Galeria Hawker Hurricane Mk IIC 1/72 (pierwszy model)

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
toudi

Galeria Hawker Hurricane Mk IIC 1/72 (pierwszy model)

#1 Post autor: toudi » 2009-08-09, 19:49

Witam mam do zaprezentowania model Hawker Hurricane Mk IIC w skali 1/72 od revela jest to pierwszy model który pomalowałem i na który nałożyłem kalki nie wyszło to ładnie ale sami zobaczcie, proszę o komentarze, rady itp. sorry za jakość zdjęć ale nie mam żadnego dobrego aparatu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

POZDRO xD obiecuje ze następne modele będą lepsze kolejna relacja lub galeria już nie długo

Awatar użytkownika
Grzegorz11

#2 Post autor: Grzegorz11 » 2009-08-09, 20:13

cóż można powiedzieć ; jak na pierwszy raz nie jest źle ( szkoda że zdjecia nie są lepsze ) widać ( albo mi się wydaje ;-) ) że trochę za dużo farby jest nałożone . :-P

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#3 Post autor: noutilus » 2009-08-09, 20:36

A jaką malowałeś farbą ? Polecam ci wszystkie humbrole.A zdjęcia rób przy dwóch światłach na przeciwko żeby nie było ich widać a model był widoczny bez lampy błyskowej i z makro!

Awatar użytkownika
Paws

#4 Post autor: Paws » 2009-08-10, 07:28

Przede wszystkim to gratuluję Ci ukończenia pierwszego modelu!
Następnym razem staraj się bardziej wyrównać krawędzie plam maskujących, pomaluj kabinę.
Malujesz prawdopodobnie farbami olejnymi (humbroll, revell) i pędzelkiem-zmień farby na akrylowe : Pactra, Valeo, ModelMaster, Tamiya.

Absolutnie nie polecam Humbolli pod pędzel!!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Radzio65

#5 Post autor: Radzio65 » 2009-08-10, 14:00

Dokładnie Toudi, akrylami pomalujesz "delikatniej" , jedyne co trzeba zaakceptować, to słabiej kryją, ale to nie problem - więcej warstw i jest OK. A jeśli koniecznie chcesz malować olejnymi, to postaw ma emalie Model Master, są bardzo dobre.
Co do farb firmy Humbrol - to że są swojego rodzaju standardem, to wie każdy, ale że niestety to najgorsze farby modelarskie, nie każdy chce przyznać. Straszliwie grubo zmielony pigment, skrajnie matowe (jeśli można tak to nazwać) i niestety czasami niepowtarzalne jeśli chodzi o odcień i "matowość".
Generalnie - przestaw się na akrylowe, jak załapiesz jak nimi malować, to sporadycznie będziesz sięgał po olejne.
Co do samego malowania, Paws już Ci napisał. Może tylko to, że zauważyłem na zielonych polach prześwity farby. Wyjdź z założenia, że żadną farbą nie pomalujesz ładnie jedną warstwą farby. Czyli cieniej, równo i kilka warstw jedna na drugą w odstępie kilu do kilkunastu godzin.
Co do nakładania kalkomani, poszukaj w dziale techniki taki temat "Kilka słów o kalkomaniach" , przyda się na przyszłość.

Pozdr.

toudi

#6 Post autor: toudi » 2009-08-10, 14:06

Witam i dziękuje ze wszystkie posty w tym temacie, malowałem farbami revella ponieważ je dostałem. Już nie długo ruszam z moją pierwszą relacją.

POZDRO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”