witam i mam pytan kilka :)
jestem poczatkujacym modelarzem i do tej pory skladalem modele i to byl juz moj sukces ale chce pomalowac jakos model.
Nie posiadam aerografu mam pedzle farby i mam prosbe o wskazowki jak pomalowac model czy jak zloze caly czy malowac zanim wytne z ramki...slyszalem ze wpierw kladzie sie czarny matowy jako podklad pozniej moge uzyc sidoluxu i na koniec zasadniczy kolor.
z gory dziekuje
poczatkujacy modelarz
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Cześć. Jeżeli chodzi o pomalowanie małych elementów to maluj przed wycięciem z ramki. Kadłub i skrzydła najpierw zaszpachluj ,a dopiero potem maluj. Tyle ode mnie ,a co do bardziej skomplikowanych kwestii to niech się wypowiedzą specjaliści.
Ps. Jest kilka tematów na forum dla początkujących więc poszukaj czego ci trzeba.

Ps. Jest kilka tematów na forum dla początkujących więc poszukaj czego ci trzeba.

Co do podkładu:
Zależy co malujesz:) Czasem stosujemy białą farbę podkładową, bo mimo wszystko jeżeli malujemy coś np. Sowieckiej Armieji, to pamiętajmy o tym, że np. nie stosowali oni jakiś specjalnych lakierów na swoje bystrochodne tanki i z czasem troche kolor schodził:P
Więc zależy jaki model robisz, taki podkład możesz zastosować:)
A reszte, jak poszukasz to na pewno się znajdziesz na tym forum coś dla Ciebie:)
Pozdrawiam.
Zależy co malujesz:) Czasem stosujemy białą farbę podkładową, bo mimo wszystko jeżeli malujemy coś np. Sowieckiej Armieji, to pamiętajmy o tym, że np. nie stosowali oni jakiś specjalnych lakierów na swoje bystrochodne tanki i z czasem troche kolor schodził:P
Więc zależy jaki model robisz, taki podkład możesz zastosować:)
A reszte, jak poszukasz to na pewno się znajdziesz na tym forum coś dla Ciebie:)
Pozdrawiam.
Ja malowałem(narazie nie składam modeli dlatego taki czas) tak by to wygladalo jak najlepiej czyli powoli od lewej do prawej.Cienkimi warstwami szybki najlepiej zaklej tasma jakas albo cieniutkim pedzelkiem maluj.Wiem ze rady moje sa banalne ale tez jestem amatorem bo powrocilem do pasji:)Pozdrawiam!!!
-