sposób na zaschniętą farbe i usuwanie starej farby
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
sposób na zaschniętą farbe i usuwanie starej farby
Interesuje mnie sposób w jaki usuwana jest warstwa farby na częściach modeli plastikowych o raz jak usunąć warstwę farby. Dostałem pomalowane figurki dość grubą warstwą i nie wiem jak ją usunąc bez uszkadzania samych figurek. Tak samo figurki był wielokrotnie rozklejane i sklejane ponownie wobec czego jest na nich warstwa kleju.
Jak to są małe figurki to robiąc miniszlifierką można pozbyć się ich całych, nie tylko kleju... Uwierz mi na słowo, mam miniszlifierkę i mniej więcej znam jej możliwości.
Poza tym niewiadomo, czy Igor miniszlifierkę ma, a jej zakup to są następne $$$.
No i przydałoby się wiedzieć, jaki to klej i jaka to farba.
Poza tym niewiadomo, czy Igor miniszlifierkę ma, a jej zakup to są następne $$$.
No i przydałoby się wiedzieć, jaki to klej i jaka to farba.
Normalna szlifierka - to zupełnie nie ma sensu.
Na cyjanoakryl i olejne dobry będzie kret. Wlewasz gorącą wodę do słoika, wsypujesz kreta, potem jak to ostygnie wrzucasz figurki. Trzymać kilka dni. I uważaj na ręce i twarz , bo kret jest żrący. Najlepiej mieć rękawiczki gumowe i krótko przebywać przy takim czymś, bo wydzielają się opary, które też są żrące.
Nadal nie odpowiedziałeś mi na pytanie co do skali.
Na cyjanoakryl i olejne dobry będzie kret. Wlewasz gorącą wodę do słoika, wsypujesz kreta, potem jak to ostygnie wrzucasz figurki. Trzymać kilka dni. I uważaj na ręce i twarz , bo kret jest żrący. Najlepiej mieć rękawiczki gumowe i krótko przebywać przy takim czymś, bo wydzielają się opary, które też są żrące.
Nadal nie odpowiedziałeś mi na pytanie co do skali.
Poszukaj jeszcze na PWM'ie - Polskiej Witrynie Modelarskiej w dziale FAQ plastikowym - zawsze lepiej przeczytać za dużo, niż się poparzyć 
Skróciłem nieco wątek
. Kroolo.

Skróciłem nieco wątek

Ostatnio zmieniony 2007-01-02, 23:39 przez Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.