Początek

Wszystko inne... poprostu free style

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Kalther

Początek

#1 Post autor: Kalther » 2007-02-10, 16:39

Mam taki problem,chciałbym złożyć jakis model,ale kompletnie się na tym nie znam.Chciałbym się nauczyć składać modele,bo to może się okazać fajna sprawa.Tylko teraz moje pytanie.Co mam kupić na początek?Nie mam w okolicy sklepów modelarskich dlatego fajnie by było jakby ktoś mi podał linki do tych rzeczy które musze mieć.Poza tym przydałyby mi się jakieś poradniki,ale wszystko co znalzłem nie jest dla całkowicie początkujacych,połowy słow jeszcze nie znam.Nigdy nie składałem modelu i chciałbym spróbować.

Czesio

#2 Post autor: Czesio » 2007-02-10, 17:36

Witamy na forum.
Nie zaznaczyłeś jakiego typu chciałbyś złożyć model. Czy to ma być karton, czy plastik. Bo to jest zasadnicza sprawa.

Awatar użytkownika
Rafhart
Kontakt:

#3 Post autor: Rafhart » 2007-02-10, 17:51

Najlepiej plastik , karton jest be ;-) , i jest papierowy , co do linek
http://modelsklep.pl/
http://www.hobbysta.pl/sklep/

Czesio

#4 Post autor: Czesio » 2007-02-10, 18:03

Hehe bądźmy tolerancyjni dla siebie samych, żeby nam się dobrze żyło. Jeśli chodzi o karton to polecam jakieś proste wycinanki. Orlik prowadzi taki dla całkowicie początkujących i GPM również. Jeśli chodzi o narzędzia to w Rossmanie można dostać komplet potrzebny do rozpoczęcia hobby. Jest tam nóż, linijka i mata do cięcia. Do tego nożyczki jakieś klej i jazda.

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#5 Post autor: Balian » 2007-02-10, 20:09

Witam na forum

Jest to mały poradnik dla początkującego modelarza kartonowego napisany przeze mnie

Jak powiedziałeś jeszcze nie sklejałeś żadnego modelu więc nie masz narzędzi. Napisze proste i tanie (może nie są profesjonalne), na których ja się uczyłem.

Niezbędne narzędzia
1. Nożyczki - najlepiej małe i duże (małe takie do paznokci)
2. Linijka najlepiej metalowa
3. Nożyk - ja zaczynałem od nożyka do tapet z łamanymi ostrzami (w sklepach sprzedają całe komplety za niecałe 6zł)
4. Klej - najlepiej Brand Clear Glue i wikol, Super Glue (pierwszy do kupienia w papierniczym, drugi w sklepie drzewnym, kropelka w kiosku)
5. Papier ścierny - różne ziarnistości
6. Pęseta

Retuszowanie krawędzi modelu
Każdy model kartonowy jest w postaci arkuszy z nadrukiem :mrgreen:. Po wycięciu elementu jego krawędzie są białe aby model ładnie się prezentował należy "zabarwić" je kolorem pasującym do elementu.
Czym można retuszować?
1. Farbki
2. Kredki
3. Pastele - i tu chyba najlepszy sposób dla początkujących
Więc powiem trochę więcej na temat pasteli. Do kupienia w sklepie papierniczym, ja używam Pentela (na początek wystarczy 12 kolorów). Jak się retuszuje? można różnie ja preferuje dla początkujących metodę malowania krawędzi pastelem. Wiem, że niektórzy mówią, iż jest to nie za dobry sposób ale ja tak zaczynałem i powiem, że modele retuszowane w ten sposób (nawet po kilku latach) wyglądają ładnie.

I chyba najważniejsza część to model (obiekt naszych poczynań)
Wybór modelu
Hmm jest wiele różnych firm, które wydają modele dla początkujących. Ja spróbuję Ci takie przedstawić.

1. Popularne latarnie morskie z GPM tutaj
Proste i ładne latarnie polecam także rycerzy sam skleiłem Krzyżaka gdy byłem początkujący.

2. Samoloty w skali 1:50 z wydawnictwa WIR
tutaj

3. Modele z Małego Modelarza
Większość modelarzy wychowała się właśnie na tych modelach.
Modele do kupienia w internecie lub na stronie tutaj

Modele te napisałem w pewnej kolejności, ponieważ wydaje mi się, że najlepszym modelem na początek jest latarnia a nie Mały Modelarz. Dlaczego, w małym modelarzu jest już większy poziom niż w latarniach.
W swojej kolekcji mam 4 latarnie i Krzyżaka. Najbardziej na pierwszy model polecam latarnie z Kołobrzegu.
Oczywiście możesz wybrać inny model niekoniecznie latarnie ja tylko podpowiedziałem Ci z własnego doświadczenia.

Chyba wszystko jeśli zdecydujesz się na modelarstwo kartonowe to chętnie Ci pomogę(nie znam się na plastikach :-( )i na pewno nie tylko ja. Kup model potrzebne narzędzia i załóż relację.

Alem się rozpisał :lol:
Pozdrawiam

Kalther

#6 Post autor: Kalther » 2007-02-10, 20:42

wolałbym sklejać modele plastikowe.

Awatar użytkownika
Kroolo

#7 Post autor: Kroolo » 2007-02-10, 22:57

Ja jednak odradzałbym na początek modele kartonowe w skali 1:50 - ich wymiary sprawiają wiele problemu, no chyba że jest to model B-17 czy Beaufighter'a ;-)

Najlepiej znaleźć w miarę łatwy model jakiegoś obiektu który się podoba przyszłemu modelarzowi - będzie większa motywacja do lepienia!

Awatar użytkownika
Piterski

#8 Post autor: Piterski » 2007-02-13, 21:32

Kalther pisze:wolałbym sklejać modele plastikowe.
No to Spowit Camel F.1 z firmy Academy w skali 1:32.
Radzio polecił go mojemu siostrzeńcowi i modelik faktycznie dość prosty i fajny, a przy tym nie maciupki.

Awatar użytkownika
Bartosz

#9 Post autor: Bartosz » 2007-02-15, 21:25

Co do, tak zwanego "początku" w modelarstwie to polecam tą stronę http://www.modeleonline.prv.pl/ ta strona była pierwszą strona w necie o modelarstwie jaką przeglądałem, dużo się dowiedziałem, rozmawiając z autorem tej strony, ale także przeglądać tą stronę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Free Style”