[Relacja] M-113 A1 APC w skali 1:35 producent ITALERI

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
akwiatkowski

#16 Post autor: akwiatkowski » 2008-06-02, 21:40

Haluś pisze:No ciekawy pomsył ;-) A jakies odpowiednie figurki już masz na oku? :->
W sumie to po spacerze do modelarskiego będę miał ekipe na chodnik ;) w internecie nie znalazłem niczego specjalnego bo wszyscy znalezieni żołnierze mają postawę "w akcji" z bronią tak więc przeszukam to co lokalny modelarski ma w ofercie. Nie ukrywam, że wersja z beretami byłaby super :)
Ogólnie to sie zastanawiam czy moja matryca z mąki, soli i wody zrobi dobrą matrycę pod gipsowy odlew :roll:

Hmmm, ogólnie pojawił się mały problem - nie wiem z czego zrobić matrycę i odlew.
Próbowałem na dwa sposoby:
1. Silikon uniwersalny rozprowadzony na płaskiej powierzchni - wady:
- brak możliwości zrobienia gładkiej powierzchni gotowej pod wyciskanie przygotowanym szablonem
- brak możliwości wyciskania - zbyt duże właściwości przywierania nawet po posmarowaniu wyciskacza olejem
1a Gips spisał się w kwesti masy na odlew bardzo dobrze, idealne rozdzielanie warstwy silikonu od gipsu
2. Masa solna na matryce i gips na odlew - to połączenie to porażka nawet nie opisuje za dużo wad!
Może doradzicie z czego skorzystać bo mi na razie brakuje pomysłów!

Awatar użytkownika
akwiatkowski

#17 Post autor: akwiatkowski » 2008-06-07, 22:54

Potrzebuję Waszej opinii!
Pytałem o sposób zrobienia lub też doboru materiałów do zrobienia matrycy i odlewu faktury chodnika - nie pomogliście :(
Jednak w internecie znalazłem dwie rzeczy które razem z moim m-113 mają tworzyć dioramę powiedzcie co sądzicie o tym połączeniu.
Nie ukrywam, że zależy mi na czasie bo niechciałbym żeby ktoś podkupił mi pomysł wcześniej ode mnie.
Patrzcie na to:
Obrazek
Obrazek
no i oczywiście mój M-113:
Obrazek
pojazd ma stać na równi z dłuższym krawężnikiem (zmieści sie :)) a żołnierze mają stać w jego bliskim kontakcie. Może uda mi się wsadzić jednego z nich do włazu :)
Czekam na opinie - zależy mi :)

Awatar użytkownika
Haluś

#18 Post autor: Haluś » 2008-06-08, 06:26

Witam.
Moim zdaniem figurki pasują idealnie a co do faktury chodnika to może poszukać na allegro formy do odlewów z fakturą chodnika .
Ja sam na mojej dioramie ,którą własnie tworze fakture drogi brukowanej postaram sie "wydłubać" w gipsie :mrgreen:
Czekam na ciąg dalszy ;-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
akwiatkowski

#19 Post autor: akwiatkowski » 2008-06-22, 18:41

Witam, po dłuższej przerwie. Nie ukrywam, że tym postem zamykam pracę przy moim M-113 A1 APC, stworzyłem dzięki niemu namiastkę dioramki, którą jeszcze trochę zamierzam zmodernizować.
Poniżej przedstawiam Wam efekt mojej pracy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czekam na Wasze komentarze! Za moment również otwieram nowego posta warsztatowego bo na moim biurku czeka na sklejenie
M-925 5T SHELTER TRUCK :-)

Awatar użytkownika
r-t

#20 Post autor: r-t » 2008-06-22, 18:51

ciekawy pomysł. tylko ten Pan na pierwszym zdjęciu ma nadlewkę na palcach.

A tak na przyszłość rób mniejsze fotki, 800x600 w zupełności wystarcza.

pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”