Model relaksacyjny <oby> czyli Fi-156 Storch

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
r-t

Model relaksacyjny <oby> czyli Fi-156 Storch

#1 Post autor: r-t » 2009-11-15, 17:49

Witam :)

Jako, że czekam na elementy do Tygrysa, karton mnie ostatnio nie lubi przedstawiam taki mały a zarazem szybki projekcik :) Model z pudełka Academy, skala 1:72, jakość przystępna jak na tą cenę i skalę, oczywiście istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że modelu nigdy nie ukończę ale nie ma co przesądzać z góry :)

Postanowiłem trochę ożywić kabinę, więc najpierw frezowanie, ścinanie i szlifowanie wszystkiego tego co zbędne i nieciekawe :-)

Obrazek

Podłoga plastikowa mi się absolutnie nie podobała, więc wziąłem kawałek listewki dębowej, odciąłem w poprzek włókien i jest na razie jest to tylko przymiarka :) Kratownica wykonana z cewki miedzianej, średnica dobrana jest "na oko", w oparciu o zdjęcia z sieci, Tylna ścianka też została zmodyfikowana, producent przewidział tam jakiś schodek, a faktycznie były tam wieszaki na 4 magazynki do km-a.

Obrazek Obrazek Obrazek

Na razie było by na tyle.

r-t.

Awatar użytkownika
Kroolo

#2 Post autor: Kroolo » 2009-11-15, 22:49

Konstrukcja ciekawa - kiedyś bardzo mi się ten samolot podobał. Z miłą chęcią popatrzę na Twoje wykonanie!

Awatar użytkownika
r-t

#4 Post autor: r-t » 2009-11-16, 13:52

Kroolo, A ja się nie obrażę jak mi po kibicujesz :D a jak jeszcze Radzio się dołączy to już będzie cud - miód :)
Mnie też zawsze się podobała ta konstrukcja, dlatego jedna jest na to rada :mrgreen: kupować i sklejać :). W modelarskim gdzie się zaopatruję, mają tego kraciaka z Tristar-a kt. link Radzio wstawił ( za linki bardzo dziękuję dużo mi pomogą :-) )

Dziś udało mi się dorobić fotel pilota, który idealny nie jest ale ze względu na rozmiar lepiej mi nie chciało wyjść. Położyć 2 warstwy Pactry, kolor wnętrza dobrany na oko, instrukcja zaleca green-grey, w sieci znalazłem zdjęcia z jasnym szarym, białym jak i zielonym więc zrobiłem całość w szarości.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz czas na orczyk, drążek i drobiazgi kabinowe :)

Pozdrawiam i zapraszam niebawem :)

Awatar użytkownika
Radzio65

#5 Post autor: Radzio65 » 2009-11-16, 14:06

r-t , ten green-grey to na bank RLM 02, polecałbym acrylową ModelMaster a jeszcze bardziej Gunze serii H. Ten model Tristar'a jest super. Co prawda nie mam go , ale oglądałem - miałem w łapkach. Wart kupienia. No i ze względu na skalę , można więcej pokazać niż w "72" . Działaj, działaj :-) Jak forum zaczęło normalnie funkcjonować to i ja pewnie zacznę się pojawiać.

:-)

Awatar użytkownika
r-t

#6 Post autor: r-t » 2009-11-16, 14:15

Radzio65, Też miałem go w łapach :D ale niestety zrujnowałem się na Tiger-a i na tego funduszy mi brakło, chyba że tam jeszcze trochę poleży to go nabędę i będzie czekał na jakąś dioramę jako, że skala 1:35 temu sprzyja :)

Co do koloru to faktycznie jest to RLM 02, ja jednak wnętrze robię szare, dziś byłem szukać na mieście właśnie w palecie MM, ale niestety tego koloru na stanie nie mieli więc trudno :)

Radzio65 pisze:[ Jak forum zaczęło normalnie funkcjonować to i ja pewnie zacznę się pojawiać.

Cieszy mnie to niezmiernie :mrgreen:

r-t :)

Awatar użytkownika
r-t

#7 Post autor: r-t » 2009-11-16, 16:18

Lecimy dalej :) jak na razie z fabrycznych elementów w kabinie jest tylko siedzisko strzelca-obserwatora :) całość po wstępnym malowaniu, miejsce na drążku tam, gdzie pilot go trzyma pomaluje jutro Tamiyowskim X-18 :-)

Obrazek Obrazek

Powoli zbliżam się do zamknięcia k-ba, po wstępnych przymiarkach żadnych szpar nie widać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MeSSer

#8 Post autor: MeSSer » 2009-11-16, 17:37

Cześć :-) r-t bardzo fajny model wybrałeś, fajnie że nie używasz niektórych części i sam je wykonujesz, tak jak inni mówią działaj bo jestem teraz twoim wielkim fanem :mrgreen:
Radzio65 pisze:Jak forum zaczęło normalnie funkcjonować to i ja pewnie zacznę się pojawiać.
Też się bardzo cieszę że wrócisz bo tęskniłem za twoimi relacjami.
Jak coś to ja Masserati tylko nick zmieniłem.

Pozdrawiam MeSSer

Awatar użytkownika
r-t

#9 Post autor: r-t » 2009-11-16, 22:12

No i podziałałem :)

Sitz strzelca, uchwyt na km, skleiłem połówki k-ba i zaszpachlowałem minimalnie nierówności, model jest na prawdę fajny < jak do tej pory >. Jutro będę działał dalej z tablicą przyrządów i drobnicą kabinową i jak czas pozwoli nad oszkleniem :)

W tym modelu po raz pierwszy kleje za pomocą nitro, i muszę przyznać że jestem mile zaskoczony efektami :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Malowanie będzie najprawdopodobniej zimowe, wybiorę jakieś fajne i nietypowe :-)

A na koniec fotka instrukcji :

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dawid xd

#10 Post autor: dawid xd » 2009-11-16, 22:21

Fajnie to wygląda :-D .Czekam na dalsze prace. Podoba mi się :). :lol:

Awatar użytkownika
Radzio65

#11 Post autor: Radzio65 » 2009-11-17, 07:53

Fajnie r-t . Coraz częściej zastanawiam się nad szpachlowaniem - tylko w przypadku małych ubytków/niedopasowań - za pomocą gęstego cyjanoakrylu i wyrównywania Debonderem. Widziałem efekty takiej kombinacji i byłem mocno zaskoczony. Pozytywnie oczywiście. Muszę rozejrzeć się za Debonderem, chyba tylko sklepy internetowe wchodzą w grę.

Awatar użytkownika
Radzio65

#12 Post autor: Radzio65 » 2009-11-18, 09:01

r-t , a to żeby Ci dodać zapału do sklejania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Podnoś poprzeczkę chłopie :mrgreen:

Obrazek Obrazek

Leć w większe skale, bo tam można więcej pokazać. Lepiej kupić jeden większy, wyższej jakości i droższy model, niż 5 tańszych w mniejszej skali. To tak w nawiązaniu do Storch'a z Tristara w "trzydziestcepiątce". Aha, pilot jest w 1:32

Pozdr.

Awatar użytkownika
r-t

#13 Post autor: r-t » 2009-11-18, 09:29

Radzio65, Ten model to jedynie odskocznia i nic poza tym, nie zamierzam bawić się już w "siedem-dwójkę", w składziku z "latadeł" mam teraz już tylko Dauntlessa z Italerki <praepak od Acurate> w "cztery-ósemce", a że samolociarzem jako tako nie jestem to podchodzę do tego z lekkim dystansem.

A teraz pozwolę sobie zwrócić Ci uwagę :mrgreen: Szkap fajny zwłaszcza twarz, ale nie usunąłeś szwów ma rekach i nogach, a to od razu się rzuca w oczy ;-)

No i czas na detalik, tablica przyrządów, początkowo nie miałem pomysłu nią więc maluję na czarno, myślę sobie będzie ok a tu "Zonk" wygląda jak element z nieoszlifowanymi śladami po wtryskarce :-? Więc biorę wiertło 0,7mm i nawiercam powierzchnię, powstaje zagłębienie ,które obecnie jest już pomalowane innym czarny, i krawędzie są przetarte by je podkreślić :mrgreen:
Tak to wyglądało:
Obrazek

mam już wklejone usterzenie do kadłuba, oraz płaty sklejone do kupy, wszystko pasuje bdb poza "dziobem" tam w użytek poszła szpachla :)

Na razie tyle :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Radzio65

#14 Post autor: Radzio65 » 2009-11-18, 09:38

Eeeeee, to nie Niemiec tylko Amerykanin :-)
Szwów nie usunąłem z premedytacją. Może to i błąd ... Jak się gościa wklei do kabiny to i tak tego nie widać. Inna rzecz, ze musze go dokończyć malować, jeszcze parę machnięć pędzlem, wyrównać i będzie przyzwoicie :-)

Awatar użytkownika
r-t

#15 Post autor: r-t » 2009-11-18, 09:43

A gdzie Ty chcesz tego Jankesa posadzić :?: :mrgreen:
A tak BTW, z Kava cos działasz ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”