Junkers "Stuka" Ju 87G - reanimacja
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Dzięki za wszelkie uwagi. Ten model nie jest skończony, ale zdecydowanie na ni lepiej coś zepsuć, niż na nowym modelu.
Fakt model wygląda... inaczej.
Pancerka strasznie mi się podoba, ale jesli będę miał na warsztacie coś z lotnictwa będę liczył na twoją, a raczej waszą pomoc.
W planach mam Chinooka, UH1 i SA330 Puma.
Więc będzie w czym pomagać.
Fakt model wygląda... inaczej.
Pancerka strasznie mi się podoba, ale jesli będę miał na warsztacie coś z lotnictwa będę liczył na twoją, a raczej waszą pomoc.
W planach mam Chinooka, UH1 i SA330 Puma.
Więc będzie w czym pomagać.
- Tomasz Mroczkowski
Wypróbowałem na modeluzakupiony DecalFix i lakier z Humbrola. Wiem, że odradzaliście, ale chciałem spróbować samemu, zeby mieć porównanie w przyszłości. Co do kalek to od razu zauważyłem, że są stare i klej się nie trzyma zbyt dobrze na powierzchniach. Sporo się z tym kmęczyłem i przyznam, że nie sądziłem, że płyn do kalek może zostawiać ślady użycia. Nie wiem jak z MicroSol lub produkty innych marek, ale DecalFix musi być potem pokrywany lakierem. Skoro jesteśmy przy lakierze, to miał być matowy a wydszedł błyszcząco - matowy. Nie wiem, czy to moja wina, czy preparat jest zwyczajnie do... niczego.
Dobrze, że Stuka posłużyła jako poligon doświadczalny. Dopatrzyłem się wielu błędów, których już w przyszłości będę unikał. Wiele nie mogłem też poprawić np. przy symetrii i kącie przyklejenia skrzydeł itp. Gdybym robił go od 0 to pewnie byłoby inaczej. Mimo wszystko ani trochę nie żałuje czasu poświęconego na jego "reanimację".
Końcowa galeria z mojego... tworu. Osobiście uważam że mogło być lepiej, ale też mogło być gorzej.

Dobrze, że Stuka posłużyła jako poligon doświadczalny. Dopatrzyłem się wielu błędów, których już w przyszłości będę unikał. Wiele nie mogłem też poprawić np. przy symetrii i kącie przyklejenia skrzydeł itp. Gdybym robił go od 0 to pewnie byłoby inaczej. Mimo wszystko ani trochę nie żałuje czasu poświęconego na jego "reanimację".
Końcowa galeria z mojego... tworu. Osobiście uważam że mogło być lepiej, ale też mogło być gorzej.

-
- Tomasz Mroczkowski
Tak przy okazji lakierów zadam ostateczne pytanie.
Kupiłem Sidolux do PCV. Wyczytałem, że by uzyskać matowy efekt należy rozcieńczyć go w proporcjach 50/50 z wodą. Maluje Humbrolami. Pomalowany model pokrywam warstwą Sidoluxu w w/w proporcjach, następnie kładę wash zrobiony z czarnej farby humbrola i rozpuszczalnika Wamod. Następnie kalki i na to kolejna warstwa Sidoluxu 50/50 by uzyskać matowy efekt, czy też lakier Revella?
Chodzi mi przedewszystkim o to, czy jeśli uczynię tak jak napisałem, to nie będę miał "sielanki" na modelu i czy mieszanka washowa nie zaszkodzi?
Napewno mieliście kiedyś podobne dylematy :P
Kupiłem Sidolux do PCV. Wyczytałem, że by uzyskać matowy efekt należy rozcieńczyć go w proporcjach 50/50 z wodą. Maluje Humbrolami. Pomalowany model pokrywam warstwą Sidoluxu w w/w proporcjach, następnie kładę wash zrobiony z czarnej farby humbrola i rozpuszczalnika Wamod. Następnie kalki i na to kolejna warstwa Sidoluxu 50/50 by uzyskać matowy efekt, czy też lakier Revella?
Chodzi mi przedewszystkim o to, czy jeśli uczynię tak jak napisałem, to nie będę miał "sielanki" na modelu i czy mieszanka washowa nie zaszkodzi?
Napewno mieliście kiedyś podobne dylematy :P
- Tomasz Mroczkowski
No nie tak, najpierw położyć trzeba nierozcieńczony sidolux bo powierzchnia musi być błyszcząca, następnie idą kalkomanie, znowu sido błyszczący i na to wash. Po wytarciu washa idzie lakier matowy i koniec. Jeżeli źle zabezpieczysz model to sielanka może być, i to całkiem niezła.Stojkovic pisze:Pomalowany model pokrywam warstwą Sidoluxu w w/w proporcjach, następnie kładę wash zrobiony z czarnej farby humbrola i rozpuszczalnika Wamod. Następnie kalki i na to kolejna warstwa Sidoluxu 50/50 by uzyskać matowy efekt, czy też lakier Revella?
- Tomasz Mroczkowski
-