Kfz Horch 15 1:35 [sklejmy.com-konkurs]

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Wicio
Kontakt:

#16 Post autor: Wicio » 2007-10-03, 19:50

Tak jak obiecałem kontynuuje relacje, ale już poza konkursem. Troche sie nazbierało tego bo zawsze coś majstrowałem przy Horchu.
A więc, na początek korekta błotników:

ObrazekObrazek
Myślę że nie wyszły najgorzej, jak przyjdą koła to wtedy je odpowiednio przytnę i ukształtuje.

Nadepnie:

ObrazekObrazekObrazek
Na fotkach kolejno widzimy: sklejona maskę samochodu, następnie dorobione przeze mnie poręcze które za moment zobaczycie przytwierdzone do drzwi i nie tylko i ostatnia fotkach widnieje na niej fragment układu napędowego, który nie jest jeszcze zusammen.

Kontynuując:

ObrazekObrazekObrazek

Przykleiłem część układu napędowego a także poręcze w samochodzie jak widać na powyższych zdjątkach.

teraz meczę się z washem podłogi:
obecnie pomalowałem mieszanka farb, wody i płynu do mycia naczyń brakuje jeszcze matu ale on zostanie nałożony jutro (bo zwyczajnie nie mam lakieru), aha bo sie tak rozpędziłem i zapomniałem napisać że wash nie jest obecnie prowadzony na Horchu tylko na innym modelu by sprawdzić czy wszystko jest oki.

ObrazekObrazek

Pierwsza fotka pokazuje częściowy wash (bez matu), został wykonany tak jak wyżej napisałem z farb, wody i płynu do mycia naczyń - wash został zrobiony na gąsienicach. I tu muszę zaznaczyć, że kolor tego ni to płynu ni to jakiejś formy masy miał kolor ciemnofioletowy mimo że mieszałem farby akrylowe koloru Burnt Umber i Vandyke Brown ( powinien wyjść kolor błota). Natomiast na drugiej fotce widzimy próby mieszania tych dwóch wyżej wymienionych kolorów z benzyna lakową, jest to obszar wokół lewej części czarnej liny - myślę że jest on widoczny i wyróżnia się spośród pozostałych odcieni, ( na fotce widać tez wash z wody, farb i płynu do mycia rąk- na wieżyczce i lufie, a także kolor błota na przedniej i tylnej płycie czołgu).

Pytanie do Was który jest lepszy??? I który rzeczywiście jest washem??

Aha bym był zapomniał że w międzyczasie skleciłem koła pojazdu o to jedno z nich (wszystkie są takie same).
Obrazek

C.D.N

Awatar użytkownika
Przemo1CK

#17 Post autor: Przemo1CK » 2007-10-03, 20:04

Witam!

Dziwię się, że Ci dziur w modelu nie wyżarło... Jak robisz wash to nie dodawaj żadnego płynu, bo to nie wash tylko jakaś kosmiczna substancja...

Wash akrylowy:
Farba + Woda
Wash olejny:
farba olejna ( najlepiej artystyczna ) + benzyna ekstrakcyjna

A co do płynu to rozcieńczasz go z wodą i nakładasz pędzelkiem, ale dopiero jak wash nałożysz na model... żeby to utrwaliło !!

Pozdrawiam
Przemo

Wicio
Kontakt:

#18 Post autor: Wicio » 2007-10-22, 19:19

Witam!!

Po caaaaaaaaałkiem dużej przerwie postanowiłem powrócić do modelu, szczególnie pomogła, i tego nie ukrywam, muzyka Enia Morriconego :mrgreen: , kto słyszał jego utwory a założę sie ze większość z Was, to wiecie o co mi chodzi.
A zatem wracając do Horcha, czas pokazać to co wybazgrałem:

Obrazek
Na fotkach, niestety dość nie wyraźnych ale to przez oświetlenie za co przepraszam, widać ramę podwozia, pomalowałem ją wstępnie w kolorze panzergrau, będzie jeszcze jedno malowanie (chyba ze macie inne sugestie), elementy układu napędowego, wydechowego oraz zawieszenia pomalowałem na czarno, będzie to tez widać na kolejnej fotce.
Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Na zdjęciach widzimy pudło samochodu, przykleiłem lusterka a także inne elementy, pomalowałem wewnetrzne burty samochodu na kolor panzergrau, dokonałem także washu akrylowego i mam wielką nadzieję że to jest wash lub w jakimś stopniu go przypomina.

Ale to nie koniec, na jaki kolor należy pomalować poręcze w samochodzie?? I jeśli załóżmy że wszystko jest narazie oki, to czy mogę już scalić podwozie z pudłem przykleić pozostałe elementy Horcha i pomalować całość panzergrauem bo chyba ten kolor będzie odpowiedni czyż nie/?? Narazie nic więcej nie przychodzi mi do głowy, jak by co to jeszcze pewnie zapytam Was o sugestie. Aha, nie chce mi się zmieniać poprzedniego zdania, bo przypomniałem sobie jedną rzecz, wydaje mi się że wszelkie "upaćkanie" podwozia samochodu tak aby wyglądały po niezłym przebiegu powinno sie już robić gdy model jest gotowe, chyba sie nie mylę???

Proszę o komentarz i sugestie dotyczące dalszej pracy a także pewnie koniecznych poprawek. :-)

Wicio
Kontakt:

#19 Post autor: Wicio » 2007-11-10, 14:41

Witam wszystkich ponownie, relacje Horcha nadal kontynuuje a o to efekty mojej pracy:

Wash podłogi:

ObrazekObrazek

To co narazie udało mi się skleić, przednia szyba jest tylko włożona nie jest na kleju podobnie z zadaszeniem samochodu który jest widoczny z tyłu pojazdu jest tylko nałożony, czeka na pomalowanie. Mam tu pytanie czy zadaszenie jest w prawidłowy sposób ulokowane?? Jeszcze kolejna sprawa jak wymodelować błotniki które dorobiłem z puszki aluminiowej by wyglądały jak najlepiej??
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Tutaj widzimy reflektory pojazdu, akurat w trakcie obróbki oraz spód pojazdu.
ObrazekObrazek

Jesli jakieś macie pomysły uwagi itp to piszcie. Krytyka mile widziana :-)

Awatar użytkownika
Haluś

#20 Post autor: Haluś » 2007-11-10, 17:05

No zapowiada sie całkiem ładnie sklejony model.
Życze powodzenia w dalszych pracach.
A sorry za offtop ale musze zapytac. Na forum prowadziłeś relacje z budowy dioramki i mam pytanie czy dokonczysz tą budowe czy ja porzuciłeś :->

Pozdrawiam

Wicio
Kontakt:

#21 Post autor: Wicio » 2007-11-10, 21:39

Nie porzuciłem, tylko przerwałem budowę. Stwierdziłem, że aby dokończyć dioramę potrzebuje więcej doświadczenia. Kilka osób zarzuciło mi źle pomalowane figurki i pojazdy, wiec najpierw muszę sie trochę "pouczyć" a potem jedziom z tym. Potrzebuje czasu.

Czas dodać to co jeszcze zdziałałem:

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Pytanie do Was na jaki kolor pomalować lusterko, konkretnie samo lusterka nie jej obudowę i kolejne jak uważnie popatrzycie to z prawej części samochodu na przodzie, konkretnie na błotniku obok reflektora, ułamał mi sie plastikowy element. Z lewej strony widać jak wygląda w całości, nie wiem w jaki sposób zrekonstruować tą część (dobrze widać tą ułamaną część na trzeciej fotce w pierwszym rzędzie). Proszę o pomoc.

A oto efekty po dwóch malowaniach, jeśli macie jakieś uwagi to piszcie bo wole je uwzględnić teraz, a nie jak będzie kolejne trzecie-ostatnie malowanie.

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

C.D.N.

Wicio
Kontakt:

#22 Post autor: Wicio » 2007-11-14, 15:17

Witam!!!

Wczoraj dodałem kilka fotek po nałożeniu drugiej warstwy farby. Dziś chce pokazać model po korektach (gdzieniegdzie musiałem nałożyć kolejną warstwę, bo widać było kolor plastiku). Mam nadzieje że model prezentuje sie nie najgorzej. Teraz pytanie do Was co mam zrobić by model był choć w kilkunastu procentach podobny do Waszych ( chodzi mi tu o to jak nadać mu bardziej rzeczywistych kolorów itp, zabrudzeń itd itp.) Proszę o pomoc i komentarze.

A teraz czas na kilka fotek :mrgreen: :

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

C.D.N.

Wicio
Kontakt:

#23 Post autor: Wicio » 2007-11-23, 16:11

Witam!!

Generalnie rzecz biorąc relacja jest tu strasznie drętwa, bo wydaje mi sie, że robie to jako sztuka dla sztuki, nikt nie pisze, ale oki. Zacząłem i skończę ta relacje.
Związku, że necik odmówił mi posłuszeństwa, nie mogłem wrzucić wczoraj efektów swojej pracy, zrobiłem washa samochodu. I myślę, że nie wyszło to najgorzej. Zapraszam do komentowania.:

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Jutro planuje (jeśli oczywiście wszystko jest git z samochodem), przemalować go matem, później suchy pędzel i pigmenty. Myślę,że będzie gicior. Jesli ktoś ma jakieś sugestie rady itp wysłucham z uwaga.

Pozdrawiam !!

Awatar użytkownika
Paws

#24 Post autor: Paws » 2007-11-24, 10:14

Ogladają relację oglądają...

Jedna uwaga przed dalszą pracą: chyba coś nie tak jest z lewym (patrząc od przodu) reflektorem.

Pozdrawiam!

Wicio
Kontakt:

#25 Post autor: Wicio » 2007-11-24, 15:32

No faktycznie coś nie jest kształtny, będę sie musiał nim zająć. Dzięki za uwagę :-) .

Wicio
Kontakt:

#26 Post autor: Wicio » 2007-11-30, 16:04

Witam !!!

Oto moje dokonania z tzw. suchym pędzlem myślę, że nie wyszło najgorzej. Jesli tak to proszę napisać co jest nie tak. Następnie chciałem nałożyć pigmenty, ale z tego co czytałem to niezbyt można tego dotykać, a wiem dobrze że zmacam Horcha za mocno i zepsuje se swoją prace. Dlatego, chce rozpocząć malowanie figurek, zobaczyć je możecie na opakowaniu modelu (pierwsza strona relacji):

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jaro

#27 Post autor: Jaro » 2007-12-01, 23:41

Moim zdaniem zły kolor suchego pędzla. Staraj się go robić kolorem bazowym z domieszką białego (lub odpowiedniego koloru, np. do zielonego dobra jest żółć).
I tak trochę nierównomiernie. Niektóre krawędzie są rozjaśnione, inne nie. Jakimi farbami robiłeś ten suchy pędzel?

Wicio
Kontakt:

#28 Post autor: Wicio » 2007-12-02, 16:28

Takimi jaki mi reggy polecił tj. humbrole nr 94,83 i 29 mat. One sa takie ziemiste, pewnie wiesz.

Kurczak, on mówił że fajnie wyszedł mi suchy pędzel, ale tak między Bogiem a prawdą to mi niezbyt podchodzi to co zrobiłem, jakies to jałowe jest.
Jaro pisze:Staraj się go robić kolorem bazowym z domieszką białego (lub odpowiedniego koloru, np. do zielonego dobra jest żółć).
Znaczy farby akrylowe, tez sie nadadza w takim samym stopniu jak olejne??!!

Awatar użytkownika
Jaro

#29 Post autor: Jaro » 2007-12-02, 18:45

Wicio pisze:Znaczy farby akrylowe, tez sie nadadza w takim samym stopniu jak olejne??!!
Nadadzą. Często robię drybrush akrylami. I taki tips - warto dodać trochę opóźniacza - wtedy farba nie zasycha na pędzlu i drybrush wychodzi taki bardziej rozmyty i równomierny.

Wicio
Kontakt:

#30 Post autor: Wicio » 2007-12-02, 20:38

Zajme się jeszcze raz tym suchym pedzlem, ale jutro bo dziś już jest za późno na majsterkowanie. Czym jest ten opóźniacz i czy moge nałożyć ten nowy drybrush na stary??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”