Matrix_OST
Przy kalkomaniach nie patrzę wogóle na zegarek. Wsadzam kalkomanię do letniej wody i po kilkunastu/kilkudziesięsięciu sekundach sprawdzam pod wodą, trzymając jedną ręką papierowy podkład, czy film już zaczyna się przesuwać po papierze. Jeśli zaczyna "jeździć", wyciągam kalkę na papierze z wody, lekko odsączam nadmiar wody ze spodu papieru na ręczniczku i zsuwam kalkomanię z papieru na model. Duże powierzchniowo kalkomanie z reguły troszkę dłużej muszą poleżeć w wodzie (mówię tu o naprawdę dużych, na modele w skali 1:32 czy 1:24 i np. do modeli motocykli - na owiewki). Z doświadczenia wiem, że kalkomanie różnych producentów reagują z wodą w różnym czasie, więc ustalanie sztywnych reguł czasowych jest troszkę jakby bez głębszego sensu.
Przy nakładaniu kalkomanii Academy, zawsze używam płynu MicroSet na podkład i MicroSol na kalkomanię. Przy kalkach dołączonych do modeli Tamiya, Dragon, Italeri, Accurate Miniatures, Revell, używam tylko płynu MicroSol i to mi zawsze załatwiało sprawę. Nie używam płynu Decalfix Humbrola - kupiłem, mam i uważam, że w zestawieniu z MicroSol'em i MicroSet'em jest gorzej niż marny.
Miałem również doczynienia z kalkomaniami, które wogóle nie reagowały z jakimkolwiek płynem układająco-zmiękczającym. Coś takiego wymyśliło Academy na dwóch modelach motocykli. Niestety nie znalazłem sposobu na położenie tych kalkomanii - to miały być "ozdobniki" na błotnikach i baku Harleya. Nie dało się :-/ .
Jeśli jeszcze jakieś pytania, a będę umiał odpowiedzieć, to proszę
Pozdr.