Jestem nowicjuszem i ten projekt będzie być może początkiem mojej przygody z modelarstwem. Nie mam żadnego doświadczenia, ale za to bardzo dużo wolnego czasu i wystarczającą ilość gotówki. Chciałbym, żeby ten czołg wyszedł mi w miarę przyzwoicie, nawet jeśli dojdę do tego kosztem obu wspomnianych. Docenię każdą pomoc i każdy pojedynczy wpis, o które bardzo proszę. Jeśli temat spotka się z jakimś zainteresowaniem, chciałbym każdy etap pracy dokumentować i wykonać tę pracę z Wami krok po kroku, tak żebym mógł wypieścić tego potworka na maximum swoich możliwości.
No to zaczynamy.
W model zaopatrzyłem się u Alibaby, przypłynął do mnie tanim chińskim stateczkiem szybciej niż przypuszczałem.
http://www.aliexpress.com/item/Amusing- ... 23485.html
Pudełko 'in real' prezentuje się jak poniżej

A w środku jest trochę ramek z częściami...

Oraz całkiem przejrzysta instrukcja, w większej części spisana chińskimi krzaczkami. Wybrałem z niej dwie moim zdaniem najciekawsze na tę chwilę strony, czyli:
proponowaną przez producenta kolorystykę

i wykaz części w pudełku

1. Muszę kupić narzędzia, wszelkie akcesoria - kleje, farbki itp.
Co do kleju, przeczytałem na forum że dobry mógłby być humbrol poly cement. Na allegro stoi po 20 zł (w tym przesyłka, 28 ml)
A jeśli chodzi o całą resztę, to nie mam zielonego pojęcia. Przeszukam jeszcze forum w wolnej chwili, ale jeśli ktoś kojarzy odpowiedni wątek z randomowym przybornikiem dla początkujących - nie krępujcie się wkleić ;)
Tyle na dziś. Dzięki bardzo za uwagę :D czekam z niecierpliwością na Wasze opinie.
Pozdrowienia,
Łukasz[/b]