Pzkpfw I Ausf. A (Early Production) Dragon 1:35

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
trav3rs

#61 Post autor: trav3rs » 2012-01-29, 10:29

Hełm i puszka na maskę p.gaz. są obite, ale przez świecenie się Sido kiepsko to widać na zdjęciu. A o obiciu broni faktycznie zapomniałem. :-P

trav3rs

#62 Post autor: trav3rs » 2012-02-03, 16:52

Witam
Nadszedł weekend, więc znalazł się czas na modelarstwo. :-)
Czołg można uznać za skończony. Bagaże już zamontowane na stałe. Dokonałem małej zmiany - zamiast liny holowniczej umieściłem z przodu jeden z dwóch tobołków-samoróbek.
Model muszę jeszcze pokryć lakierem matowym. Jaki możecie mi doradzić? Co sądzicie o lakierach od Gunze (Mr. Super Clear albo Mr. Top Coat)?
Oto zdjęcia w świetle dnia (pierwsze zabawy trybem makro):
Obrazek Obrazek Obrazek

Co do liny - wydawała mi się nieodpowiednia wymiarowo dla tego modelu. Użyję jej w Sheridanie.

W końcu też zebrałem do kupy wszystkie narzędzia potrzebne do wykonania dioramki:
- jako podstawkę wykorzystam kawałek deski,
- podłoże wykonam z masy plastycznej firmy Koh-I-Noor,
- rolę piasku odegra pył kąpielowy dla szynszyli,
- kępki trawy wykonam z włosia pędzla, albo nitek utwardzonych wikolem (chyba, że macie inny pomysł).
Pozdrawiam :-)

trav3rs

#63 Post autor: trav3rs » 2012-02-04, 16:23

Witam
Czas przedstawić koncepcję mojej dioramki.
Nosi ona tytuł: "Mieliśmy kiedyś przyjaciela." i będzie przedstawiać miejsce pochówku towarzysza broni, na pustyni, niedaleko Tobruku (rok 1941). Pojazd i figuranci zostali sklasyfikowani jako 5 Lekka Dywizja Pancerna.
Ustawienie:
Obrazek Obrazek Obrazek
Szczegóły - wykonałem ślad w podłożu imitujący ciągnięcie ciała na kawałku plandeki, która leży przy grobie. Zrobiłem ją z chusteczki nasączonej rozcieńczonym Wikolem, a jak wyschnie to pomaluję i zrobię plamy imitujące zaschniętą krew.
Obrazek Obrazek
Grób - obłożyłem kamyczkami, zamiast krzyża umieściłem hełm zabitego na karabinie, pod którym umieściłem buty, oraz zostawiłem saperkę wbitą w ziemię.
Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz poczekam dobę, aż masa dobrze wyschnie i jutro pomaluję ją kolorem Dark Sand. Następnie pokryję piaskiem i zaleję rozcieńczonym Wikolem. Na koniec przykleję czołg i figurantów oraz dodam gdzieniegdzie niskie rośliny (trawy, krzewy).
Co sądzicie?

Awatar użytkownika
sclaasamp

#64 Post autor: sclaasamp » 2012-02-04, 17:14

Fajna ta dioramka. Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Stojkovic

#65 Post autor: Stojkovic » 2012-02-04, 18:16

Jeżeli chcesz w takim stylu dioramkę, to popraw dwie rzeczy:
- piasek za bardzo uklepany
- wydrąż buty wewnątrz.

Awatar użytkownika
sclaasamp

#66 Post autor: sclaasamp » 2012-02-04, 22:47

Jakie kolorki poszły na figurki ?

trav3rs

#67 Post autor: trav3rs » 2012-02-05, 10:40

sclaasamp pisze:Jakie kolorki poszły na figurki ?
Używałem tylko farb od Vallejo Model Color:
Mundur i hełm - jest to mieszanka kolorów: Flat Brown (70984), Dark Sand (70847), Iraqui Sand (70819) oraz kapka USA Olive Drab (70889). Odcienie rozrabiałem dla każdego figuranta osobno, dlatego każdy ma trochę inny mundur.
Sakwy, manierki, ładownice - Flat Brown (70984),
Szelki, pojemnik na maskę p.gaz., chlebak - Dark Sand (70847) lub Iraqui Sand (70819) rozjaśniane kolorem białym,
Buty - generalnie Flat Brown (70984), podeszwy Black (70950),
Sprzączka pasa, odznaki - Gunmetal Grey (70863),
Głowa, ręce - Basic Skintone (70815)
Później pokryłem Sidoluxem i cieniowałem całego figuranta przy pomocy farby olejnej o kolorze Brąz van Dycka (gęsty wash rozrobiony White Spiritem).

Masa podeschła i generalnie złapał ją skurcz. Porobiły się szczeliny że ho ho, poza tym zaczęła odchodzić od deski. Nie pozostawało mi nic innego jak złapać Kropelkę i Wikol i przeciwdziałać degradacji mojej pracy. Całość skleiłem ze sobą nierozrobionym Wikolem, większe dziury połatałem masą, a mniejsze szczeliny zalałem Kropelką. Potem Wikol rozcieńczyłem wodą i taką mieszaniną pokryłem całą powierzchnię z masy. Finalizacja prac odsunęła się w czasie, ale ważne, żeby moja "pustynia" nie poszła w rozsypkę. Przekonamy się za 24h. :mrgreen:

Ponieważ i tak muszę czekać, zabrałem się za składanie Sheridana. Oto jak prezentuje się jego bryła względem Pzkpfw. I:
Obrazek Obrazek
Nie sądzę, żebym kiedyś na warsztacie miał mniejszego szkraba w 1:35. :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”