Sd. Kfz 250/9 Tamiya 1/35

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#16 Post autor: RysiuMajster » 2010-09-14, 22:47

Witam

Co do gąsek to jak pamiętam EZ z Dragona są bez ramek powycinane i gotowe do klejenia natomiast Tamka ma po prostu ogniwka w ramce do wycinania i obrabiania

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stojkovic

#17 Post autor: Stojkovic » 2010-09-19, 15:15

Wreszcie mam za sobą pierwsze gąski ogniwkowe z Tamiy. Nie obyło się bez contacty, która rzeczywiście jest do tego idealna. Łatwo nie było, ale mam to już za sobą, więc oceniając wygląd gąsek miejcie na względzie, że robiłem to po raz pierwszy.

Poniżej kilka fotek wnętrza przed zamknięciem i ogólny wygląd pojazdu przed kolejnymi etapami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gąsienice będą błocone, więc się babole niektóre zakryje.

Komentujcie towarzysze :)

Awatar użytkownika
r-t

#18 Post autor: r-t » 2010-09-19, 15:25

Cześć :-)

Całkiem przyzwoicie radzisz sobie z malowaniem, farba wygląda na dobrze położoną, ale musisz poświęcać więcej uwagi detalom. Gąski od wewnątrz warto potraktować metalizerem z suchego pędzla, tam gdzie chodzą koła z reguły lśniły czystym metalem, poza tymi miejscami straszyły rdzą i brudem :-P
Zrób też coś z tymi przednimi kołami, bo mają strasznie 'walniętą' zbieżność :-?

Podsumowując, pracuj dalej, nie spiesz spiesz się jeszcze wolniej i podglądaj prace innych, ich obchodzenie się z detalami i problemami.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#19 Post autor: Stojkovic » 2010-09-19, 17:08

Dzięki wielkie za cenne słowa otuchy.

Rzeczywiście przy tym modelu za cel postawiłem lepsze malowanie niż poprzednim razem. Nie bez znaczenia jest przeskoczenie z Humbrola na Model Mastera.
Gąski na poczatku sklejałem i od razu je doklejałem do kół. Drugi raz już tak nie zrobię, ale będę pamiętał o uwagach nt. zurzycia ogniw.
Koła rzeczywiście do poprawy, a jeszcze mnie czeka sporo pracy przy tym modelu. Po pierwsze mam dylemat, czy zostawić otwarte "skrzydła" na wieżyczce? Wtedy będzie widać przyklejane kawałki tej siateczki i chyba nie najlepiej to będzie wyglądało, ale będzie widać więcej wnętrza. Sam nie wiem.

Klapy od silnika będą otwarte i tylne drzwi też. Zobaczymy jak mi to wyjdzie, na pewno nie pójdę na łatwiznę i się nie poddam.
Plandeka w produkcji, bo to "plastikowe coś" z błotnika już wywalone.

Generalnie, to co chcę póki co realizuje.

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#20 Post autor: RysiuMajster » 2010-09-19, 18:43

Witam
Widzę praca posuwa się na przód :-) Co do gąsek to jest ok ale tak jak już kolega wyżej napisał metalizer od środka ;-)
Co do wieżyczki to zależy w jakiej sytuacji masz zamiar przedstawić pojazd
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#21 Post autor: r-t » 2010-09-19, 19:03

Musisz się zastanowić, czy jest co pokazywać a jeśli jest, to czy jest to aby na pewno godne pokazania.
Silnik . . . niby jest ale jakiś taki łysy, bez wyrazu, jakby przypadkiem się tam znalazł.
Z resztą też jest podobnie, można zostawić otwarte ale czy warto? j abym wszystko pozamykał, jeśli nie jest coś odwzorowane właściwie (znaczy z detalami), pomocne są tutaj wszelkie blaszki, żywice i "rękodzieła".
Drugim powodem otwarcia czegoś może być wymóg sytuacji, czyli scenka na dioramie itp. :-)

Warto się zastanowić jak będzie lepiej, i czy przypadkiem jakieś "udziwnienie" nie ujmie odrobiny "przyjemności dla oka" po skończeniu pracy ;-)

No ale to Twój wybór.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#22 Post autor: Stojkovic » 2010-09-19, 19:49

Szczerze mówiąc, to zdecydowałem się na otwarte klapy silnika ze względu na to, że zwyczajnie szkoda by było zakryć silnik, co dodatkowo motywuje do ćwiczeń nad wykonaniem wnętrz.

Drugi powód to ewentualna diorama w przyszłości, tzn. gdy zakupię zestaw figurek z Dragona mechaników naprawiających/robiących przegląd Kfz 250. Model malowany jest na wesję 23 dywizji pancernej w Rosji na początku inwazji na ten kraj. Ale to raczej przyszłość, bo póki co jak wiele osób radzi chcę doskonalić warsztat na samych modelach.

Mam jeszcze Greifa w szafie i on będzie zamknięty.

Jutro dodam fotki z działkiem i karabinem już w wieżyczce i poradzicie mi może wtedy co lepiej zrobić. Raczej skłaniam się do tego, żeby zamknąć, ale skonsultuje to z waszymi opiniami.

Myślę, że są postępy i w miarę możliwości jest coraz lepiej.

Awatar użytkownika
Stojkovic

#23 Post autor: Stojkovic » 2010-09-22, 09:48

Kilka zdjęć z obecnego wyglądu modelu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wiele jeszcze do dorobienia/poprawy, ale tak jak planowałem, ykonałem własnoręcznie plandekę zamiast tego "cuda" od Tamiy.

Poprawiłem koła zębate, to znaczy zmieniłem kolor zębów na bazowy z czarnego.

Awatar użytkownika
r-t

#24 Post autor: r-t » 2010-09-22, 10:00

Wygląda zachęcająco, co do koła napędowego to pierwszą rzeczą jaka miała miejsce podczas użytkowania, było ścieranie farby z zębów do gołego metalu.
Uzbrojenie jak dla mnie jest za jasne, broń była oksydowana, nie srebrzona.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Paws

#25 Post autor: Paws » 2010-09-22, 20:32

Model w fazie produkcji wygląda obiecująco-podoba mi się Twoja praca, czekam na efekt końcowy.

Trza poprawić malowanie przednich kół-czarna farba "pomazała" ich środki. W tej skali to koło jest na tyle wielkie że spokojnie pędzelkiem można to poprawić bez większych utrudnień. Podobnie ma się sprawa z kołami gąsienić-tu troszkę "zachodzą" czarne "bandarze" kół

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#26 Post autor: RysiuMajster » 2010-09-22, 20:58

Witam
Zgadzam się z kolegami zęby w kole i miejsce styku na gąsienicach wysrebrz metalizerem nada to realizmu
przybrudź też uzbrojenie przyciemnij je za bardzo się błyszczy polecam pomaluj gunmetalem a potem suchy pędzel z metalizera (tylko nie za dużo)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stojkovic

#27 Post autor: Stojkovic » 2010-09-22, 21:46

Na początek wielkie dzięki za wszelkie opinie. Budujące jest to, że widoczny jest u mnie postęp.
Koła postaram się poprawić i gąsienice "pozadzierać". Uzbrojenie malowane Gun metalem Humbrola, który wychodzi nie jak gun metal a raczej jak dark aluminium.

Czy polecacie jakąś firmę która produkuje kolor najbardziej satysfakcjonujący przy malowaniu uzbrojenia?

Ważna była plandeka, która prócz siedzeń jest pierwszą waloryzacją modelu jaką zrobiłem. Mam nadzjeję, że nie jest najgorsza. Nie zwróciliście uwagi na nią, co raczej jest znakiem, że nie rzuca się w oczy :) i jest ok.

Postaram się jutro rano skorygować błędy które wytknęliście.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!

Awatar użytkownika
r-t

#28 Post autor: r-t » 2010-09-22, 21:51

Gun matel od Model Master'a może się nadać, do tego suchy pędzel XF-32 od Tamki i powinno być ok. Plandeka też niczego sobie :-)

Awatar użytkownika
Stojkovic

#29 Post autor: Stojkovic » 2010-09-24, 11:19

Czas na pokaz już sklejonego w całości modelu. Osobno do doklejenia drzwi tylne, ale chce na nich wypróbować Vallejo wash, więc wygodnie będzie je później dokleić po eksperymencie.

Poprawiłem:
- koło przednie
- zęby koła napędowego po obu stronach
- obdarłem do gołego metalu gąsienice w kluczowych miejscach
- przyciemniłem uzbrojenie

Dodane:
- obicia i odpryski
- osłony na wieży
- linka stalowa z tyłu
- pomalowane kłódki od skrzyneczek na błotnikach
- sadzę na klapach silnika

Model czeka tylko już na doklejenie drzwi, pierwszą warstwę sido i kalki. Już powoli myślę nad następnym modelem.

Fotki z dzisiaj:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Osobiście wykonałem wszystko mniej więcej tak jak to sobie zaplanowałem. Szkoda, że wnętrza nie widać, ale sama świadomość że jest zrobione dodaje mi radości, że sobie tego nie odpuściłem.

Awatar użytkownika
RysiuMajster
Kontakt:

#30 Post autor: RysiuMajster » 2010-09-24, 12:08

Witam
Jeśli mogę coś doradzić to popracuj jeszcze nad przednim kołem a mianowicie fragmencie stuku opony z felgą troszkę nie estetycznie wyglądają te czarne plamy na feldze ale poza tym jest ok co do plandeki to wygląda naprawdę ciekawie

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”