klejenia, a nie od czasu. Więc wystarczy zaimać kobiecie wałek do Ciasta, docisnąć go własnym ciałem i już forniru nie oderwiesz, parę warstw lakieru na to i fornirowanie gotowe

sinner

#6 Post autor: sinner » 2008-04-13, 20:51

Dzieki za odpowiedzi :) Znalazlem w sumie opis step by step jak to zrobic http://www.projectguitar.com/tut/veneer.htm

Bede wdzieczny za jakies wskazowki jak wyprofilowac cieki 1mm fornir. Jest to gitara z wypukla plyta wierzchcia... Bedzie takze potrzeba zylkowania korpusu, wiec i tak sam nie dam rady i bede musial skozystac z pomocy specjalisty, by mi wyfrezowal kanal pod binding...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”