- 1.) Jaki klej na początek kupić?
2.) Czy model mogę na początek malować zwykłymi pędzelkami używając przy tym zwykłego lakieru do paznokci?
3.) Jak wykonać ewentualną rdzę / zarysowania na modelu?
Kilka pytań od początkujacego modelarza.
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Kilka pytań od początkujacego modelarza.
Witam, przeszukując dziś jakichkolwiek for na temat modelarstwa plastikowego trafiłem właśnie na to. W domu posiadam już model, który zakupiłem w poniedziałek, jednak stoi on w stanie nienaruszonym, pudełko nawet nieotwarte. Dlaczego zapytacie? Otóż z tytułu możecie się dowiedzieć, że jestem początkującym modelarzem, a model, o którym wspominałem wcześniej jest moim pierwszym modelem w życiu, który kiedykolwiek kupiłem. Przeglądałem tu galerię wielu użytkowników i tu pojawiają się pierwsze pytania ode mnie:
Witam!
1. Na początek będzie dobry klej Revell Contacta z igłą.
2. Raczej nie. Lepiej kup 4 miękkie pędzelki (jeden bardzo mały, jeden mały i jeden średni i jeden duży). Lakierami do paznokci raczej nie pomalujesz
Bo po pierwsze są błyszczące, nie ma odpowiednich kolorów i raczej są droższe od farb modelarskich. A poza tym nie wiadomo jak będą trzymać się plastiku.
3. Jak na pierwszy model możesz sobie darować. Najpierw naucz się dobrze sklejać i malować, a dopiero później nauczysz się zaawansowanych technik.
Oprócz tego co wyżej zaopatrz się także w papier ścierny (najlepiej 1500 i 1000), nożyk i szpachlę.
Pamiętaj żeby założyć relację na forum to pomożemy
Jeżeli czegoś zapomniałem to niech ktoś mnie poprawi
Pozdrawiam
1. Na początek będzie dobry klej Revell Contacta z igłą.
2. Raczej nie. Lepiej kup 4 miękkie pędzelki (jeden bardzo mały, jeden mały i jeden średni i jeden duży). Lakierami do paznokci raczej nie pomalujesz

3. Jak na pierwszy model możesz sobie darować. Najpierw naucz się dobrze sklejać i malować, a dopiero później nauczysz się zaawansowanych technik.
Oprócz tego co wyżej zaopatrz się także w papier ścierny (najlepiej 1500 i 1000), nożyk i szpachlę.
Pamiętaj żeby założyć relację na forum to pomożemy

Jeżeli czegoś zapomniałem to niech ktoś mnie poprawi

Pozdrawiam
-
-
-
Witam! Jestem początkującym (raczkujacym) osobnikiem jeśli chodzi o modelowanie. Mam pytanie. Jakie są najlepsze kleje do modeli kartonowych? Czytałem ze może być to wikol, nastepna wypowiedź to, że wikol jest beee, a budapren doskonale sie nadaje. Prosze o radę "doświadczonych" w tym temacie.
http://www.mpi-systems.pl/
ksiegowosc-piaseczno.eu
http://www.mpi-systems.pl/
ksiegowosc-piaseczno.eu
-
-
- Kontakt: