Który kompresor wybrać

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rujewit
Kontakt:

Który kompresor wybrać

#1 Post autor: Rujewit » 2009-01-08, 22:17

Mam takie problem, a mianowicie chce (w końcu) zakupić jakiś kompresor, niestety mój budżet na ten cel jest "trochę" mniejszy niż zakładałem wcześniej więc proszę was o pomoc, który kompresor wybrać. Ten :

Mini Kompresor 4 bar

czy ten :

Atalntis PT 350

Z góry dzięki!!!
Ostatnio zmieniony 2009-01-08, 23:10 przez Rujewit, łącznie zmieniany 1 raz.

Miacholl

#2 Post autor: Miacholl » 2009-01-10, 14:12

Kompresor
Polecam ten (z wyglądu taki sam jak twój pierwszy) 275 zł i wysyłka gratis, ciśnienie 4 bary, bardzo fajny sam niedawno sobie go kupiłem i polecam.

dariusz wirkus

Kompresor

#3 Post autor: dariusz wirkus » 2009-03-02, 21:04

Witam.
Jeżeli masz trochę czasu i potrafisz majsterkować to zrób sam taki kompresor.
Ja taki sam zbudowałem i jestem z niego bardzo zadowolony.
Użyłem jako spreżarki agregat od lodówki,zbiornik zrobiłem ze starej gaśnicy (chyba 3 litrowa) ,do tego barometr, regulator ciśnienia i pare złączek,które kupisz w sklepie hydraulicznym. Koszt był naprawdę niewielki,ja zmieściłem sie w 50 zł.Zależy w jakiej cenie dostaniesz regulator ciśnienia ,bo ja swój dostałem od kolegi,resztę kupiłem za grosze na złomie( agregat i butle od gaśnicy). Nie mam zamontowanego wyłacznika ciśnieniowego ,który wyłącza sprężarkę przy odpowiednim ciśnieniu, ale to rzaden problem samemu wyłączyć jak ciśnienie wzrośnie. Dodam ,że moja sprzerzarka nabije ciśnenie bez problemu 8 atmosfer a to dosyć dobry wynik. Do malowania aerografem jest bardzo dobra i bardzo cicha.Używam jej juz dosyć długo i nie mam z nią problemów. Naprawdę polecam,można zaoszczędzić trochę pieniędzy na dobry aerograf.

Awatar użytkownika
markozx

#4 Post autor: markozx » 2009-03-03, 08:11

Ja polecam ten pierwszy. Sam go używam tylko mam rozgałęzienie na dwa aero i dokupiłem takiej samej wielkości co sam kompresor zbiornik. W sumie zbiornik nie jest potrzebny bo ten kompresor jest na tyle wydajny, że spokojnie można nim malować. Zaletą tego w przeciwieństwie do tego drugiego jest to że ma tłok a nie membranę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”