Witaj,
nie jestem plastikowcem idopiero raczkuję w tej kwestii, ale mogę napisać, że kupujesz model, w zależności ile chcesz wydać od 9pln do kilku tysięcy pln... druga sprawa podklad, tu nie oszczędzaj albo tamiya albo gunze. Jak użyjesz dobry podkład to z farbami pójdzie łatwiej, no właśnie farby pactra po 4 pln, vallejo po 10, tamiya i gunze dużo droższe. Ja używałem tamiya i gunze, ale coś i pasowało w nich, farby genialne ale nie umiałem czyścić aero i pędzelka. Na chwilę obecną bawię się pactrami(ze względu na pojawienie się potomka

aczkolwiek jak się urodził to aero jeszcze nie używałem, coś się boję), farby ok, ale różnie bywa z gęstością, Jedną musiałem rozcieńczać a drugą z kolei wlałem bezpośrednio do aero i ładnie kryła. Nie kupuj farb humbrola. Humbrol stał się katastrofą, to nie ta firma co robiła farby dwadzieścia lat temu, jedną z farbek mam do dzisiaj...i działa. Następnie lakier, tu nie pomogę bo testuję dopiero, washe tak samo. Jezcze nie kapuję wszystkiego. Aha, kwestia najważniejsza, do plastiku to kompresor + aerograf. O ile aerograf może być chinol na początek (za 100pln) o tyle kompresor powinien być trochę lepszy.
Reasumując, najtańszy koszt:
model : 10pln
podkład: tamiya surface 19pln do aero lub 40pln w spray'u (polecam, jest genialny, wybacza błędy)
farby: pactra 4pln, za buteleczkę
lakier: od kilkunastu pln.
washe: od kilku pln
jeżeli nie masz aerografu i kompresora to koszt od 100pln za kompresor i aero, są takie na aukcjach, ale zdecydowanie nie polecam, posłuchałem opinii użytkowników, do kilku tysięcy za kompresor i ponad tysiąc za aero.
Modelarstwo plastikowe to nie jest tanie hobby, tak ogólnie.