Który hummer potrzebna pomoc :)

Cała teoria i pytania techniczne

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
KnockeR
Kontakt:

Który hummer potrzebna pomoc :)

#1 Post autor: KnockeR » 2007-11-14, 14:09

Witam!
To mój pierwszy post tutaj i mam nadzieję, że na nim nie poprzestanę :) Modelarstwem zajmowałem się w dzieciństwie kleiłem głównie latadła, których nigdy nie malowałem :( miałem z 8 lat więc wszytko było uwalone klejem i nadawało się na śmietnik ale dumnie wisiało na lampie :P po 15 latach przestoju czas powrócić do dawnego hobby. Chciałbym na początek zrobić hummera i nieziemsko się do niego przyłożyć! Nie wiem jednak, który model wybrać :( Upatrzone mam dwa :)
http://hobbyta.sklep.pl/index.php?m=ass ... _ass=43050
http://hobbyta.sklep.pl/index.php?m=ass ... _ass=43047
Który bardziej polecacie :/ Chciałbym jakiegoś z Tamiya ale boje sie, że popsuję coś a oni drogie modele mają :|

Teraz mam drugie pytanie jakie farbki i co jeszcze będę potrzebował aby zrobić coś ładnego - w tym temacie jestem totalnie zielony :(
Chciałbym go zrobić w desert camo z różnymi zaciekami dziurami po kulach, pobrudzeniami itp ubrzydzeniami!

Za wszelką pomoc bardzo bardzo dziękuję :)

Awatar użytkownika
Ender77

#2 Post autor: Ender77 » 2007-11-14, 14:55

Jeśli chodzi o sam model, to wybierz ten, który Ci się bardziej podoba. W gruncie rzeczy to jest ten sam model (ta sama forma), ale z różnymi dodatkami. No i na początek nie pakuj się w Tamiyę, Academy robi fajne modele, ale tańsze i jeśli coś popsujesz, żal będzie mniejszy ;-)
Farby... Kupując model w sklepie poproś sprzedawcę o otworzenie pudełka i zajrzyj do instrukcji. Będą tam podane kolory farb a i sam sprzedawca powinien pomóc Ci kupić odpowiednie, zwłaszcza gdy chcesz zrobić malowanie inne, niż sugerowane przez producenta.
Co do zabrudzeń itp., to przejrzyj to forum w tematach o plastikach i technice malowania. Znajdziesz tu mnóstwo porad o brudzeniu i nanoszeniu śladów eksploatacji. Poszukaj na Googlach zdjęć pojazdu, one też Ci pomogą.
Oprócz farbek zaopatrz się w małe cążki do obcinania części, szpachlówkę modelarską, drobny papier ścierny, ostry i mały nożyk, 2-3 pędzelki różnej wielkości (ważne, aby jeden był malutki) i kilka kilogramów cierpliwości :mrgreen:
Powodzenia.

Awatar użytkownika
KnockeR
Kontakt:

#3 Post autor: KnockeR » 2007-11-14, 17:44

No i kupiony padło na model M-1025 HUMMER - Academy 1350! Niestety nie miałem możliwości otwarcia pudełka w sklepie bo zamówiłem przez neta! Więc farby dobiorę dopiero jak przyjdzie! Będę tutaj wklejał relację z moich postępów :) Może to nie być zbyt ciekawa relacja gdyż to mój 1 model ale potrzebne mi słowa krytyki abym mógł się uczyć ! Mam pytanie jaki podkład wybrać do tego hummera i czy podkładem maluje się wszystkie elementy od razu na tej planszy do wycinania ?

Awatar użytkownika
Paws

#4 Post autor: Paws » 2007-11-19, 16:01

Witam!

Proponuję zakupić farbki akrylowe Pactra, Vallejo lub Model Master. Nie zapomnij o bezbarwnym lakierze matowym.
Ja części wycinam z ramek skalpelem lub małymi nożyczkami. Papier ścierny proponuję o gradacji 600, 800, 1200 i 2000/2500 do polerowania.
Model w skali 1:35 to duża powierzchnia zakup pędzelki o nr 5-7, 4, 1 i 0 oraz00.

Jeśli malujesz pędzelkiem to podkład absolutnie nie jest konieczny. Tylko drobne elementy i to niektóre możan malować przed wycięciem z ramek, pamiętaj najpierw wycinasz, (szpachlujesz ubytki, szpary, dołki, pęknięcia etc.- jeśli to konieczne) szlifujesz, polerujesz odtłuszczasz i dopiero malujesz.

Pozdrawiam!

matejson
Kontakt:

#5 Post autor: matejson » 2007-11-19, 16:47

Awatar użytkownika
KnockeR
Kontakt:

#6 Post autor: KnockeR » 2007-11-21, 23:13

Mam jeszcze prośbę którego koloru użyć do pomalowania hummera ? Ma to być hummer z iraku! Lepsza będzie Tamiya TS 46 czy TS 68 :) ?? Na żywo nie widziałem ani jednej ani drugiej i się waham...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kwestie Teoretyczne”