Witam. Jestem tutaj nowy. Przegladalem forum jak i linki do roznych technik. Ale szczerze powiedziawszy bardzo niewiele. Kiedys sklejalem samoloty malujac je pedzelkiem - skala 1/72. Teraz zaczalem bawic sie samochodami. Sklejam pierwszy model. Wnetrze i elementy podwozia maluje nadal pedzlami emaliami humbrol i model master. Ale karoserie chcialbym pomalowac aerografem ktory w domu jest. I tutaj pojawiaja sie same pytania. Czy napewno aerograf? Czy moze aerozole? Jakie farby do tego uzyc? Podklad najpierw? Jaka technika? Przepraszam jesli powielam tematy ale chcialbym dosc dobrze wykonac model. A na temat samochodow jest bardzo malo informacji.
pozdrawiam
kowboy
Samochod osobowy - czym i jak malowac?
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
To wszystko zależy jaką farbą malujesz, na jaki kolor i od jakości plastiku.
Ja maluję częściej aerografem i używam farb Model Mastera i niekiedy daję podkład (nietypowe kolory) natomiast przy spray'u w mojej ocenie powinno się dawać podkład. Wykonanie lakieru zależy już tylko od twoich umiejętności
.
Ja maluję częściej aerografem i używam farb Model Mastera i niekiedy daję podkład (nietypowe kolory) natomiast przy spray'u w mojej ocenie powinno się dawać podkład. Wykonanie lakieru zależy już tylko od twoich umiejętności

Jakosc tworzywa jak to we firmie AMT. Kolor to jasny blekit. Samochod chcialbym zrobic w jakies ciemniejszej czerwieni. Farby? Wlasnie myslalem o Model Master. No i raczej bedzie to aerograf. Do aerozoli nie mam zaufania. Jakies takie bardzo malo trwale byly jak przeprowadzalem renowacje malych blaszanych samochodow. Model Mastera pewnie bede musial do aero rozcieczyc?
kowboy
kowboy