Cześć! pora zdać wam relację co tam z moim modelem. Dzisiejszym tematem będą dwie rzeczy: karabin i światła. Zaczynamy od karabinu browninga wz. 1919. ten firmowy od italerki może i najgorszy nie jest, ale wolałem go poddać tunningowi. Zaopatrzyłem się w elementy fototrawione firmy Aber. Wykorzystałem tylko kilka elementów z blaszek. Inny sposób mocowania karabinu na podstawie zniechęcił mnie do robienia czegokolwiek więcej niż lufa celownik skrzynka z amunicją(bo to ,,coś co było od italeri to kpina- jakieś takie małe, kwadratowe i jeszcze skośnie zakończone

). Jako lufa służy igła lekarska 0,7 i na niej nawinięty element z blaszki Aber. Jako że modelarz to człowiek zaradny i nieszablonowy to rękojeść karabinu oraz uchwyt prowadnicy wykonałem z ,,patyczków", ale nie ze zwykłych, tylko wyciętych z starej miotły:
teraz można się śmiać

...już? a tak naprawdę całkiem dobrze się to sprawdziło. Sami oceńcie:
prowadnica i patyczek z miotełki
a tak wygląda to założone:
A taki mi wyszedł browning 1919 (jest jeszcze drugi osadzany nad przedziałem kierowcy, do ostrzału na wprost, ale że są niemalże identyczne to pojawi się później, przy podsumowaniu):
browning 1919 na swoim miejscu:
Jako odskocznie przed kolejnym karabinem(Browningiem M-2) postanowiłem wykonać światła. Z pomocą przyszła mi technika wytłaczania kabin, zapożyczona z Kartonu.odpowiednia końcówka pędzla folia i świeczka i mamy coś takiego:

Następnie od środka pomalowałem na srebrno i w odpowiednich kolorach na zewnątrz. Dokleiłem kawałek spinacza biurowego, jako nóżka. jak to sobie schło z puszki po złocistym trunku wykonałem osłony świateł, na które po ukształtowaniu nakleiłem nity. Nity wykonałem wycinając je z kartonu igłą lekarską 0,9. Farba wyschła więc kolej na żaróweczki, które są niczym innym jak kulkami z woreczków do pochłaniania wilgoci, które każdy znajduje przy nowo kupionych butach. Tak to wyglądało przed naklejeniem szyb na światełka:

A po naklejeniu tak:
Światła już na swoim miejscu:
Czas na Osłony:
Na koniec ogólny podgląd na to co do tej pory udało mi się stworzyć:
Uff! no to dzisiaj sobie wątek poszerzyłem

Na dzisiaj tyle.
Pozdrawiam!!!