Model robota Wall-e
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Model robota Wall-e
Witam wszystkich,
Chcęzbudowa model robota Wall-e, zdalnie sterowany, z wbudowanym lptopem w środku, i chcę zacząc od głowy (wcześniej zaczynałem od gąsienic, ale nie moge nigdzie znaleźc), i moje pytanie, to: w jaki sposób z gipsu (normalnego) mogę zrobic takkie odlewy, które po wyschnięciu będą mocne i niekruche. Odlewy będą miały różne kształty, od cieniutkich płytek, 2mm grubości, po poszczególne 11cm kawałki gąsienic. Uczepiłem sie tak gipsu, bo go mam najwięcej, ale może jest jakaś inna substancja do modelowania? Czy żeby zrobic cieniutkie 'płytki' z gipsu mogę użyc jakiegośkartonu, albo papieru?
Pozdrawiam, Sinistra.
P.S. na angielskiej klawiaturze nie mogę zrobic 'c' z kreseczką.
Chcęzbudowa model robota Wall-e, zdalnie sterowany, z wbudowanym lptopem w środku, i chcę zacząc od głowy (wcześniej zaczynałem od gąsienic, ale nie moge nigdzie znaleźc), i moje pytanie, to: w jaki sposób z gipsu (normalnego) mogę zrobic takkie odlewy, które po wyschnięciu będą mocne i niekruche. Odlewy będą miały różne kształty, od cieniutkich płytek, 2mm grubości, po poszczególne 11cm kawałki gąsienic. Uczepiłem sie tak gipsu, bo go mam najwięcej, ale może jest jakaś inna substancja do modelowania? Czy żeby zrobic cieniutkie 'płytki' z gipsu mogę użyc jakiegośkartonu, albo papieru?
Pozdrawiam, Sinistra.
P.S. na angielskiej klawiaturze nie mogę zrobic 'c' z kreseczką.
Nie myślałeś nad stosowaniem żywic? Metoda jest taka - w jakimkolwiek materiale rzeźbisz kształt - np. w plastiku, gipsie, czymkolwiek. Potem zalewasz to specjalnym silikonem, który po związaniu staje się formą. I w tej formie możesz odlewać z żywicy dużo jednakowych elementów (np. ogniwa gąsienic). Poszukaj w necie o robieniu odlewów z żywic (epoksydowych). Składniki dorwiesz na allegro.