U-boot'y
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
-
U-boot'y
Witam!
Chcę kupić model u-boot'a. Nie jest ważny jego typ. Zastanawiam się jaką firmę wybrać??? Widziałem model hobby, ale podobno słabą pod względem szczegółów. Może Revella?Proszę o rady, bo w klejeniu Op jestem nowicjuszem
Chcę kupić model u-boot'a. Nie jest ważny jego typ. Zastanawiam się jaką firmę wybrać??? Widziałem model hobby, ale podobno słabą pod względem szczegółów. Może Revella?Proszę o rady, bo w klejeniu Op jestem nowicjuszem
-
AHOJ.... Witamy na forum.
Ja też jestem zapalonym MANIAKIEM okrętów podwodnych.
Teraz mam pytanie do Ciebie. Jeśli się decydujesz na model okrętu podwodnego to czy ma to być karton czy plastik
Jeśli plastik to polecam modele Revell'a (ale te najnowsze jedynie - czyli typ VIIC i VIIC/41 w skali 1:72).
Jeżeli chcesz posiadać modele kartonowe to polecam modele z wydawnictwa FLY MODEL (w ofercie posiadają typ I, typ X, typ VIIC/41 i typ IX). Z kolei wydawnictwo pana Halińskiego posiada model Uboota typ XXI.
Jeśli będziesz miał dalej jeszcze jakieś pytania to uderz do mnie na GADU (mam podane)
POZDRO
Ja też jestem zapalonym MANIAKIEM okrętów podwodnych.
Teraz mam pytanie do Ciebie. Jeśli się decydujesz na model okrętu podwodnego to czy ma to być karton czy plastik

Jeśli plastik to polecam modele Revell'a (ale te najnowsze jedynie - czyli typ VIIC i VIIC/41 w skali 1:72).
Jeżeli chcesz posiadać modele kartonowe to polecam modele z wydawnictwa FLY MODEL (w ofercie posiadają typ I, typ X, typ VIIC/41 i typ IX). Z kolei wydawnictwo pana Halińskiego posiada model Uboota typ XXI.
Jeśli będziesz miał dalej jeszcze jakieś pytania to uderz do mnie na GADU (mam podane)
POZDRO

-
Siema, jak na początek, moim zdaniem Kamil wyjechałeś troche z grubej rury :P Revell typ VIIC w 1:72 to koszt od 240 zeta w góre i dobrze wiem że o tym wiesz :P poza tym jest za szeroki w miejscu mocowania 88-ki i na pokład przydałyby się blaszki.
na początek radze ci szymku żebyś skleił sobie typ VIIB Revell'a ( skala 1/125, prosty modelik, nienajgorzej odwzorowany chociaż pełen błędów :P )
albo typ VIID Revell'a ( skala 1:144, nowy model więc i formy świeże a co za tym idzie, dobrze odlany )
na czymś takiem nauczysz sie co i jak masz w u-boocie, poznasz plany poprawiając niedociągnięcia firmy i nauczysz sie czysto te cholery kleic....
wyjdzie ci taki maluszek dobrze to takiego w 1:72 zrobisz po mistrzowsku.
masz link: http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=409
to mój VIIB z Revell'a tylko że przerabiany
na początek radze ci szymku żebyś skleił sobie typ VIIB Revell'a ( skala 1/125, prosty modelik, nienajgorzej odwzorowany chociaż pełen błędów :P )
albo typ VIID Revell'a ( skala 1:144, nowy model więc i formy świeże a co za tym idzie, dobrze odlany )
na czymś takiem nauczysz sie co i jak masz w u-boocie, poznasz plany poprawiając niedociągnięcia firmy i nauczysz sie czysto te cholery kleic....
wyjdzie ci taki maluszek dobrze to takiego w 1:72 zrobisz po mistrzowsku.
masz link: http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=409
to mój VIIB z Revell'a tylko że przerabiany
-
Jak coś to plastik. A co sądzicie o modelach hobby model? Ile chcą za modele Revell'a? Ostatnio byłem na Hobby Modell napalony, ale aukcja na Allegro się skończyła, więc kupiłem lotniskowiec USS America.Troche z innej beczki, co nie?
Czy w modelach Revell'a można zrobić przekrój i pokazać wnętrze okrętu?
Sorki, że tyle pytań, ale w modelarstwie podwodnym jestem zielony.
Admiral_d skąds Cię znam, nie zz polishseamen?????????

Czy w modelach Revell'a można zrobić przekrój i pokazać wnętrze okrętu?
Sorki, że tyle pytań, ale w modelarstwie podwodnym jestem zielony.

Admiral_d skąds Cię znam, nie zz polishseamen?????????
Hej, Revell'owskie zestawy o których ci wspominałem kosztują na Allegro od 68 do 79 złotych więc nie tak drogo w sumie.
Jeśli chodzi o przekroje:
Jest jeszcze zestaw u-47 Gunther Prien, ale tego nie polecam bo przekrój jest to fantazja projektanta zupełnie niezgodna z tym co tam tak naprawde w środku było... na upartego przejdzie ale moim zdaniem jak robic - to porządnie.
Jeśli chodzi o przekroje to gotowy model z wnętrzem, gdzie nie musisz wszystkiego budowac samemu i jest dobrze odwzorowany to U-Boot typ XXI Revell'a. Skala 1:144 i masa przedziałów, szczegółów... Naprawde super model.
Około 56 cm długości więc całkiem spory.
Revellki są w sumie na tą chwile nienajlepszą firmą ale ratuje ich cena i fakt że plastiku jest grubo i zawsze można coś przeszlifowac i poprawic
...
Firmy Hobby nie znam, chyba że chodzi ci o Mirage Hobby - nie polecam ( kiepskie odlewy... nawet bardzo
)
Ratuje ich to że mają tanie, w miare dobre blaszki do każdego zestawu jaki robią.
Jak chcesz skleic u-boot'a to polecam typ VII - Piękna linia no i kultowy okręt jakby na to nie patrzec. Mam masę planów, monografii itp materiałów więc chętnie pomogę jak trzeba będzie. A a propos POLISHSEAMEN to nie, nie jestem zarejestrowany tam... jeszcze
... a w SH czasem grywam
ale wole MOH
i COD 
Jeśli chodzi o przekroje:
Jest jeszcze zestaw u-47 Gunther Prien, ale tego nie polecam bo przekrój jest to fantazja projektanta zupełnie niezgodna z tym co tam tak naprawde w środku było... na upartego przejdzie ale moim zdaniem jak robic - to porządnie.
Jeśli chodzi o przekroje to gotowy model z wnętrzem, gdzie nie musisz wszystkiego budowac samemu i jest dobrze odwzorowany to U-Boot typ XXI Revell'a. Skala 1:144 i masa przedziałów, szczegółów... Naprawde super model.
Około 56 cm długości więc całkiem spory.
Revellki są w sumie na tą chwile nienajlepszą firmą ale ratuje ich cena i fakt że plastiku jest grubo i zawsze można coś przeszlifowac i poprawic

Firmy Hobby nie znam, chyba że chodzi ci o Mirage Hobby - nie polecam ( kiepskie odlewy... nawet bardzo

Ratuje ich to że mają tanie, w miare dobre blaszki do każdego zestawu jaki robią.
Jak chcesz skleic u-boot'a to polecam typ VII - Piękna linia no i kultowy okręt jakby na to nie patrzec. Mam masę planów, monografii itp materiałów więc chętnie pomogę jak trzeba będzie. A a propos POLISHSEAMEN to nie, nie jestem zarejestrowany tam... jeszcze

-
No dobra. A jaki jest mniej więcej koszt farbek do modeli revell'a (w wersjach z przekrojem)? Czy ich numery są podane na instrukcjach od modeli? Jak już kupuję to chcę wybrać jak najlepszą propozycję. Nastawiłem się na revella. A Italeri produje OP?
Kurcze, na POLISHSEAMEN też jest jakiś Admiral...
Pomyliłem nazwę firmy: nie Model Hobby, tylko Mirage Hobby.Sorki.
Pozdrowienia!!!
Kurcze, na POLISHSEAMEN też jest jakiś Admiral...

Pomyliłem nazwę firmy: nie Model Hobby, tylko Mirage Hobby.Sorki.
Pozdrowienia!!!
Widzę że cie zainteresowało
Jak sie rozpisze za bardzo to sorki
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia czy italeri produkuje jakieś OP... :-/
Trzebaby poszukac w necie.
A wracając do revell'a, ma naprawde sporo okręcików podwodnych.
---Kursk
---Klasa Typhoon
---Klasa Gato, 1:72 ( za mniej niż 300 nie znajdziesz
)
---U-99 Typ VIIB (właśnie sklejam
polecam, mimo masy roboty )
---U-47 Gunther prien Typ VII z beznadziejnym przekrojem
---u-boot typ VIIC w 1:72 ( fajny, pare drobnych błędów, 1 metr długości, drogi jak ch...olera
)
---U-2540 Typ XXI dobrze naprawde dobrze odwzorowany przekrój (ten model ci polecam)
Więcej nie pamiętam, a katalogu nie mam niestety.
Jeśli chodzi o inne firmy to na bank są jakieś które robią OP... ale jakie? tego nie wiem... Trzymam sie Revell'a i zbieram na typ VIIC w 1:72
Farby... na każdej instrukcji do modelu masz dokładny wykaz farb jakie są potrzebne do modelu, aczkolwiek trzeba uważac bo czasem sie zdarza że to zupełnie inny kolor niż trzeba
Najlepiej po zakupieniu modelu zagłębic się w dokumentacje i na podstawie tego co się wyczyta dopasowac sobie farby. Jeśli kupujesz Revell'a to niekoniecznie musisz go pomalowac farbami revell'a. Ja maluje Humbrol'ami i farbami Italeri od zawsze i już przywykłem do nich.
Bardzo dobre są też podobno farbki akrylowe firmy Pactra. Ja ich jeszcze nie używałem ale chyba zaczne bo dobrze się zapowiadają po komentarzach.
Oczywiście każda firma ma własną numerację farb więc będziesz musiał poszukac w sieci wykazu z zamiennikami dla wszystkich firm ( jak bede miał chwile to poszukam).
Farby są w różnych cenach, generalnie od 2,50 za polskie do ok 7 zł za Pactre. Cena za sztukę czyli za jeden kolor.
Kolejna sprawa to pędzle, bo pewnie aerografu nie masz (tak wnioskuje):
Do dużych powierzchni używaj miękkiego pędzla wielkością dostosowanego do tego jak duża jest powierzchnia. Płaska końcówka, zrobiony z sobolowego włosia, ew. nylonowego. sobolowe są tańsze ( taki o szerokości 9mm kosztuje 6,50 kupowałem w zeszłym tygodniu
) ale łatwo je zniszczyc bo są naturalne, inna rzecz nylonowe, ja kupiłem 2 sztuki: 2mm szerokości za 16 zł i 8mm szerokości za 21zł. Troche drogo...
Do rozcieńczania farb używam Terpentyny Balsamicznej ( Pactra to farby akrylowe, rozcieńczane
wodą
)
Do tego musisz sie zaopatrzyc w szpachlę modelarską lub np samochodową (do łatania dziur w modelu), papier ścierny (po 1 arkuszu: 350, 500, ewentualnie 700), klej (ja używam od zawsze Super Glue albo Cyjanopanu, ale na początek kup sobie coś co wolniej schnie bo jeszcze palce skeisz a to boli jak sie rozrywa
), musisz jeszcze części wyciąc czymś z ramek więc podpierdziel mamie cążki do paznokci/skórek
ja tak robie
no i do tego różne "dłubadła" (skalpelki nożyki szpikulce)
Jest jeszcze masa rzeczy do opowiedzenia więc jak coś to pytaj, chętnie odpowiem.
Znajdziesz wszystkie te akcesoria na Allegro, w dziale kolekcje/modelarstwo
Pamiętaj o jednym: NIE ŚPIESZ SIĘ JAK ROBISZ MODEL
... bo inaczej wyjdzie lipa ...

Jak sie rozpisze za bardzo to sorki

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia czy italeri produkuje jakieś OP... :-/
Trzebaby poszukac w necie.
A wracając do revell'a, ma naprawde sporo okręcików podwodnych.
---Kursk
---Klasa Typhoon
---Klasa Gato, 1:72 ( za mniej niż 300 nie znajdziesz

---U-99 Typ VIIB (właśnie sklejam

---U-47 Gunther prien Typ VII z beznadziejnym przekrojem

---u-boot typ VIIC w 1:72 ( fajny, pare drobnych błędów, 1 metr długości, drogi jak ch...olera

---U-2540 Typ XXI dobrze naprawde dobrze odwzorowany przekrój (ten model ci polecam)
Więcej nie pamiętam, a katalogu nie mam niestety.
Jeśli chodzi o inne firmy to na bank są jakieś które robią OP... ale jakie? tego nie wiem... Trzymam sie Revell'a i zbieram na typ VIIC w 1:72

Farby... na każdej instrukcji do modelu masz dokładny wykaz farb jakie są potrzebne do modelu, aczkolwiek trzeba uważac bo czasem sie zdarza że to zupełnie inny kolor niż trzeba

Najlepiej po zakupieniu modelu zagłębic się w dokumentacje i na podstawie tego co się wyczyta dopasowac sobie farby. Jeśli kupujesz Revell'a to niekoniecznie musisz go pomalowac farbami revell'a. Ja maluje Humbrol'ami i farbami Italeri od zawsze i już przywykłem do nich.
Bardzo dobre są też podobno farbki akrylowe firmy Pactra. Ja ich jeszcze nie używałem ale chyba zaczne bo dobrze się zapowiadają po komentarzach.
Oczywiście każda firma ma własną numerację farb więc będziesz musiał poszukac w sieci wykazu z zamiennikami dla wszystkich firm ( jak bede miał chwile to poszukam).
Farby są w różnych cenach, generalnie od 2,50 za polskie do ok 7 zł za Pactre. Cena za sztukę czyli za jeden kolor.
Kolejna sprawa to pędzle, bo pewnie aerografu nie masz (tak wnioskuje):
Do dużych powierzchni używaj miękkiego pędzla wielkością dostosowanego do tego jak duża jest powierzchnia. Płaska końcówka, zrobiony z sobolowego włosia, ew. nylonowego. sobolowe są tańsze ( taki o szerokości 9mm kosztuje 6,50 kupowałem w zeszłym tygodniu

Do rozcieńczania farb używam Terpentyny Balsamicznej ( Pactra to farby akrylowe, rozcieńczane

Do tego musisz sie zaopatrzyc w szpachlę modelarską lub np samochodową (do łatania dziur w modelu), papier ścierny (po 1 arkuszu: 350, 500, ewentualnie 700), klej (ja używam od zawsze Super Glue albo Cyjanopanu, ale na początek kup sobie coś co wolniej schnie bo jeszcze palce skeisz a to boli jak sie rozrywa

Jest jeszcze masa rzeczy do opowiedzenia więc jak coś to pytaj, chętnie odpowiem.
Znajdziesz wszystkie te akcesoria na Allegro, w dziale kolekcje/modelarstwo

... bo inaczej wyjdzie lipa ...

-
-
Tak myslalem... Na jakies stronce byl za 50 nawet
... Ale wyobrazam sobie jakosc.MADE IN CHINA. W jakich granicach wahają się ceny kompresorow???
Wiem ze ciagle pytam i pytam, ale chce teraz troche pobawic sie w malowanie modeli. Wczesniej (jak mialem 8-10 lat) tylko sklejałem i naklejalem kalkomanie, ale jak raz pomalowalem pedzlem Focke Wulfa to mi sie malowanie spodobalo.

Wiem ze ciagle pytam i pytam, ale chce teraz troche pobawic sie w malowanie modeli. Wczesniej (jak mialem 8-10 lat) tylko sklejałem i naklejalem kalkomanie, ale jak raz pomalowalem pedzlem Focke Wulfa to mi sie malowanie spodobalo.

W temacie aerografów i kompresorów radzę ci przeszukać forum na www.kartonwork.pl - można znaleźć tam wiele wskazówek. W internecie możesz też znaleźć opis budowy kompresorka z agregatu ze starej lodówki - dużo tańsza alternatywa.
-
-