Pierwsza diorama młokosa

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
bartek18

Pierwsza diorama młokosa

#1 Post autor: bartek18 » 2010-05-04, 12:29

Oglądajcie i oceniajcie powiedzcie jak i co poprawić na przyszłość żeby było lepiej bo to dopiero moja pierwsza diorama.

EDIT:
Sprawa wygląda tak, to jest moja pierwsza diorama w życiu, ma ona przedstawiać t34/75 który dojeżdża do jakiejś blokady, całość dzieje się gdzieś na Ukrainie. teraz dodam zdjęcia z budowy tej makiety a wy w swej mądrości doradźcie co poprawić i w jaki sposób żeby wszystko lepiej się prezentowało.

EDIT2:
Koledzy pomóżcie, jak tu dodać zdjęcia?

Używaj opcji edycji posta zamiast klepać jeden pod drugim ;-) r-t.
Ostatnio zmieniony 2010-05-04, 12:45 przez bartek18, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
r-t

#2 Post autor: r-t » 2010-05-04, 12:43

Cześć :-)
Zaloguj się na http://www.photobucket.com/ tam konto jest darmowe, upload zdjęć jest bardzo prosty, po dodaniu zdjęcia kopiujesz odpowiedni kod i wklejasz do postu.

Tak więc czekamy na zdjęcia.
Lexx.

bartek18

http://www.sklejmy.com/posting.php?mode=editpost&p=43665

#3 Post autor: bartek18 » 2010-05-04, 13:28

A więc tak, najpierw ze styropianu starałem się wykonać rzeźbę terenu, gdzieś przeczytałem że wysuszone korzenie chwastów są dobre na konary drzew więc takie też dodałem, i postanowiłem postawić tam mojego świeżo skończonego t34/75 a oto efekt:
Obrazek
ObrazekEDIT:
Następnie po 2 godzinach skrobania styropianu wszystko pokryłem gipsem, znalazłem takrze takie fajne kamienie (mój brat kiedyś zbierał minerały a te mi sie spodobały więc czemu nie) i osadziłem na gipsie te moje już pomalowane drzewa, i wyszło tak:
Obrazek
Obrazek
Mam nadzieje że jak na razie niczego nie zepsułem

Po tym etapie na następny dzień poszedłem do sklepu modelarskiego w żywcu poradziłem się pana sprzedawcy (którego zresztą chciałem serdecznie pozdrowić jeśli tu jest) i zakupiłem parę rzeczy:
-mate z trawą firmy Faller
-2 pojemniczki z takimi krzaczkami
-klej coś ala Wikol tylko trochę inny, nie pamiętam nazwy
-posypkę, taką zieloną zmieloną trawę
- i parę farb
Mając to wszystko przystąpiłem do naklejania trawy i "sadzenia" krzaczków, a także próbowałem przykleić zielone gałęzie na drzewa, i otrzymałem takie cuś:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
w między czasie wpadłem na pomysł aby brzoza z tyłu była uschnięta od góry i nie będzie miała zielonych liści na górze
Obrazek

No i gdy już prawie skończyłem prace, doszedłem do wniosku że jakoś tak pusto jest na niej. Że nie miałem luźnych pieniędzy żeby wydać na zasieki, postanowiłem przejść się do mojego sadu, i pod jabłonią znalazłem ciekawie wyglądające cienkie uschnięte gałązki jabłoni które przybrały szarawy kolor i lekko pokryły się meszkiem, i postanowiłem zrobić z nich zasieki, a drut kolczasty zastąpiłem drutem oporowym ze starego Farela oto końcowy już wygląd mojej pierwszej dioramy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i to by było na tyle, ja jestem nawet zadowolony z końcowego wyglądu mego tworu, ale bardzo proszę aby każdy wyraził swoją opinie, podał jakieś wskazówki jak w prosty sposób poprawić coś na przyszłość.
W trakcie prac nad tą makietą gdzieś tam wyczytałem że trawę i krzaki świetnie imituje odpowiednio ususzony mech, a raczej różne rodzaje mchu. Postaram się to co dowiem się od was wszechwiedzący koledzy i to co sam gdzieś znajdę wprowadzić w kolejnym moim projekcie, który mam nadzieje już niedługo.
Pozdrawiam wszystkich oglądających i czekam na opinie
Bartek.
Ostatnio zmieniony 2010-05-04, 20:16 przez bartek18, łącznie zmieniany 20 razy.

MrDarkenRahl

#4 Post autor: MrDarkenRahl » 2010-05-04, 14:44

Primo - OPCJA EDYTUJ!!!
Secundo - widziałeś kiedyś zasieki :-P? Dodaj jeszcze 2 druty do zasiek, jeden to stanowczo za mało.

NOTA KOŃCOWA:
Bardzo ładna dioramka. Dobrze zrównoważone elementy (nie za dużo, nie za mało). Fajnie wymyśliłeś z tym uschniętym konarem.
OCENA: -10/10

Pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

#5 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2010-05-04, 15:18

No, źle nie jest, trochę urozmaicić można by teren, ładniej ubrudzić czołg.
Powtarzam nie jest źle, pracuj i ćwicz :-D

Awatar użytkownika
r-t

#6 Post autor: r-t » 2010-05-04, 16:16

Bartek18, Na Naszym Forum przyjęto zasadę, że używa się opcji Edycji, ja Twoje 4 posty połączyłem w jeden (tak jest chyba wygodniej),
Ponadto skoro już korzystasz z Fotosika, to tam jest taka bardzo fajna opcja "Miniaturka na forum(pełen rozmiar. Nowe!)"
Zdjęcia staraj się też wstawiać nie większe jak 1024x768.
Jeśli to poprawisz oglądanie Twoich prac stanie się o wiele łatwiejsze ;-)
Po napisaniu posta przeczytaj go i popraw błędy i literówki, niewiele to czasu zajmuje a lepiej się post będzie czytało.

Pozdrawiam.

bartek18

#7 Post autor: bartek18 » 2010-05-04, 16:28

Ciesze się że diorama się w miarę podoba. Postaram się poprawić to o czym pisaliście, czyli głównie te felerne zasieki, i sam wygląd relacji z budowy. Dziękuje za przychylne komentarze. Już mam pomysł na kolejną dioramę i postaram się dodawać zdjęcia na bieżąco i tak jak należy a nie odnośniki. Jeszcze raz dziękuje i
Pozdrawiam

Wicio
Kontakt:

#8 Post autor: Wicio » 2010-05-05, 13:07

Witam

Kolego, hmm czy sie podoba - nie pdoba sie. A dlaczego? Dlatego że,
1) czołg - w ogóle nie widac byś go potraktował brudzeniem, postarzaniem etc.
2) diorama - no tu można pisać i pisać. Wyglądo tak jak fragment nowozrobionego parku, ładnie przystrzyżona trawa itp. Taki stan rzeczy jest nie do przyjęcia. Poogladaj sobie Kolego dioramy Modelarzy z Modelworka czy PWM. Radzę Ci, bo to coś, nie jest fajne. Raczej przypomina zabawkę.

Mam do Ciebie zasadnicze pytanie. Czy Ty sklejałes juz jakis model? Bo winiete smiało można robić, ale jak sie opanuje sztuke sklejania a i najważniejsze brudzenia modelu (jest to skrót myślowy, chodzi mi o: wash, suchy pędzel itd). Jesli nie, a po modelu widzę, że nie. To odstaw na razie "dioramę" i zrób relację z modelem.
Nie chce Cię zdołowac ale nie ma sie czym podniecać, powinieneć zacząć od modelu a później robić podstawkę.
A tak w kwestii jasności, planujesz na Twym dziele umieścić jakiś żołnierzy?!
Pzdr.

bartek18

#9 Post autor: bartek18 » 2010-05-05, 14:26

Chmm no jak teraz na to patrze to faktycznie troszkę zbyt to takie zabawkowe. Jeśli chodzi o moje doświadczenia z modelami, no to wcześniej sklejałem pzkpfw 4 1:35, który defakto już nie istniej, no i Jagdpather 1:35, przy czym oba te modele były sklejane w taki prosty sposób, to znaczy bez brudzenia obijania itp. . Teraz zbieram pieniądze na nowy model i postaram się zrobić relacje z budowy, chciałbym się poprzez to nauczyć na czym polegają różne techniki modelarskie typu wash, suchy pędzel itd. Fajnie że krytycznie spojrzałeś na moją prace bo o takie opinie mi chodziło, pokazujące co jest nie tak jak być powinno

Wicio
Kontakt:

#10 Post autor: Wicio » 2010-05-06, 08:42

Wiesz co, śmiało możesz tego teciaka przerobić. Masz model, tylko teraz sam musisz zdecydować czy robisz tego czy zabierasz sie za nowy.

bartek18

#11 Post autor: bartek18 » 2010-05-06, 14:39

W zasadzie to masz racje, musiał bym go troszkę rozebrać bo trzeba by gąsienice przejechać jakimś metalizerem i porządne błotko na nie nałożyć, tak w ogóle to bym do tego tematu dołączył taką małą relacje, i może z waszą pomocą coś by z tego wyszło. Kurcze szkoda bo na chwile obecną nie dysponuje aerografem który by z pewnością ułatwił sprawę.
Mam na początek prośbę, czy mógłby ktoś objaśnić jak zrobić zadrapania i rdze?

Mam pytanie koledzy, jak myślicie czy blacha z puszki po piwie (których u mnie nie brakuje :)) nadała by się na zrobienie samych końcówek błotników (przód i tył) do teciaka. Są tam takie łączenia i na nich można by wykonać wycięcie błotnika

Wicio
Kontakt:

#12 Post autor: Wicio » 2010-05-06, 19:31

Kolego trochę nie tędy droga. On się nadaje do wypłukania czyli zanurzenia w cleanluxie. Najlepiej tak zrobić, i zacząć od początku. Bo tak jak Ty chcesz, to wyjdzie Ci jeszcze gorzej niż masz teraz. Resztę Ci napisze na pw.

bartek18

#13 Post autor: bartek18 » 2010-05-06, 20:49

Panowie teraz z troche innej beki pytanie, czy opłaca sie kupić ten aerograf (taki tani bo na lepszy mnie nie stać) http://allegro.pl/item1025380668_aerogr ... ml#gallery

Awatar użytkownika
MeSSer

#14 Post autor: MeSSer » 2010-05-06, 20:53

bartek18 pisze:Mam pytanie koledzy, jak myślicie czy blacha z puszki po piwie (których u mnie nie brakuje :)) nadała by się na zrobienie samych końcówek błotników (przód i tył) do teciaka. Są tam takie łączenia i na nich można by wykonać wycięcie błotnika
Co przez to sugerujesz :mrgreen:
A co do puszek to oczywiście że się nadadzą.

A czy Szanowny kolega Wicio, mógł by mi też wysłać Jak robić obicia i rdzę?(jeśli oczywiście kolega będzie pisał naszemu koledze bartek18, Te techniki)

Pozdrawiam.
MeSSer
Ostatnio zmieniony 2010-05-06, 21:02 przez MeSSer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
MeSSer

#15 Post autor: MeSSer » 2010-05-06, 20:58

bartek18 pisze:Panowie teraz z troche innej beki pytanie, czy opłaca sie kupić ten aerograf (taki tani bo na lepszy mnie nie stać) http://allegro.pl/item1025380668_aerogr ... ml#gallery
No dobrze kolego, po co kupować od razu areo, lepiej nauczyć się malować pędzlami a później przejść częściowo na areo, a poza tym też samo areo nie wystarczy, potrzebny będzie tez kompresor który kosztuje tyle co areo. Więc moim zdanie nie opłaca się na razie areo kupować.

Pozdrawiam.
MeSSer

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”