Jestem początkującym modelarzem, ale parę sklejonych prostych pojazdów już za sobą mam. Chciałbym zabrać się więc za coś bardziej ambitnego. I porządnie to pomalować.
Do tej pory sklejałem modele w skali 1/72. Wpadła mi jednak w oko skala 1/35. Model większy, więcej szczegółów, więcej możliwości... Aha, interesują mnie czołgi, ewentualnie pojazdy opancerzone z okresu WW II.
Na początek potrzebuję jednak odpowiedniego modelarskiego ekwipunku. Mam zamiar zrobić duże zakupy w internetowym sklepie modelarskim. Oczywiście nie jestem milionerem i każda oszczędność mile widziana...
1. Zacznijmy więc od farb. Wydaje mi się, że na początek akrylowe Pactry będą najodpowiedniejsze. Moglibyście mi podpowiedzieć spis kolorów, które na bank trzeba kupić, bo na pewno się kiedyś przydadzą? Chodzi o takie najczęściej pojawiające się w maskowaniach, jak również potrzebne do robienia błotka, rdzy itp.
2. Nie sądzę, abym potrzebował na początku aerografu

3. Szpachla. I szpachlówka. Czego najlepiej używać i aby było w rozsądnej cenie?
4. Rozcieńczalnik do akrylowych farb. Wystarczy sama woda, czy lepiej coś firmowego?
5. Czy do malowania maskowania czołgów pasy maskujące są niezbędne? Czy można sobie poradzić bez nich? A może wystarczy zwykła taśma klejąca?
6. To pytanie może zabrzmieć głupio. W czym najlepiej mieszać farby i w jaki sposób je tam wlewać, żeby nie zafajdać całego biurka? Aha, powiedzcie mi proszę jeszcze w jakich proporcjach farba (w moim przypadku akrylowa)/rozpuszczalnik.
7. Myślałem, że kiedyś zechcę zabawić się w zmienianie faktury plastiku tak, żeby bardziej przypominała realistyczny wygląd blach. Wiem, że potrzebny jest do tego rozpuszczalnik (żeby zmiękczyć plastik i potem czymś go podziubać). Jaki byłby najlepszy? Dodatkowo, chciałbym zatrudniać go również do wszelkich innych zleceń wymagających rozpuszczalnika, więc potrzebowałbym taki... uniwersalny.
Na razie jeśli chodzi o zakupy to wszystko. Na pewno sobie jeszcze o czymś przypomnę, wtedy dopiszę pytanie w tym wątku.
Kolejna sprawa związana jest z różnymi technikami modelarskimi i malowaniem w ogóle. Co to znaczy/na czym polega/jak się tego używa:
1. Kolejność malowania. Malować każdą część z osobna przed przyklejeniem? Jak poradzić sobie np. z kołami i gąsienicami czołgu? Do tego co się znajduje za nimi po przyklejeniu choćby kół nie ma już dostępu. Czyli jak się przyklei koła i przypomni, że chciało się za nimi jeszcze coś zrobić, to po ptokach?
2. Pigmenty.
3. Satyna.
4. Mat.
5. Lakier.
6. Dwie podstawowe techniki modelarskie, o których czytałem, to wash i suchy pędzel. Co będzie mi do nich potrzebne?
J/w, coś sobie przypomnę - dopiszę w tym wątku.
Pewnie kilka z moich pytań pojawiło się już w różnych wątkach na forum. Nigdzie pewnie nie były jednak tak skonsolidowane

Pozdrawiam!
Venator