Makieta - gips

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
mrdawidge

Makieta - gips

#1 Post autor: mrdawidge » 2010-08-25, 20:59

Witam,

'Napaliłem' się na wybudowanie makiety modułowej w skali 1:35. Pierwszym modułem i mam nadzieję że nie ostatnim będzie uliczka staromiejska z kamieniczkami z obydwu stron. A kolejnym - jeśli starczy mi czasu i cierpliwości będzie rynek.

Na początek będę chciał mniej więcej zaplanować pierwszy moduł na papierze żeby zobaczyć jak to będzie wyglądało oraz zrobić projekt 1-szej z kamieniczek.

Oczywiście będę tu wstawiał zdjęcia z postępów w pracy....

Jednak mam kilka dylematów:
1. Czy w ogóle to dobry pomysł budowania takiej makiety z gipsowych cegiełek :?:
2. Czy zrobienie instalacji elektrycznej (do np: latarni ulicznych - żeby naprawdę świeciły) jest dla nie mającego nigdy wcześniej nic wspólnego z elektryką do wykonania :?:
3. Gdzie najlepiej/najtaniej zaopatrywać się w figurki/pojazdy/akcesoria do takiej makiety :?:
4. Czym łączyć ze sobą te cegiełki gipsowe :?:
5. Jakiej szerokości powinna być uliczka brukowa pomiędzy tymi kamieniczkami aby wyglądała 'naturalnie' :?:

Z góry dzięki za szczere odpowiedzi :-D

Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

#2 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2010-08-26, 06:49

1. Z cegiełek pojedynczo? Raczej nie za dobry, lepiej kupić już gotowy wyrób.
2. 1 dioda, 2 kable, bateria, trochę grzebania w latarni i myślę że się da.
3. Nie będę robił reklamy sklepom, ale poszukaj konkretnej rzeczy w byle jakim sklepie i szukaj podobnych rzeczy po innych a na pewno znajdziesz.
4. I właśnie tu jest problem budowania po 1 cegiełce:
-zbudowana konstrukcja nie będzie solidna, może bardzo łatwo się posypać
-jeśli krzywo ustawisz cegłę to całą konstrukcja końcowo się straszni wykrzywi
-jeśli już, to łączyć się powinno cementem ale to przy cienkiej warstwie może się kruszyć
-same cegiełki również są kruche
5. To raczej bez różnicy, tak żeby się zmieściły 2 pojazdy w skali 35 i miały trochę luzu.
Także lepiej kup coś np. miniart-u niżeli ładuj kasę w cegiełki.

mrdawidge

#3 Post autor: mrdawidge » 2010-08-26, 20:26

Dzięki za odpowiedź.

Kupowanie czegoś gotowego nie będzie taką frajda jak wybudowanie czegoś samemu od podstaw. A po drugie to nie widziałem kamieniczek tych rozmiarów w całości - bez uszczerbków wojennych.

Cement? - myślałem raczej o jakimś kleju czy coś.

A cegiełki chce wytwarzać sam - z formy zakupionej na alegro.

Mam jeszcze jedno - zasadnicze - pytanie w jakim stylu robić tą uliczkę? W czasach powojennej polski czy może w czasach których teraz żyjemy?

krz0011

#4 Post autor: krz0011 » 2010-08-26, 20:50

W tej skali kamieniczek raczej nie znajdziesz, bo z tego typu budynków korzysta się zazwyczaj przy makietach kolejowych gdzie najpopularniejsze jest H0 czyli 1/87 ew. mniejsze typu TT. Większe cieszą się zdecydowanie mniejszym zainteresowaniem, a w pewnym momencie budynki przestawałyby mieć zastosowanie. Innych niż te o których pisałeś raczej nie znajdziesz. A co do stylu to zdecydowanie nie z czasów obecnych, ale to jedynie moja opinia.

mrdawidge

#5 Post autor: mrdawidge » 2010-08-26, 20:57

ok. Dzięki.

Też tak uważam....

I dlatego zdecydowałem się na budowanie wszystkiego od podstaw samemu.

mrdawidge

#6 Post autor: mrdawidge » 2010-08-27, 08:57

Zrobiłem wczoraj wieczorem wstępny projekt mojej makiety (53cmx67cm).

Obrazek

Jeśli macie jakieś uwagi lub pytania to będę wdzięczny jeśli je napiszecie.

Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

#7 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2010-08-27, 11:07

Coś tu będzie (pojazdy) czy sama kamienica?

krz0011

#8 Post autor: krz0011 » 2010-08-27, 11:21

Z takiego projektu, mimo że nie jest szczególnie wyróżniający się można zrobić prawdziwe cudo, gdzie detalami będzie się można zachwycać przez długi czas, wszystko zależy od tego, jak się postarasz i od Twojego doświadczenia. Mam w domu książkę o tworzeniu makiet o tematyce kolejowej, jednak zabudowie poświęcono również dużo miejsca. Na zamieszczonych fotografiach można zobaczyć co modelarz z wieloletnim doświadczeniem jest w stanie osiągnąć ze zwykłego podwórka. Co do projektu to mógłbyś właśnie zrobić jakieś podwórko lub kawałek zieleni, jakieś ławeczki itp. Interesuje mnie też strzałka "rynek". Będziesz potem przedłużał makietę o jakichś zabytkowy ryneczek? Pojazdy też by się przydały.

mrdawidge

#9 Post autor: mrdawidge » 2010-08-27, 15:31

Mógłbyś podać nazwę tej książki to może uda mi się ją załatwić skądś.

Niestety nie mam żadnego doświadczenia, ale na pewno będę się starał właśnie o takie szczegóły..... :P

Oczywiscie że na chodnikach postawie poruszających się ludzi, a na ulicy pojazd/pojazdy.
Przez chwile nawet zastanawiałem się nad zrobieniem tramwaju - jednak nie znalazłem żadnego nadającego się tramwaju w tej skali więc pomysł zarzuciłem.

Mam taki pomysł, żeby po ukończeniu tej makiety w kierunku gdzie strzałki pokazują rynek 'wybudować' właśnie zabytkowy ryneczek. No właśnie ciągle się zastanawiam czy nie powiększyć makiety właśnie o jakieś podwórko z tyłu za kamienicami na które wchodziło/wjeżdżałoby się przez bramę w kamienicy. A zieleń miałem zamiar zrobić w tym rozszerzeniu o ryneczek.....

krz0011

#10 Post autor: krz0011 » 2010-08-27, 16:29

Jest to ta książka: Modele i makiety kolejek, jednak większość tekstu jest o kolejkach. O budynkach jest tylko jeden rozdział, podałem ją, ponieważ są tam zdjęcia jak można zagospodarować teren makiety przeznaczony na zabudowania. Jak nie chcesz robić makiety kolejowej to raczej za bardzo się nie przyda. W razie potrzeby mógłbym zrobić zdjęcia tych paru strun i wysłać na maila. W sumie w Poznaniu są 2 empiki, zawsze możesz podejść i zobaczyć czy nie mają, wtedy obejrzysz i stwierdzisz czy się przyda.

mrdawidge

#11 Post autor: mrdawidge » 2010-08-27, 17:02

Mam zamiar właśnie połazić po empikach w poszukiwaniu ciekawych tytułów - przydatnych do budowy takiej makiety....

Awatar użytkownika
r-t

#12 Post autor: r-t » 2010-08-31, 11:14

Obrazek

Może się przydać :-) zdjęcie z Budapesztu, rok 1944.

Zdjęcie pochodzi z książki "kalendarium wydarzeń II wojny światowej"

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#13 Post autor: RysiuMajster » 2010-08-31, 12:07

Witam !
Pomysł bardzo ciekawy czekam na dalsze postępy w pracy :)
Co do budynków to radze gotowce z Mini Art są naprawdę świetnej jakości i wierz mi po odpowiedniej modyfikacji wyglądają naprawdę realistycznie http://miniart-models.com/ tutaj masz stronkę producenta naprawdę polecam :)

mrdawidge

#14 Post autor: mrdawidge » 2010-08-31, 14:14

Wiem, ze te modele są bardzo realistyczne, ale chodzi mi o to ze tam są same zmasakrowane budynki - zniszczone podczas wojny, a nie widziałem w ich katalogu żadnego budynku w 'całości' nadającego się do mojej makietki i dlatego wtedy pomyślałem o tych cegiełkach - ale rzeczywiście to byłoby zbyt pracochłonne i nie dałoby oczekiwanego efektu..... I teraz mam dylemat co z tym w końcu zrobić.....

krz0011

#15 Post autor: krz0011 » 2010-08-31, 17:35

Ciężka sprawa, ja widzę 2 możliwości, wg. mnie dobre chociaż ocenisz samemu:
1. To zrezygnować z zupełnie niezniszczonych budynków, trochę po wojnie na pewno nie wszystkie były zupełnie wyremontowane. A jakiego uroku makiecie to by na pewno dodało, nie byłaby taka monotonna. Mógłbyś dać jakieś postacie sprzątające gruzy etc.
2. To zmiana skali. Na jaką? Na HO czyli 1/87, najpopularniejszą skalę modelarstwa kolejowego. Wtedy o budynki nie musisz się martwić, spójrz chociażby tu. Sklep ma oddział w Poznaniu, wprawdzie nie mają wszystkiego co widzisz w linku, podałem ich stronę tylko dlatego, żebyś zobaczył sobie ile masz możliwości wyboru budynków. Tutaj oczywiście o zniszczeniach wojennych nie ma mowy.
Nie wiem co innego można by wymyślić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”