Obecnie zajmuje się "Łosiem" firmy Mirage Hobby w skali 1:48. Model ładny i "przyjemny" chociaż ma kilka błędów, niestety. Ale nie w tym rzecz. Chodzi o wersje malowania, a raczej kalkomanie dołączone do zestawu przez producenta. Zdecydowałem, że zrobie "Łosia" w wersji B, serii 1, nr 72.102 "K", kod wywoławczy N 701, w barwach 217 eskadry, brygady bombowej. ( prawdopodobnie powinno być 17 eskadry XV Dyon Bombowego, brygady bombowej, ponieważ 31 sierpnia 1939 roku pokojowa numeracja została zamieniona na numerację wojenną ). I tu pojawia się problem! W książce J.B. Cynka pt.:"Samolot bombowy PZL P-37 ŁOŚ" rok Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa, rok1990, na str. 154 znajdują się zdjęcia samolotu z numerem wywoławczym N 701 i literą "K" na kadłubie, zniszczonego 4 września w hangarze nr 6 Pierwszego Pułku Lotniczego. Za to na str. 177 autor podaje informacje, że "Łoś" o numerze 72.102 17 eskadry został ostrzelany i zniszczony przez własną artylerię plot w rejonie Perespy dnia 15 września. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak się zachować ? Czy ktoś już zajmował się tym problemy? Wiem, że pozostają jeszcze dwie wersje malowania ale jedna niemiecka dlatego odpada, a druga to "Łoś" o numerze 72.225 12 eskadry, który nie został zidentyfikowany i nie udało mi się znaleść o nim żadnych informacji. Prosze o pomoc.
Jeżeli ktoś miałby jakieś pytania odnośnie modelu to chętnie mu odpowiem.