Pustynny Dom 1/35

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
art1992

Pustynny Dom 1/35

#1 Post autor: art1992 » 2008-03-07, 22:22

Własnie produkuję pustynny dom z patyczków do saszłyków (*czy jakos tak) w skali 1/35
Mam zamiar stworzyc cos takiego:
Obrazek

tylko ze jeden segment i szare szmaty :-)

Awatar użytkownika
SmokHaosu

#2 Post autor: SmokHaosu » 2008-03-08, 02:16

Kiedyś uczestniczyłem w wykonaniu całej serii posiadłości tego typu :->

Zasadniczy segment zrób ze styropianu, jego kształt jest raczej łatwy w określeniu. Potem dorabiasz te patyczki na których trzyma się dach. Całość obklejasz piaskiem na wikol. Na zdjęciach widać wyraźnie fakturę tego domu, więc może to być również dość gruboziarnisty piasek z piaskownicy :->
Miejscami dom wygląda na pozalepiany, możesz potem położyć gdzieniegdzie drugą warstwę piasku, która nada ten brak regularności. Jak chcesz takie sprytne okienko to wydłub je przed piaskowaniem. Na koniec farba i już.
Jeśli chodzi o te szmaty, to to jest taki tamtejszy namiot i ludzie tam mieszkają. Najpierw zrób stelaż z patyków. Same szmaty wykonaj z nasączonej wikolem chusteczki higienicznej, chyba, że masz papier toaletowy bez faktury ;-) Dadzą się fajnie kształtować, a potem pomalować.

Awatar użytkownika
art1992

#3 Post autor: art1992 » 2008-03-08, 12:43

SmokHaosu pisze:Kiedyś uczestniczyłem w wykonaniu całej serii posiadłości tego typu :->

Zasadniczy segment zrób ze styropianu, jego kształt jest raczej łatwy w określeniu. Potem dorabiasz te patyczki na których trzyma się dach. Całość obklejasz piaskiem na wikol. Na zdjęciach widać wyraźnie fakturę tego domu, więc może to być również dość gruboziarnisty piasek z piaskownicy :->
Miejscami dom wygląda na pozalepiany, możesz potem położyć gdzieniegdzie drugą warstwę piasku, która nada ten brak regularności. Jak chcesz takie sprytne okienko to wydłub je przed piaskowaniem. Na koniec farba i już.
Jeśli chodzi o te szmaty, to to jest taki tamtejszy namiot i ludzie tam mieszkają. Najpierw zrób stelaż z patyków. Same szmaty wykonaj z nasączonej wikolem chusteczki higienicznej, chyba, że masz papier toaletowy bez faktury ;-) Dadzą się fajnie kształtować, a potem pomalować.
no chyba tak zrobię bo te moje patyki to tylko kupa roboty ;/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”