A więc tak, najpierw ze styropianu starałem się wykonać rzeźbę terenu, gdzieś przeczytałem że wysuszone korzenie chwastów są dobre na konary drzew więc takie też dodałem, i postanowiłem postawić tam mojego świeżo skończonego t34/75 a oto efekt:

EDIT:
Następnie po 2 godzinach skrobania styropianu wszystko pokryłem gipsem, znalazłem takrze takie fajne kamienie (mój brat kiedyś zbierał minerały a te mi sie spodobały więc czemu nie) i osadziłem na gipsie te moje już pomalowane drzewa, i wyszło tak:

Mam nadzieje że jak na razie niczego nie zepsułem
Po tym etapie na następny dzień poszedłem do sklepu modelarskiego w żywcu poradziłem się pana sprzedawcy (którego zresztą chciałem serdecznie pozdrowić jeśli tu jest) i zakupiłem parę rzeczy:
-mate z trawą firmy Faller
-2 pojemniczki z takimi krzaczkami
-klej coś ala Wikol tylko trochę inny, nie pamiętam nazwy
-posypkę, taką zieloną zmieloną trawę
- i parę farb
Mając to wszystko przystąpiłem do naklejania trawy i "sadzenia" krzaczków, a także próbowałem przykleić zielone gałęzie na drzewa, i otrzymałem takie cuś:

w między czasie wpadłem na pomysł aby brzoza z tyłu była uschnięta od góry i nie będzie miała zielonych liści na górze
No i gdy już prawie skończyłem prace, doszedłem do wniosku że jakoś tak pusto jest na niej. Że nie miałem luźnych pieniędzy żeby wydać na zasieki, postanowiłem przejść się do mojego sadu, i pod jabłonią znalazłem ciekawie wyglądające cienkie uschnięte gałązki jabłoni które przybrały szarawy kolor i lekko pokryły się meszkiem, i postanowiłem zrobić z nich zasieki, a drut kolczasty zastąpiłem drutem oporowym ze starego Farela oto końcowy już wygląd mojej pierwszej dioramy:
No i to by było na tyle, ja jestem nawet zadowolony z końcowego wyglądu mego tworu, ale bardzo proszę aby każdy wyraził swoją opinie, podał jakieś wskazówki jak w prosty sposób poprawić coś na przyszłość.
W trakcie prac nad tą makietą gdzieś tam wyczytałem że trawę i krzaki świetnie imituje odpowiednio ususzony mech, a raczej różne rodzaje mchu. Postaram się to co dowiem się od was wszechwiedzący koledzy i to co sam gdzieś znajdę wprowadzić w kolejnym moim projekcie, który mam nadzieje już niedługo.
Pozdrawiam wszystkich oglądających i czekam na opinie
Bartek.